Aanbieding

Kitten gaat voor het eerst naar buiten

Waar let je op als je kitten voor het eerst naar buiten gaat?

© Anastasija Popova | Shutterstock

Kat voor het eerst naar buiten? Zo pak je het aan!

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Buiten is veel te zien en ervaren voor katten; vogeltjes, vlinders, blaadjes, maar ook gevaren... Waar let je op als je kitten voor het eerst naar buiten gaat?

Zorg voor een chip

Zorg ervoor dat je kat gechipt is voordat je hem/haar naar buiten laat. Deze kun je bij de dierenarts laten plaatsen en bevat jouw gegevens waardoor iemand jou kan bellen wanneer je kat verdwaalt of weggelopen is. Al heb je de tuin afgezet, toch kan er misschien nog iets gebeuren waardoor ze de tuin uitkomen in paniek raken en verdwalen en dan is het zonder chip veel lastiger ze weer te vinden.

Alle prikkels van buitenshuis

Buiten is een totaal andere ervaring dan binnen. Er zijn vaak veel meer geluiden en ook is er veel meer te zien en te voelen (de wind, een vogel die voorbij vliegt). Dat kan soms erg overweldigend zijn voor een kat. Let goed op hoe jou kitten reageert op het buiten zijn. Sommige rennen zonder problemen zo de tuin in, andere katten vinden het allemaal wat spannender. Het is goed om op te letten hoe je kat het buiten zijn ervaart. Vindt deze het nog wat heftig, bouw het dan langzaam op.

Kitten voor het eerst naar buiten

Voor je kitten kan het nóg spannender zijn om naar buiten te gaan, omdat de wereld nog heel indrukwekkend voor ze is. Wacht met naar buiten gaan tot ze goed gewend zijn in huis en ga sowieso de eerste keer mee naar buiten, als geruststelling en om in de gaten te houden hoe je kitten reageert op deze ervaring. Wanneer ze erg bang zijn kun je het langzaam opbouwen.

Naar buiten om te jagen

Katten zijn gek op jagen. Nu kun je deze mogelijkheid binnen al aanbieden door middel van hengeltjes of muisjes, maar buiten zijn er nog veel meer mogelijkheden. Nu wil je waarschijnlijk liever niet dat je tuintijger straks elke dag met drie muizen aan komt zetten, maar ook alleen maar op vogeltjes loeren of blaadjes vangen kan ze al erg veel plezier geven.

Naar buiten met een kattentuigje

Mocht je je kat voorzichtig in de tuin willen laten wennen, of wil je gewoon goed in de gaten houden wat jouw kat allemaal uitspookt en ze zelf begeleiden, kun je overwegen ze aan een tuigje mee naar buiten te nemen.

Dit kan wel een uitdaging zijn omdat sommige katten hier totaal niet van gediend zijn. En wanneer je veel struiken in je tuin hebt kunnen ze daarin snel verstrikt raken. Let dus goed op of het je kat niet teveel stress geeft en dat het veilig is. Dan is een tuigje ook een hele mooie manier om buiten te verkennen. Eventueel kun je ook buiten de tuin met een tuigje lopen, let hierbij wel weer erg op de veiligheid en het stresslevel van je kat. Als deze erg snel schrikt is het niet zo’n goed idee op straat te gaan wandelen.

© Casefofo | Shutterstock

Voorkomen is beter dan… de risico's van het naar buiten gaan

Helemaal wanneer je kat wel de tuin uit kan, is het belangrijk dat deze gecastreerd of gesteriliseerd is. Je wil namelijk liever niet dat je kat zwanger terugkomt of mogelijk een andere kat zwanger maakt. Ook kunnen ongecastreerde katers agressiever zijn naar andere katten en hierdoor ook nog ziektes oplopen, zoals kattenparvo, kattenaids (FIV) of kattenleukemie (FeLV ). Dit komt onder zwerfkatten erg veel voor en wordt overgedragen tijdens gevechten.

Andere risico’s als je kat naar buiten gaat

Naast het voorkomen van zwangerschap en ziektes is het ook belangrijk dat je kat ontwormd (elke 3 maanden) en ontvlooid (elke maand) is voor deze naar buiten gaat. Buiten lopen katten namelijk meer risico op een worminfectie of vlooien. Ook is het verstandig je kat in te laten enten tegen katten- en niesziekte. Als ze buiten in aanraking komen met andere katten lopen ze namelijk veel meer risico om besmet te worden.

Het voordeel van een kattenluikje

Er zijn verschillende manieren waarop je je kat naar buiten kunt laten. Zo kun je portieren (zelf de deur open doen) en ook kun je ergens een raam (geen kiepraam!) of deur open laten staan. Maar de meest ideale manier is het plaatsen van een kattenluik. Zo kan je kat zelf bepalen wanneer deze naar binnen en buiten gaat en is daarvan niet afhankelijk van jou.

Dit is voor katten heel fijn aangezien ze enorme control freaks zijn en zoveel mogelijk zelf willen bepalen. Zorg het liefst wel voor een kattenluik met chip, zodat er niet ineens vreemde katten bij je binnen lopen, dit kan namelijk voor een hoop andere problemen zorgen. Mocht je twijfelen of er in jouw deur wel een kattenluik past, tegenwoordig kun je zelfs in een glazen schuifpui een kattenluik laten plaatsen!

Kat naar buiten na verhuizing

Als je gaat verhuizen, moet je kat vaak erg wennen aan de nieuwe omgeving. Katten zijn namelijk vooral op hun omgeving gericht en een stabiele en vaste omgeving is erg belangrijk voor ze. Het nieuwe huis is al spannend en buiten is waarschijnlijk nog spannender. Hou ze dus goed in de gaten wanneer je ze voor eerst naar buiten laat en bouw dit zo nodig langzaam op. Het beste kun je ze eerst enkele weken aan het huis laten wennen. Als je merkt dat ze al sneller veel behoefte hebben om naar buiten te gaan, kun je ze ook al wat eerder buiten laten.

Kat ’s nachts naar buiten

Je kunt ervoor kiezen je kat alleen overdag naar buiten te laten. Helemaal als je kat ook buiten de tuin komt kan dit veiliger voelen. Dit ligt ook heel erg aan de omgeving waar je woont en aan het karakter van je kat. Sommige katten willen juist liever ’s nachts buiten zijn omdat het dan rustiger (en daarmee veiliger) voor ze voelt. Kijk goed naar de persoonlijke behoeftes van je kat en ook waar jij je fijn bij voelt.

Tuin/balkon afzetten

Je kunt ervoor kiezen om je kat door de hele buurt te laten lopen maar je kunt ook je tuin afzetten. Op deze manier is de kans kleiner dat je stadstijger iets overkomt en deze is hiermee ook geen last voor andere katten (door te vechten) of mensen (door te poepen in hun tuin). Veel katten vermaken zich prima in de tuin. Wanneer je een balkon hebt is het sterk aan te raden deze ook af te zetten, om te voorkomen dat je kat naar beneden valt of ineens bij de buren binnen staat.

Kattenren

Wanneer je het niet prettig vindt dat je kat in de tuin komt, kun je ook een aparte ren voor ze laten maken/aanschaffen. Dit is een ruimte waar ze vanuit huis kunnen komen en die je helemaal speciaal voor ze kunt inrichten met mooie huisjes, plankjes, bruggetjes, krabpalen en ligplekjes. Er zijn zat mogelijkheden! Je kunt eventueel een luik in de deur naar de ren laten maken waar ze altijd in en uit kunnen of ervoor kiezen zelf te bepalen wanneer ze erin en eruit mogen.

Vergeet niet: buiten zijn ook buurtkatten...

Katten zijn erg territoriaal en solitaire dieren. Dit betekent dat zij graag een gebied voor zichzelf willen hebben waar het veilig voor ze voelt. Wanneer zij buiten de tuin kunnen komen, of andere katten in de tuin, kan dit daarom erg spannend voor ze zijn. Een veelvoorkomende oorzaak van sproeien bijvoorbeeld is de aanwezigheid van andere katten in de tuin. Soms kan alleen al het zien van een andere kat op de schutting een reden zijn om flink in de stress te raken. Wanneer je merkt dat dit je kat veel stress geeft, overweeg dan om ervoor te zorgen dat jouw kat geen andere katten meer hoeft te zien door bijvoorbeeld schrikdraad op de schutting.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen