Aanbieding

Witte kat ruikt aan een kerstplant

10 kerstplanten die giftig zijn voor katten

© Shutterstock

10 kerstplanten die giftig zijn voor katten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Je huis versieren is een van de leukste onderdelen van Kerstmis en brengt iedereen in de feeststemming. Als je echter graag je huis versiert met kerstplanten, is het belangrijk om te weten dat sommige van onze favoriete kerstplanten schadelijk of zelfs dodelijk kunnen zijn voor katten.

Het is moeilijk om je huis niet te versieren met een aantal prachtige feestelijke planten die beschikbaar zijn in deze tijd van het jaar. Maar de feestdagen brengen veel nieuwe gevaren met zich mee voor onze kattenvrienden en planten die je normaal niet in huis hebt, kunnen daartoe behoren.

Houd deze tien veelvoorkomende kerstplanten uit de buurt van jouw kat, zodat je jouw kat veilig en gezond houdt tijdens de kerstdagen.

1. Kerstbomen

Kerstbomen zijn natuurlijk onmisbaar tijdens de kerst en de meest populaire versiering, maar kunnen gevaarlijk zijn voor een kat vanwege de naalden. Mocht een kat wat van die naalden doorslikken kan het hun spijsverteringskanaal blokkeren, irriteren of zelfs doorboren. Een nep-kerstboom is daar het veiligste type kerstboom die je kunt wegzetten met huisdieren in de buurt. Als je toch liever een echte kerstboom wegzet, is het belangrijk om de dennennaalden die op de grond vallen regelmatig op te zuigen.

2. Maretak

Een maretak is de plant van de liefde tijdens de Kerst. Echter is de plant een gemene parasiet die zijn groene kleur behoudt door de voedingsstoffen uit bomen te zuigen. Het is zeer giftig voor katten  en kan als het wordt ingeslikt zorgen voor ademhalingsproblemen, diarree, braken en zelfs tot een shock leiden die in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Een kat hoeft maar een kleine hoeveelheid maretak te eten om er ziek van te worden. Ondertussen kunnen grotere hoeveelheden leiden tot een coma of zelfs de dood van je favoriete viervoeter. Mocht je dus toch maretak in huis willen halen, houdt het dan buiten bereik van de kat. 

3. Hulst

Hulstbessen kunnen in de winter een belangrijke voedselbron zijn voor vogels, maar ze komen van een plant die giftig is voor katten en honden. De bessen bevatten gifstoffen die mogelijk levensbedreigend zijn als ze worden ingeslikt. Verschillende soorten hulstbessen bevatten saponinen die kunnen leiden tot smakken, kwijlen, hoofdschudden, hevig braken en diarree. Ga er niet vanuit dat de stekelige bladeren van de plant een nieuwsgierige kat ervan zullen weerhouden om op onderzoek uit te gaan, dus zorg ervoor dat je de plant ver uit de buurt van je kattenvriend houdt.

4. Kerstster

Deze prachtige planten met hun felrode bladeren zijn erg populair met kerst. Kerststerren komen oorspronkelijk uit Mexico en komen in december in volle bloei, dus perfect voor de feestdagen. Hoewel het een erg mooie plant kan zijn, kunnen de rode bladeren licht giftig zijn voor huisdieren. Het eten van kerststerrenbladeren kan de huid van jouw kat irriteren en orale pijn, kwijlen, braken en spijsverteringsproblemen veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. In zeldzame gevallen kan het dodelijk zijn. Dit komt echter meestal alleen voor bij katten die erg jong, bejaard of uitgedroogd zijn. De meeste huisdieren zullen echter nooit genoeg kerster eten wat resulteert in een dodelijke afloop. Het beste advies is om een kerstster buiten het bereik van de kat te houden.

5.Goudlelie

Een andere zeer populaire kerstplant is de goudlelie. Als je er goed voor zorgt, kan hij zijn bloemen tot twee maanden behouden. Hoewel ze een mooi geschenk zijn, zijn ze ook erg giftig. De bollen, bloemen en stengels bevatten fenanthridine-alkaloïden die zeer giftig zijn voor huisdieren. Het eten van een deel van de lelieplant kan bloeddrukveranderingen, braken, en beroertes veroorzaken.

6. Lelie

Lelies zorgen voor prachtige kerstboeketten, maar zoals je misschien al geraden had, zijn bepaalde soorten lelies erg gevaarlijk voor katten. Lelies van de soorten Lilium of Hemerocallis bevatten zeer giftige stoffen. Zelfs als een kat slechts twee of drie bladeren of zelfs het water uit de vaas binnenkrijgt, kan het nog steeds dodelijk zijn.

7. Kerst cactus

De kerstcactus bloeit net op tijd voor Kerstmis, waardoor het een populaire kerstplant is. Hoewel de vezelige bladeren misschien niet giftig zijn voor katten, kunnen ze irritatie en lichte maagklachten veroorzaken. Houd de plant dus uit de buurt van jouw kat.

8. Kerstroos

Ondanks dat ze niet verwant is aan de roos en niet bloeit in december, is deze winterharde plant bekend geworden als de kerstroos. Oorspronkelijk bekend als het zwarte nieskruid, bevat deze plant giftige cardiotoxines. Dit kan diarree, lethargie, buikpijn en kwijlen veroorzaken als het wordt gegeten. De hele plant is giftig, dus elk deel ervan kan gevaarlijk zijn voor je geliefde viervoeter.

9.Klimop

Klimop is een andere iconische kerstplant die met Kerstmis veel huizen siert. Maar als het wordt opgegeten door een nieuwsgierige kat, kan het kwijlen, braken en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kun je bloed in hun ontlasting of braaksel zien. Het is niet alleen de inname van bladeren die gevaarlijk kan zijn voor een kat. Als klimop in contact komt met hun huid, kan dit huiduitslag veroorzaken.

10. Gele narcis

Hoewel ze misschien vaker worden geassocieerd met de lente, kunnen narcissen al in december verschijnen in een milde winter. Deze mooie zonnegele bloemen bevatten een giftige alkaloïde die bij katten kan leiden tot braken. Ondertussen zijn de kristallen in de bollen zeer giftig en kunnen ze bij consumptie ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals ademhalingsdepressie of hartritmestoornissen.

Wat te doen als je kat een giftige plant eet?

Als jouw kat een van deze planten eet en zichzelf vergiftigt, bel dan onmiddellijk jouw dierenarts. Idealiter moet een kat tot maximaal 2 uur na inname van een giftige plant een dierenarts zien. Houd ze in de tussentijd gehydrateerd, vooral als ze hebben overgegeven of diarree hebben. Het is een goed idee om een deel van de plant mee te nemen naar de dierenarts, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat jouw kat de juiste behandeling krijgt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen