Aanbieding

hond-kitten-eten
© Shutterstock

Mag een hond kattenvoer?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Als honden en katten hetzelfde voedsel zouden kunnen eten, zou dit artikel overbodig zijn. We leggen uit waarom kattenvoer niet geschikt is voor honden en waarom het schadelijk kan zijn voor de gezondheid van een hond.

Katten en honden hebben verschillende voedingsbehoeften. Omdat katten carnivoren zijn, moeten ze veel vlees eten. Hun organisme verwerkt veel eiwitten. In tegenstelling tot wolven worden honden beschouwd als omnivoren en kan hun lichaam minder eiwitten verwerken.

Daarom bevat kattenvoer meer eiwitten dan hondenvoer. Dit zijn onder andere vlees, vis en een sterke geur. Honden kunnen hier zelden tegen. In huishoudens met een hond en een kat is de eerste vaak geïnteresseerd in het eten van de kat.

Als de hond af en toe kattenvoer eet, is dat geen drama. Maar verantwoordelijke hondeneigenaren letten op de gezondheid van hun hond en op geschikte voeding.

Het verschil tussen de voedingsbehoeften van honden en katten

Calorieën

Kleine honden hebben ongeveer 185 tot 370 calorieën per dag nodig. Grote honden moeten tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag eten als ze jong zijn en veel bewegen.

Gezonde katten hebben slechts 220 tot 350 calorieën per dag nodig. De caloriebehoefte van een kleine hond wordt dus gedekt door een bak kattenvoer, maar niet door die van een grotere hond.

Eiwitten

Een ander verschil zit in de eiwitten. Hondenvoer bevat voldoende eiwitten om aan de behoeften van de hond te voldoen. Kattenvoer daarentegen bevat te veel dierlijke eiwitten voor een hond. Voerfabrikanten stemmen de hoeveelheid eiwitten af op het betreffende dier.  

Te veel dierlijk eiwit in kattenvoer kan schadelijk zijn voor een hond. Als de hond een nierziekte of leverbeschadiging heeft, kan dit een verwoestend effect hebben op de gezondheid van de organen.

Vetten

Het ideale vetaandeel in de voeding van een hond ligt tussen 9 en 15 procent van het totaal aantal calorieën. Vetten zijn belangrijk voor een gezonde, niet-dunne vacht, een gezonde huid, snuit, oren en poten. Honden hebben altijd trek in vet voedsel, maar net als bij ons mensen kan te veel leiden tot overgewicht.

Kattenvoer bevat meer vet dan hondenvoer omdat katten 30% van hun calorieën uit vet moeten halen. Katten zetten vetten effectiever om in energie. Ze gebruiken hun vetreserves ook om mineralen op te nemen. Als honden kattenvoer eten, komen ze snel aan.

Koolhydraten

Mensen houden van koolhydraten, maar te veel ervan is schadelijk. Hetzelfde geldt voor honden. Kattenvoer bevat teveel koolhydraten voor een hond en moet daarom niet aan honden worden gevoerd.

Net als vetten kan het leiden tot obesitas en andere ziekten. Honden halen hun koolhydraten meestal uit de vetten en eiwitten in een uitgebalanceerd dieet.

Naast deze macronutriënten zijn er nog andere verschillen tussen honden- en kattenvoer:

Honden absorberen veel voedingsstoffen uit aminozuren.

Honden kunnen caroteen omzetten in retinol om vitamine A te produceren. Katten kunnen dit niet en moeten directe bronnen van vitamine A consumeren.

Mag een hond kattenvoer uit blik?

Hoewel een hond op korte termijn waarschijnlijk geen ernstige problemen zal ondervinden van het eten van een kleine hoeveelheid kattenvoer uit blik, is het niet ideaal voor regelmatige consumptie. Kattenvoer is specifiek samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van katten, die verschillen van die van honden.

Bovendien kunnen sommige ingrediënten in kattenvoer, zoals bepaalde toevoegingen en supplementen, niet geschikt zijn voor honden of zelfs schadelijk zijn bij langdurige consumptie.

Daarom is het het beste om je hond geen kattenvoer uit blik te geven. Als je hond per ongeluk wat kattenvoer uit blik heeft gegeten, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken, maar probeer herhaalde consumptie te voorkomen. Als je hond symptomen vertoont zoals braken, diarree of andere tekenen van ongemak na het eten van kattenvoer, raadpleeg dan een dierenarts voor advies.

Is kattenvoer slecht voor honden?

Als het hondenvoer op is en je hebt alleen kattenvoer in huis, dan kan dit geen kwaad zolang het alleen een noodgeval is. Op de lange termijn is het hoge eiwitgehalte in kattenvoer namelijk schadelijk voor honden. Het kan obesitas veroorzaken of leiden tot pancreatitis.

Zorg ervoor dat je altijd het juiste voer voor je hond in huis hebt: Honden krijgen hondenvoer, katten kattenvoer. Zorg ervoor dat hij alle mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft voor een gezond en actief leven.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen