Aanbieding

Hond eet rauw vlees in de tuin

Wolven eten van nature voornamelijk rauw vlees, dus waarom onze honden niet?

© Phil Stev | Shutterstock

Vers hondenvoer: rauw vlees voor je viervoeter

Door Mae White

Online sinds

Er zijn verschilende manieren om de hond te voeren. Als de meningen over één methode verdeeld zijn, is het rauw, vers vlees. Waar komt die verdeeldheid vandaan?

Wolven eten ook rauw, vers vlees

Om de voordelen van rauw, vers vlees te begrijpen, is het belangrijk te realiseren dat de hond afstamt van de wolf. De wolf ging in de loop van de geschiedenis steeds dichterbij de mens wonen vanwege de beschikbare voedselbronnen. Ook de mens zag voordelen tijdens bijvoorbeeld de jacht en bewaking. De domesticatie van de wolf begon, waardoor in de loop van vele jaren uiteindelijk de hond ontstond.

Wanneer we het over de voeding van onze hond hebben is het dan ook niet gek om te kijken naar het voedingsgedrag van de wolf. De wolf eet in het wild met name evenhoevigen (zoals herten, elanden en wilde zwijnen). Dit vormt de grootste bijdrage aan hun rantsoen. Ze vullen dit rantsoen aan met kleinere zoogdieren zoals bevers, hazen, konijnen en knaagdieren. Andere dieren die gegeten worden zijn vogels, reptielen, insecten en vis. Het dieet wordt eventueel aangevuld met kleine hoeveelheden plantaardig materiaal, zoals bessen en noten. Dit vormt een heel klein gedeelte van het menu van de wolf.

Wolven eten maar erg weinig plantaardig voedsel

Wolven eten vaak eerst de organen van hun prooidier. Deze organen bevatten veel vitaminen. Hierna worden de spiergroepen (het vlees) gegeten. Tot slot worden eventueel nog botten, pezen, kraakbeen en delen van de huid gegeten.

Verschil in voedingsbehoeften tussen wolf en hond

Als we kijken naar de hond, dan zien we dat het maag-darmkanaal grotendeels gelijk is gebleven aan dat van de wolf. Er is echter één belangrijk verschil: honden zijn beter in staat zijn om zetmelen te verteren. Tegenwoordig wordt de hond daarom gerekend tot een aangepaste carnivoor. Dit betekent dat de hond een vleeseter is, maar wel omnivore trekjes heeft. De voeding moet dus met name bestaan uit vlees en vis, maar mag ook plantaardige grondstoffen bevatten.

Het voeren van rauw, vers vlees aan je hond

Kijkend naar het voedingspatroon van de wolf, is het niet zo gek om te beredeneren dat rauw, vers vlees het dichtst bij het natuurlijke dieet van de hond staat. Het is onbewerkt en bevat geen chemische toevoegingen. Vlees heeft voor de hond een hoge verteerbaarheid. Dit is terug te zien aan de mooie compacte ontlasting en over het algemeen minder maag-darmproblemen. Vlees bevat van nature veel vocht en wordt door vrijwel alle honden, ook de kieskeurige eters, smakelijk bevonden. Doordat het vlees niet verhit is, blijven voedingsstoffen maximaal bewaard.

Het effect van rauw vlees op de darmflora

Met de darmflora worden de bacteriën bedoeld die leven in het maag-darmkanaal van de hond. Hierin leven goede en minder goede bacteriën met elkaar in balans. Steeds meer wordt ingezien dat een gezonde darmflora belangrijk is voor een goede vertering en opname van de voeding. Het kan ook bijdragen in de afweer tegen maag-darminfectie. Een gezonde darm heeft een positief effect op de algehele gezondheid van de hond. Andersom kan gesteld worden dat problemen in de darmen kunnen lijden tot gezondheidsproblemen elders in het lichaam.

De darmflora speelt een belangrijke rol bij de opname van voeding | Pixel-Shot | Shutterstock

Pens als voer voor honden

De darmflora kan ondersteund worden door probiotica. Met probiotica worden bacteriën uit de voeding bedoeld, die helpen om de darmflora te onderhouden. Voor honden wordt rauwe runderpens vaak genoemd als goede bron aan probiotica. Pens is één van de vier magen van het rund. Koeien eten plantaardige voeding. Om deze voeding goed te kunnen verteren, wordt de voeding in de pens gefermenteerd. Dit betekent dat de voeding met hulp van bacteriën verteerd wordt en die bacteriën (en andere micro organismen) vormen een goede bron aan probiotica voor de hond. Alhoewel niet wetenschappelijk aangetoond dat deze bacteriën ook daadwerkelijk aankomen in het maag-darmkanaal, worden er wel goede resultaten behaald bij honden met darmproblemen, die voorzichtig overgeschakeld worden op vers, vlees op basis van pens.

Pens voor honden kan dus een aanvullende reden zijn om rauw, vers vlees te voeren. Overigens is het ook mogelijk om de pens van andere dieren te voeren, zoals bijvoorbeeld schapenpens of geitenpens.

Wat zijn de nadelen van rauw vlees voeren?

Afhankelijk van de manier waarop rauw vers vlees gevoerd wordt, moet er gewaakt worden voor voedingsfouten. Met name wanneer het menu zelf samengesteld wordt, is veel kennis noodzakelijk. Daarnaast is het voeren van rauw, vers vlees over het algemeen wat duurder en is er voor de opslag van het vlees ruimte in de vriezer nodig. Het voeren van vers vlees is bewerkelijker en met name als er ook zelf samengesteld wordt, kost het meer tijd.

De tegenstanders van het voeren van vers vlees maken zich met name zorgen om de gezondheidsrisico’s voor mens en dier, omdat er gewerkt wordt met rauw, vers vlees. Rauw, vers vlees kan bacteriën, virussen en parasieten bevatten, wat tot infecties kan lijden bij mens en dier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Salmonella en E.coli, maar ook parasieten als Neospora, Toxoplasma en Toxocara. Hoe groot het risico hierop is, is moeilijk vast te stellen. Wanneer het vlees afkomstig is van dieren geschikt voor menselijke consumptie, wat diepgevroren opgeslagen en vervoerd is, zijn de risico’s minder groot.

Op en in rauw vers vlees zijn bacteriën te vinden. In sommige gevallen kunnen deze bacteriën het dier ziek maken. Of het dier ook daadwerkelijk ziek wordt, is afhankelijk van meerdere factoren, maar over het algemeen zijn honden beter bestand tegen deze bacteriën dan mensen. Het voeren van varkensvlees aan honden wordt afgeraden, omdat varkensvlees afkomstig uit het buitenland besmet kan zijn met het virus dat de ziekte van Aujeszky veroorzaakt.

Het wordt afgeraden om je hond varkensvlees te geven.

Ook parasieten kunnen op de hond overgebracht worden door het eten van rauw, vers vlees. De meeste parasieten zijn echter slecht bestand tegen temperaturen onder de -20 ⁰C. De parasieten en eieren van de meeste parasieten gaan dood wanneer het vlees gedurende een aantal dagen onder deze temperatuur blijft. Bij de meeste commerciële rauw, vers vlees producenten wordt aan deze voorwaarde voldaan. Extra ontwormen is niet nodig wanneer vers vlees gevoerd wordt.

Bij de bereiding van rauw, vers vlees voor de hond is het belangrijk om hygiënisch te werken en je er van bewust te zijn dat er een gezondheidsrisico is, ook of juist met name voor jezelf. Ondanks dat het vlees met regelmaat gecontroleerd wordt, is het niet uit te sluiten dat het ziekteverwekkende bacteriën zoals Salmonella bevat. Realiseer je echter dat dit ook geldt, wanneer je bijvoorbeeld een stuk rauwe kipfilet in stukjes snijdt, bedoeld voor eigen consumptie. Ook hierbij zijn hygiëne maatregelen belangrijk!

Verschillende soorten rauw vers vlees als hondenvoer

Wanneer je in de diepvries van de dierenspeciaalzaak kijkt, zie je daar een steeds groter assortiment aan diepvries vers vlees voor de hond liggen. Rauw vers vlees kan verpakt zijn in verschillende formaten en vormen. Zo zijn er worsten, bakjes, hamburgers en nuggets. Bij de keuze voor een product is het belangrijk te realiseren dat er verschillende soorten rauw, vers vlees zijn.

Je kunt rauwe worsten, burgers en nuggets kopen voor je hond | Arthur Linnik | Shutterstock

KVV - kant en klaar vers vlees voor honden

KVV staat voor kant en klaar vers vlees. Het is een gemalen voeding, die bestaat uit spiervlees, maar het kan soms ook andere grondstoffen bevatten. Denk hierbij aan orgaanvlees, vleesbotten, groenten, olie en vet. Er kan gebruik gemaakt worden van een premix om de voeding aan te vullen met vitaminen en mineralen. Een producent maakt een keuze die past bij de filosofie van het bedrijf.

Volledige of aanvullende voeding

In de diepvries zijn volledige en aanvullende voedingen te vinden. De volledige voedingen bevatten alle voedingsstoffen, die de hond nodig heeft en zijn dus geschikt om als hoofdmaaltijd te voeren. Ze zijn meestal aangevuld met vitaminen en mineralen om de voeding volledig te maken. Het is dus niet noodzakelijk om deze voedingen te combineren met andere voedingen.

Aanvullende voedingen zijn niet volledig. Ze bevatten meestal één soort grondstof zonder aanvullingen. Denk bijvoorbeeld aan een product met 100% runderhart, 100% runderpens of 100% kippenvlees. Soms worden er wel meerdere soorten vlees gecombineerd, vaak van één of twee diersoorten. Aanvullende KVV voedingen dienen altijd aangevuld te worden met bijvoorbeeld een volledig voeder of op de juiste manier afgewisseld te worden om de hond te voorzien in alle benodigde voedingsstoffen.

Rauw vlees voor honden zelf samenstellen

Dan zijn er tot slot gezinnen die het dieet van hun hond zelf samenstellen. Hierbij wordt met rauwe vlees- en visproducten (o.a. vleesbotten) in combinatie met andere voeding zoals bijvoorbeeld organen, groentes en supplementen het menu van de hond zelf samengesteld. Er zijn verschillende stromingen, waarbij BARF en NRV de bekendste methodes zijn.

Brokken of vers vlees voor de hond - wat kies jij?

Het belang van goede voeding voor de hond wordt steeds duidelijker en dus maken steeds meer gezinnen een bewustere keuze voor de voeding van de hond. De keuze van de voeding is van meerdere factoren afhankelijk en kan te maken hebben met kosten, ervaringen met vorige honden, mensen uit de omgeving, het gemak van een brok of de angst voor de risico’s van rauw, vers vlees (die door de omgeving soms versterkt of juist verminderd wordt). Omdat de keuze van zoveel factoren afhangt, is het onmogelijk om aan het eind van dit artikel een keuze te maken voor je. Ik kan enkel mijn eigen ervaring met je delen, waarbij ik bij heel veel honden het positieve effect van rauw, vers vlees heb gezien, zeker bij honden met darmklachten. Tot nu toe is er weinig onderzoek beschikbaar. Wel lopen er momenteel meerdere onderzoeken.

Overigens hoeft er niet altijd een keuze gemaakt te worden tussen brokken en vers vlees en zijn er ook gezinnen die vlees en brok combineren. Laat je vooraf echter wel goed informeren over het combineren van brokken met vlees.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen