Aanbieding

overgewicht bij katten voorkomen overgewicht bij katten voorkomen
© Shutterstock

Is mijn kat te dik? Ontdek wanneer je kat overgewicht heeft

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Veel verzorgers realiseren zich niet dat hun katten overgewicht hebben, terwijl obesitas een veelvoorkomend probleem is bij katten. Hier zijn enkele tips om overgewicht bij katten te voorkomen.

Overgewicht bij katten worden steeds vaker een probleem in de afgelopen jaren. Helaas zijn ze niet alleen een "cosmetisch defect", maar een ziekte.

Met wat oefening en een dieet dat past bij zijn levensstijl, kun je zijn ideale gewicht behouden of overtollige kilo's kwijtraken. Is jouw kat te dik? Hier lees je hoe je een kat met overgewicht kunt herkennen en hoe je overgewicht kunt voorkomen of verhelpen.

Oorzaken van overgewicht bij katten

Terwijl buitenkatten over het algemeen genoeg bewegen om het juiste lichaamsgewicht te behouden, is dat heel anders voor binnenkatten. Deze katten zijn weinig actief en kunnen wel tot 18 uur per dag slapen.

Bovendien, zelfs als ze spelen, is hun speelterrein beperkt, en het kan soms moeilijk zijn om overgewicht bij een inactieve kat te voorkomen. Een kat die uitsluitend binnenshuis leeft, heeft een territorium van 35 tot 100 m², tegenover ongeveer 8.000 m² voor een buitenkat. Dierenartsen merken daarom 40% meer kans op obesitas op bij binnenkatten dan bij katten die naar buiten gaan. Echter, een huiskat hoeft zeker geen dikke kat te zijn.

Het is vermeldenswaard dat sommige rassen vanwege genetische aanleg meer vatbaar zijn voor overgewicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor rassen zoals de Britse korthaar, Pers, Ragdoll, Maine Coon en de Birmaan. Dit betekent natuurlijk niet dat andere rassen, ondanks een grote eetlust, niet zwaarder kunnen worden.

dikke kat
Een te dikke kat - Shutterstock

Hoe overgewicht bij gesteriliseerde katten te voorkomen?

Sterilisatie kan ook leiden tot een aanzienlijke gewichtstoename als je er niet op let. Naast het verminderen van de voedingsbehoeften, veroorzaakt het een verstoring in de voedingsgewoonten. Na de operatie blijft de eetlust van de kat immers hetzelfde, of neemt zelfs toe, terwijl zijn energiebehoeften gemiddeld met 30% dalen als gevolg van hormonale veranderingen.

Daarom is het belangrijk om zijn dieet direct na de operatie aan te passen met speciaal voedsel voor gesteriliseerde katten. Als de kat nog in de groei is, moet je hem voedsel geven voor gesteriliseerde kittens.

Aarzel ook niet om hem elke week te wegen. Als je een toename van 5% van zijn gewicht in 1 maand opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts die dan een dieetvoeding zal voorschrijven omdat deze kilo's, meestal snel ingenomen in de eerste maanden na sterilisatie, later erg moeilijk te verwijderen zijn.

dikke kat
Een dikke kat moet meer bewegen - Shutterstock

Wanneer is mijn kat te dik? En wat is Body condition score?

Om te bepalen of je kat te zwaar is, volstaat het om een eenvoudige test te doen. Plaats je handen aan weerszijden van de borstkas (ter hoogte van de ribben), maak een heen-en-weerbeweging terwijl je de huid voelt.

Als je de ribben kunt tellen met de kussentjes van je vingers zonder te drukken, heeft je kat een gezond gewicht. Als je moet drukken, weegt hij minstens 20% meer dan zijn ideale gewicht (iets om op te letten).

En zelfs als je moet drukken en ze niet voelt, is de kat obees en moet hij dringend op dieet met licht verteerbaar voedsel. Ter vergelijking: een gewichtstoename van 1 kg bij een kat komt overeen met 13 kg bij een gemiddelde vrouw.

De Body Condition Score (BCS) bij katten is een schaal die wordt gebruikt om de lichaamsconditie en het gewicht van een kat te beoordelen.

slapende dikke kat
Een kat slaapt tot wel 18 uur per dag - Shutterstock

Kat overgewicht voorkomen

Katten met een neiging tot overgewicht, evenals binnen- en/of gesteriliseerde katten, moeten worden gevoed met een caloriearm dieet, wat betekent dat het minder vet bevat dan gewoon voedsel, maar nog steeds een geschikte hoeveelheid voedingsstoffen levert.

Het moet dus hoogwaardige dierlijke eiwitten (vlees of vis) bevatten die hem een verzadigd gevoel geven terwijl zijn spiermassa behouden blijft. Het moet ook rijk zijn aan vezels (groenten,, fruit, fructo-oligosacchariden ook wel FOS genoemd) om het verzadigingsgevoel te verhogen, de spijsvertering te vergemakkelijken en de vorming van haarballen te beperken. Een goed uitgebalanceerde hoeveelheid mineralen zal helpen bij het voorkomen van de vorming van urinestenen en het bevorderen van een goede gezondheid van het urinestelsel.

kat wast pootjes
Een kat met overgewicht - Shutterstock

Een toevoeging van L-carnitine en/of L-lysine zal ten slotte de omzetting van vetten in energie bevorderen, waardoor gewichtstoename onder controle wordt gehouden. De aanwezigheid van essentiële vetzuren zal bijdragen aan het behoud van een glanzende vacht en een gezonde huid. Ten slotte zullen antioxidanten en vitamines C en E het immuunsysteem versterken.

Je kunt zowel droog (brokjes) als nat (blikjes of zakjes) voedsel geven, want in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn deze laatste niet calorierijker. Integendeel, deze voedingsmiddelen bevatten veel water! Dit verhoogt dus het gegeven volume zonder het aantal calorieën te verhogen en bevordert zo het gevoel van verzadiging en voorkomt zo mogelijk overgewicht bij katten zonder hem te frustreren. Een oplossing die effectief kan zijn voor katten die moeilijk te verzadigen zijn.

Traktaties kunnen ook met mate worden gegeven, mits ze specifiek zijn samengesteld voor gesteriliseerde katten, en door hun voeding dienovereenkomstig te verminderen.

een dikke rode kat
Katten zijn van nature jagers - Shutterstock

Hoe kun je je kat laten afvallen?

Laten we niet vergeten dat een kat in zijn natuurlijke staat tot 16 keer per dag eet, waarbij elke maaltijd overeenkomt met de calorische waarde van een muis!

Het is belangrijk om het gewicht van je kat geleidelijk en onder toezicht te laten verliezen, omdat snelle gewichtsveranderingen schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid. Hier zijn enkele stappen om een kat veilig te helpen afvallen:

  1. Zet je kat op een dieet: Bespreek met je dierenarts een geschikt dieetplan voor gewichtsverlies voor je kat. Dit kan onder meer het overschakelen naar een caloriearm dieetvoer. Hiermee kun je een gezond gewicht voor je kat bereiken.
  2. Portiecontrole: Vermijd het geven van extraatjes of tafelrestjes, omdat deze extra calorieën kunnen toevoegen die het gewichtsverlies proces vertragen.
  3. Regelmatige lichaamsbeweging: Stimuleer je kat om actief te blijven door speeltijd en oefeningen toe te voegen aan zijn dagelijkse routine. Gebruik interactief speelgoed, laserpointers of klimstructuren om je kat te motiveren om te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel bij het verbranden van calorieën en het verbeteren van de algehele gezondheid van je kat.
  4. Monitoring van het gewicht: Weeg je kat regelmatig om de voortgang van het gewichtsverlies te controleren. Pas het dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging indien nodig aan op basis van de resultaten en het advies van je dierenarts.
  5. Geduld en consistentie: Gewichtsverlies bij katten kan langzaam verlopen, dus wees geduldig en consistent met het volgen van het dieet- en oefenplan van je kat. Beloon positief gedrag en blijf gemotiveerd om je kat te helpen een gezond gewicht te bereiken.

Verplaats het bakje eten in huis

Als je je kat voedt met droog voedsel, kun je zijn dagelijkse portie vrij laten staan zodat hij kan knabbelen wanneer hij wil. Als je hebt gekozen voor nat of huishoudelijk voedsel, probeer hem dan minstens tussen de 3 en 4 keer per dag te voeden.

En als je kat maar blijft vragen terwijl hij zijn dagelijkse portie heeft gegeten, eet hij te snel zijn maaltijd op (geen verzadigingsgevoel).

Om dit te verhelpen, aarzel niet om de toegang tot zijn voeding te compliceren, bijvoorbeeld door zijn voerbakje te verbergen of regelmatig van plaats te veranderen in het huis. Probeer ook de duur van zijn maaltijd te verlengen door een voerautomaat (of voerbal) te gebruiken of door een kleine bal in zijn voerbakje te plaatsen. Vergeet echter niet dat de kat een jager is. Je moet hem nooit langer dan 24 uur van voedsel onthouden, wat hem kan stresseren en agressief maken.

Leer meer over overgewicht bij katten

We hebben een handige video gevonden waarin je nog meer kunt leren over obesitas bij huisdieren:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen