Aanbieding

Kittenvoer: wat en hoeveel moet je een kitten voeren?

Vier kittens drinken bij hun moeder

Wat voor voer geef je een kitten?

© Supaleka_P | Shutterstock

We willen natuurlijk goed voor onze kleine besnorde vrienden zorgen, zeker als ze nog maar klein zijn. Maar wat voor voer hebben kittens precies nodig?

Door Hester Uilhoorn

Bijgewerkt op

Wat eten kittens?

Kittens drinken in het begin natuurlijk moedermelk, maar vanaf ongeveer 6 weken kunnen ze vast voedsel eten, zowel natvoer als droogvoer (brokjes). Het beste kun je aan de eigenaar van de moederpoes (of het asiel, als je ze van daaruit adopteert) vragen wat de kittens gewend zijn om te eten.

Speciaal voer voor kittens

Als je ze toch liever iets anders te eten wilt geven, laat ze daar dan langzaam aan wennen. Geef eerst het voer dat ze gewend zijn en meng daar steeds iets meer nieuw voer doorheen. Ze moeten goed blijven eten, kittens hebben veel energie nodig om te groeien en daarom is het extra belangrijk dat ze genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Er is speciaal voer voor kittens, zowel brokjes als natvoer, dat een goede samenstelling voor de kleintjes bevat. Er zitten veel eiwitten in en extra veel energie, zodat ze goed kunnen groeien en lekker veel kunnen spelen. 

Hoeveel voer mag een kitten?

Omdat kittens veel energie nodig hebben hoef je het voer meestal niet af te wegen. Je kunt meerdere kleine porties op een dag geven, of de hele dag brokjes laten staan zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze eten (let hierbij wel goed op dat het niet te lang blijft staan). Natvoer kun je het beste in kleine porties geven, dat droogt namelijk snel uit. 

Waar voer ik mijn kitten?

Zet het voerbakje niet te dichtbij de kattenbak of het waterbakje, dat vinden katten niet zo fijn. Het beste kun je het bakje op een rustige plek zetten, zodat je kitten lekker ontspannen kan eten. 

Voerpuzzels

Er is speciaal speelgoed voor katten waar je brokjes in kunt doen, die ze er zelf uit moeten vissen. Dit kan een erg leuk spelletje voor de kleine stuiterballen zijn! Ze moeten dan iets meer moeite doen voor hun eten en kunnen ook nog lekker wat energie kwijt. Er zijn veel soorten voerpuzzels, bijvoorbeeld balletjes, borden en doolhoven. Ook kun je zelf iets maken om brokjes in te verstoppen, bijvoorbeeld een plastic flesje met gaatjes of een dichtgevouwen wc-rolletje. 

Wat drinken kittens?

Katten zijn van nature slechte drinkers. En dat geldt ook voor kittens. Wanneer je kitten vooral of alleen brokjes krijgt, zorg er dan voor dat er voldoende water beschikbaar is. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende plekken bakjes water neerzetten. Of je kunt kiezen voor een drinkfontein, bewegend water stimuleert katten namelijk om meer te drinken.

Natvoer bevat ook veel vocht en is daarmee nog een goede manier om de vochtinname te verhogen (let dan wel op de totale energie inname). 

Voer na de castratie

Wanneer je kitten is gecastreerd, neemt de energiebehoefte af. Vanaf die leeftijd (meestal rond de 5-6 maanden) kun je eventueel langzaam overschakelen op andere voeding, met wat minder energie. Dat hoeft niet, maar let dan wel goed op het gewicht van je kitten en pas de porties aan wanneer je merkt dat dat buikje toch wel wat te bol wordt. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen