Aanbieding

Kleine mopshond eet kauwbot

De meningen zijn verdeeld, over wat je een puppy te eten geeft.

© Ezzelo | Shutterstock

Puppy voer: wat mag een puppy eten?

De redactie

Online sinds

Binnenkort verwelkom je je nieuwe pup. Om je voor te bereiden onderzoek je wat een puppy mag eten. Maar waar te beginnen? Welke voeding heeft een puppy nodig?

Regelmatig krijg ik te horen van gezinnen die zich voorbereiden op een pup, dat ze door de bomen het bos niet meer kunnen zien. En dit is niet zo gek door de grote verscheidenheid aan merken, meningen en ervaringen van andere hondenverzorgers, fokkers, hondenscholen, dierenartsen en andere kenners. Iedereen heeft zijn eigen ervaring en wat voor de ene hond geweldig lijkt te werken, blijkt voor een andere hond de slechtste keuze ooit.

Om te beginnen zijn er verschillende manieren om te voeren en is het belangrijk om een keuze te maken in een manier van voeren die bij jullie past. Kiezen jullie voor brokken, Kant-en-klaar Vers Vlees (KVV) producten of juist een combinatie hiervan? Of kiezen jullie zelfs voor het zelf samenstellen van de voeding? 

Wat voert de fokker?

Een belangrijke factor in de keuze van de hondenvoeding, is de voeding die de fokker van de pup voert. Veel fokkers hebben hier een bewuste keuze in gemaakt, alhoewel er ook merken zijn die hier slim op in spelen en fokkers benaderen met grote korting. Informeer daarom als eerste goed bij de fokker waarom hij/zij de keuze heeft gemaakt voor de betreffende voeding. Meestal zal de fokker ook wat voer mee geven.

Het is raadzaam de eerste 10 a 14 dagen de pup op de voeding te houden die de pup ook bij de fokker kreeg. Het verlaten van het nest is een stressvolle periode en dit kan ook invloed hebben op o.a. de darmen. Het is prettig als de pup de eerste dagen daarom de voeding krijgt waaraan het gewend is. Hebben jullie de keuze laten vallen op een andere voeding, schakel daarna pas over.

Wat heeft een pup nodig?

Honden hebben voeding nodig. Deze leveren voedingsstoffen. De belangrijkste zijn eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. Er is veel onderzoek gedaan naar de behoeftes van de hond en de pup. Op basis daarvan zijn richtlijnen vastgesteld, waarin voor veel voedingsstoffen gehaltes vastgesteld zijn hoeveel een volledige voeding hiervan mimimaal moet bevatten. Voor sommige voedingsstoffen geldt ook een maximale hoeveelheid. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen volwassen en jonge honden. Er zit dus verschil in hetgeen een pup nodig heeft en een volwassen hond. Dit heeft verschillende redenen, waarvan de groei van de pup natuurlijk een belangrijke is.

Een belangrijk verschil tussen pups en volwassen honden is de hoeveelheid calcium. Calcium is een mineraal dat o.a. een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het skelet. Calcium is ook betrokken bij de opname van fosfor uit de voeding. De hoeveelheid calcium is dus niet alleen belangrijk, maar ook de verhouding tussen calcium en fosfor in de voeding.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht.

Pups hebben meer calcium nodig dan volwassen honden. De calcium opname is bij pups in de darmen echter nog niet gereguleerd. Dit betekent dat pups ook gevoeliger zijn voor een te hoog calcium gehalte in de voeding. Dus ook als er teveel calcium in de voeding zit, kan dit lijden tot verschillende afwijkingen in het skelet. Met name pups van grote rassen zijn hier gevoelig voor. Bij veel puppyvoedingen wordt daarom extra scherp gelet op de hoeveelheid calcium en fosfor.

redit: antoniodiaz | Shutterstock

Vaak wordt ook gesproken over de hoeveelheid eiwit in de voeding, die hoger zou moeten zijn voor pups. Alleen jonge pups (tot 14 weken) hebben een hogere eiwitbehoefte. Hierbij is het echter nog belangrijker om de eiwitbronnen in de voeding te beoordelen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Elk eiwit bevat zijn eigen aminozuren. Het is belangrijk dat de aminozuren waaruit de eiwitbron is opgebouwd, past bij de behoefte aan aminozuren die de pup heeft. Een voeding kan dus hoog in eiwit zitten, maar als de aminozuren waaruit dit eiwit opgebouwd is, niet past bij de behoefte van de pup, heeft de pup hier nog steeds niets aan.

Tot slot worden er voor pups extra omega-3 en omega-6 vetzuren aanbevolen.

Om bovenstaande zijn er vaak aparte voedingen voor pups en volwassen honden. Er zit in de richtlijnen vaak ook overlap tussen beide categorieën. Daarom zijn er ook producenten die een goede voeding hebben ontwikkeld die voor zowel pups als volwassen honden geschikt zijn.

Hoe vaak voer je een pup?

Ook hier zijn de meningen over verdeeld. De algemene gedachte is dat het verstandig is om de pup meermalen per dag te voeren tot een leeftijd van ca. 7 maanden. Je kunt daarbij kiezen voor 3 of 4 maaltijden per dag. Start bij jonge pups met 4 maaltijden per dag. Mijn advies is om dit vol te houden tot een leeftijd van ca. 7 maanden, maar er worden ook veel pups al eerder overgezet naar 3 maaltijden per dag, wat ook goed gaat. Het belangrijkste is om naar de pup te blijven kijken. Let daarbij goed op de ontlasting van de pup, maar ook bijvoorbeeld hoe de voeding valt en of de pup wel eens spuugt. Het welzijn van de pup is daarbij altijd leidend. Hou vaste voertijden en routines aan. Hierop gedijt de pup het beste.

Let bij pups goed op de hoeveelheid voer die je geeft. Pups groeien de eerste maanden nog hard. Ze zijn daarom ingesteld op goed eten. Je zult bij jonge pups zien dat ze vrijwel altijd de bak leeg eten. Hierbij bestaat de kans op overvoeren. Het is dus belangrijk de aanbevolen hoeveelheid voer goed in de gaten te houden en op te letten hoe de pup het doet. Ook hierbij is de ontlasting een belangrijke graadmeter, maar de algehele lichaamsconditie uiteraard ook. Komt de pup niet goed aan, maar is de ontlasting bijvoorbeeld ook te slap, dan heeft het vaak geen zin om de hoeveelheid voeding te verhogen. Te slappe ontlasting geeft immers aan dat de voeding niet optimaal verteerd wordt en voedingsstoffen dus niet optimaal opgenomen worden. Belangrijk is dan te achterhalen wat hier de oorzaak van is.

Natuurlijk mag de pup gerust een beloning of tussendoortje. Geef dit echter wel met mate. De maaltijden leveren belangrijke voedingsstoffen, die niet vervangen moeten worden door lekkernijen tussendoor. Kies bij voorkeur voor een zo’n natuurlijk mogelijk product met een lage calorische waarde. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gedroogd vlees. Let er bij een pup op dat het niet te hard is. Zeker tijdens de training is het prettig als de pup goed gemotiveerd is voor het product (en het dus als smakelijk ervaren wordt), maar ook niet te lang aan het kauwen is.

Mag een puppy brokken en rauw, vers vlees?

Brokken

De meeste pups worden door de fokker afgespeend op brok en dus is de pup hier al aan gewend op het moment dat de pup bij het nieuwe gezin aan komt. U hoeft dus niet perse de brok zachter te maken met vocht of natvoer, alhoewel het niet fout is om dit wel te doen als uw pup moeite heeft met de brok. Kies bij kleine rassen bij voorkeur voor een wat kleinere brok.

Rauw en vers vlees

Er zijn ook fokkers die de pups afspenen op rauw, vers vlees en dit is zeker geschikt voor jonge pups. Er zijn merken die een speciale puppy variant hebben. Let er op dat u kiest voor een volledig product, tenzij u er voor kiest om zelf samen te stellen. Het verse vlees bevat vocht en is beter verteerbaar dan een brok. Wilt u voeren (in combinatie) met rauw, vers vlees, laat u dan eerst goed informeren en werk altijd hygiënisch.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen