Aanbieding

Kat en kersster

Sommige planten zijn gevaarlijker dan je denkt

© Shutterstock

Is de kerstster giftig voor katten?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Kerstboom, lichtjes, stille nacht, heilige nacht en natuurlijk een kerstster. De kerstster maakt je kerstversiering pas écht af.  Maar scrol voor je je helemaal laat gaan, eerst even door. Want voor je lief op vier voeten is jouw kerstster de grootste  kerstbederver ooit.

Voor je afhaakt en denkt: mijn kat schenkt totaal geen aandacht aan de kerstster. We geloven je, maar bedenk dat zelfs een klein insectje boven deze fraaie plant grote gevolgen kan hebben. 

Feestplanten en katten

Kerstliefhebbers halen deze dagen niet alleen een kerstboom in huis, maar ook andere planten, kerstster, maretak, hulst of kerstroos. Heel feestelijk, maar natural kerstversiering is giftig voor je kat. 

Stel: je kat is een kieskeurige eter, maar vindt planten wel interessant om mee te spelen. Of het diertje heeft haarballen in de buik en daardoor behoefte aan gras. Met andere woorden: de kans dat je kat losgaat op de kerstster is groter dan je denkt en dan loopt het al snel verkeerd af. 

Want net als bij rattengif zie je als verzorger de symptomen pas wanneer het te laat is. Tijdens de feestdagen is dat risico dus nét een tikkie groter, vanwege het extra aantal giftige items in huis. 

 

 

Feitjes 

De kerstster, maretak en kerstroos smaken, zoals de meeste giftige planten, erg bitter. Jouw kat, de allerliefste en gevoeligste kat ter wereld, proeft dat meteen als deze eraan knaagt of likt. En katten zijn meestal vrij veeleisend, dus komen vergiftigingen niet heel vaak voor. Maar als ze er mee gaan spelen of vanwege haarballen in de buik behoefte krijgen aan gras en de kerstster zien als oplossing, kan het toch erg mis gaan. Want, we gooien er wat wetenschappelijke feitjes tussendoor, de kerstster behoort net als veel andere kruidachtige planten tot de wolfsmelkfamilie.  Levensgevaarlijk!  Als je kat aan de plant knabbelt of krabt kan dat een beschadiging veroorzaken waardoor er een giftige vloeistof uitvloeit. Die vloeistof is niet alleen giftig bij aanraking met de tong, maar ook bij contact met de huid of de ogen. Schakel als je iets vermoedt direct de dierenarts in. Vaak zie je de symptomen pas als het te laat is. 

De symptomen van vergiftiging door de kerstster

Als je denkt: mijn kat is in aanraking geweest met de kerstster, let dan op de volgende symptomen. Soms treden deze verschijnselen pas 1 tot 5 dagen na inname op.. 

  • Braken
  • Hevig kwijlen
  • Beven of stuiptrekkingen
  • Rusteloosheid
  • Slaperigheid, duizeligheid of wankelen
  • Diarree soms met bloed
  • Irritatie van de slijmvliezen en ogen
  • Verlaging van de lichaamstemperatuur
  • Verwijde pupillen
  • Schade aan de lever en de nieren

De symptomen zijn niet altijd even ernstig. Het effect verschilt van kat tot kat. Denk ook aan bijvoorbeeld luid miauwen of apathisch gedrag. 

Help! Mijn kat is vergiftigd door de kerstster: wat moet ik doen?

Breng je kat onmiddellijk naar de dierenarts. Altijd.

Ook als je denkt: ik zie geen of slechts lichte vergiftigingsverschijnselen, moet je direct reageren. Zolang de kerststerbladeren nog in de maag van de kat zitten, kan de dierenarts een braakmiddel geven om ernstigere vergiftiging te voorkomen. Als je te laat bent, kan dat dodelijk zijn.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen