Aanbieding

Hond snuffelt tussen de groenten op tafel.

Welk hondenvoer geeft jij jouw beste vriend het liefst?

© nikkimeel | Shutterstock

Vegan hondenvoer: natuurlijk of ongezond?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Steeds meer mensen kiezen voor veganistisch eten en zo ook voor hun honden. Kan het kwaad voor honden om geen vlees te eten?

Vegan hondenvoer voor je hond? Veel hondenliefhebbers schudden vol ongeloof hun hoofd bij deze gedachte. Een hond is carnivoor, en dus eet een hond (rauw)vlees, is vaak de gedachte. Mensen daarentegen eten de laatste jaren steeds meer vegan. Onder deze veganistische honden(h)ouders zijn er ook talloze die hun hond geen dierlijke producten meer geven. Zijn er vanuit medisch oogpunt enige zorgen en waar moet je op letten bij veganistisch voeren?

Welke soorten hondenvoer zijn er?

Wat is het beste voer voor mijn hond? Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, de markt voor hondenvoer is ook booming. Elke fabrikant adverteert dat hun voer de beste keuze is. De enorme selectie en de slimme marketingtrucjes kunnen de aankoop steeds moeilijker maken. 

Zo heb je keuze uit:

Wat is vegan hondenvoer eigenlijk?

Sommige veganistische honden(h)ouders weigeren hun huisdieren andere dieren te geven zoals runderen, kippen en paarden. De gedachte dat hun hond een speciale positie heeft terwijl andere dieren nooit kunnen ervaren hoe het is om vrij te leven is voor vele onverenigbaar met hun geweten.

De NVV, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme schat dat Nederland zo’n 150.000 veganisten telt. Dat is een kleine 10% van de bevolking. Daarom is de toenemende vraag naar veganistisch eten voor de hond niet verrassend.

Is vlees ongezond voor honden of juist een gezonde keuze?

Veel conventionele kant-en-klare brokken en natvoer bevatten schadelijke conserveermiddelen. Het “echte” vleesgehalte is laag, zeker bij goedkoop voer. Slachtafval is dan ook vaak een ingredient in hondenvoer. Sommige hondenliefhebbers die kiezen voor vegan hondenvoer zien enorme gezondheidsrisico’s voor de op vlees gebaseerde voeding. Als alternatief heb je BARF, waar je het biologische vlees in de supermarkt, bij de slager of online kunt kopen. Desalniettemin blijf je dan tegen de kwestie van dierenwelzijn aanlopen.

Een hond, carnivoor of alles-eter?

Carnivoren voeden zich uitsluitend of voornamelijk met (rauw) vlees, terwijl alleseters echt alles eten. In dit opzicht kunnen honden niet in één categorie worden ingedeeld, want honden kunnen vlees maar ook plantaardige ingredienten verteren net als katten. De term “facultatieve carnvioor” wordt momenteel het meest gebruikt. 

Hoeveel wolf schuilt er nog in een hond?

De Canis Lupus, de wetenschappenlijke naam voor een voorouder van de gedomesticeerde hond, is een vleeseter. De wolf jaagt in roedels en jaagt, afhankelijk van het verspreidingsgebied, op elanden, bruine hazen en bevers. Af en toe eet een wolf kruiden, fruit, wortels of huishoudelijk afval. Wolven en honden zijn uitgerust met tanden die zich perfect lenen voor een vlees dieet.

Hond en wolf zijn verwant
Lukas Janecka | Shutterstock

Sommige wetenschappers zijn van mening dat de hond zich tijdens het domesticeren heeft aangepast aan een nieuw dieet. Een in 2013 gepubliceerde studie, geleidt door onderzoeker Erik Axelsson en anderen, toonde een verandering aan in de manier waarop honden zetmeel verteren. Zetmeel zijn koolhydraten die voorkomen in granen, groenten en aardappelen.

Veganistisch eten - deficiëntieverschijnselen 

Koolhydraten, vetten, mineralen, sporenelementen en eiwitten komen voor in zowel dierlijke als plantaardige producten. Het is daarom van ondergeschikt belang uit welke bron een dier de voedingsstoffen haalt. Honden lijden, net als mensen en katten, aan een tekort wanneer ze bepaalde ingrediënten in onvoldoende mate of helemaal niet binnenkrijgen gedurende een langere periode.

Wanneer kunnen deficiëntieverschijnselen optreden?

Een hond die jarenlang nat- of droogvoer van slechte kwaliteit heeft gekregen, zal waarschijnlijk last hebben van deficiëntieverschijnselen. Barfen is een goed alternatief voor kant-en-klaar voer, omdat de eiwitten en aminozuren in rauwe toestand niet verloren gaan. Bij het samenstellen is het belangrijk er voor te zorgen dat de voeding aan alle behoeften van de hond voldoet. Als je besluit de porties zelf te bereiden moet je dit niet op gevoel doen. De dagelijkse hoeveelheid bij een barf dieet moet professioneel worden berekend om gezondheidsproblemen te voorkomen, dit zou een dierenarts bijvoorbeeld kunnen doen of een voedingsdeskundige gespecialiseerd in dierenvoer. Hetzelfde geldt voor veganistisch hondenvoer.

Barf dieet
Credit: stockcreations / Shutterstock

Waar bestaat vegan hondenvoer uit? 

De veganistische voeding van een hond kan gevarieerd en voedzaam zijn, mits de hondenbezitter goed bekend is met veganistisch eten. Het moet namelijk rijk zijn aan vitamines en mineralen, goed verteerbaar en uiteraard lekker! Voorzichtigheid is hier wel geboden, want wat gezond is voor mensen kan gevaarlijk zijn voor viervoeters. Onder de groenten en fruit zijn er enkele die giftig zijn voor honden. Er zijn echter een hoop soorten die een hond wel mag hebben, namelijk:

  • Pastinaak
  • Appel
  • Rode biet
  • Pompoen
  • Venkel
  • Rozenbottel
  • Koolzaadolie
  • Brandnetel ect.

Als je van plan bent om je hond veganistisch eten te geven sta je er niet alleen voor. In speciaalzaken vind je vegan hondenvoer uit blik, als droogvoer of als lekkernij. De kant-en-klare producten zijn ideaal voor de beginnende hondenbezitter. Net als bij ander voer, moeten conserveermiddelen te allen tijde worden vermeden.

Waar moet je op letten bij vegan hondenvoer?

  • Wanneer je zelf vegan hondenvoer bereidt, is uitgebreide kennis vereist, net als bij een BARF dieet.
  • Het voer moet alle belangrijke voedingsstoffen bevatten (eiwitten, vetten, koolhydraten, sporenelementen en mineralen)
  • Wanneer je deze voedingsstoffen niet uit vegan hondenvoer kunt halen is het raadzaam om hoogwaardige supplementen toe te voegen
  • Om aanvankelijke spijsverteringsproblemen te voorkomen, moet een dieetwissel altijd geleidelijk worden doorgevoerd
  • Let goed op het gedrag en uiterlijk van je hond. Zijn ze overdreven onrustig, zien ze er dof uit? Glans de vacht, of juist niet? Frisse adem, of juist niet? Dit zijn slechte enkele factoren die je iets kunnen vertellen over de gezondheid van de hond.

Vegan hondenvoer – de conclusie

Studies tonen aan dat tijdens de domesticatie de spijsvertering van de hond veranderd is ten opzichte van de wolf. Echter, of hondenliefhebbers die hun hond veganistisch voeren aan de juiste kant staan is nog maar de vraag. De trend naar veganistisch hondenvoer is nog relatief jong, waardoor velen deze manier van voeren met een kritische blik volgen. Elke hondenliefhebber is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn of haar eigen hond. Ongeacht voor welk dieet je kiest, het moet hoogwaardig zijn en alle benodigde voedingsstoffen bevatten.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen