Aanbieding

Wormen hond

Honden kunnen besmet raken met talloze soorten wormen

© Shutterstock

Wormen bij honden: ontdek welke wormen je hond kan krijgen

Door Lianne van Loon

Online sinds

Als een hond aanzienlijk gewicht verliest en zijn vacht ruig is, kan dit ook te wijten zijn aan een wormbesmetting. Het is handig om de soorten wormen kennen.

Door middel van ontlastingsonderzoek kom je erachter of jouw hond is besmet. 

Wormen bij honden, ontwormen en symptomen

Er zijn verschillende wormen die honden kunnen infecteren. Ze verschillen bijvoorbeeld in grootte en vorm. Sommige zijn slechts enkele millimeters lang, terwijl andere een lengte bereiken van wel 70 cm. Een wormbehandeling voor honden heeft geen preventieve werking, maar doodt eerder de parasieten in de darm als deze tijdig wordt toegepast. Het wordt aanbevolen om een ontwormingsmiddel vier keer per jaar te gebruiken. 

Om te kunnen beoordelen welke wormen de hond besmet hebben, is het belangrijk om deze te kennen. Omdat verschillende soorten wormen verschillende symptomen veroorzaken. Voor een beter overzicht hebben wij de meest bekende wormen bij honden op een rij gezet.

Verschillende soorten Lintwormen bij de hond

Er bestaan drie soorten lintwormen bij honden, de dipylidium caninum (komkommerlintworm of vlooienlintworm), echinococcus multilocularis (vossenlintworm), echinococcus granulosus (hondenlintworm)

Hond besmet met Dipylidium caninum (Komkommerlintworm)

lintwormen
Lintworm (Shutterstock)

De komkommerlintworm of Dipylidium caninum is de meest voorkomende soort lintwormen. De parasieten komen wereldwijd voor en gebruiken vlooien als tussengastheer. Als de hond last heeft van vlooien, is er een verhoogd risico. Bij het verzorgen kan je viervoeter de larven van de Dipylidium caninum doorslikken. De larven groeien vervolgens in de darm van de hond uit tot volwassen wormen met een grootte van 10 - 70 cm.

Bij massale plagen of bij verzwakte honden kunnen verlies van eetlust, diarree of darmkrampen optreden. De eitjes verlaten het lichaam van de hond via de anus en kunnen dan jeuk veroorzaken.

Hond besmet met Echinococcus multilocularis (Vossenlintworm)

Vossenlintworm
Vossenlintwormen (Shutterstock)

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze parasiet voornamelijk aangetroffen bij rode vossen. Maar ook honden en katten worden in dit land getroffen. De eieren van vossenlintwormen worden uitgescheiden via de ontlasting. Knaagdieren, zoals muizen of ratten, dienen als tussengastheer voor de parasiet. Vooral jacht- en vrij rondlopende honden lopen het risico besmet te raken met de vossenlintworm: als een hond een besmet knaagdier eet, komt de parasiet in de hond terecht.

Vossenlintwormen zijn erg klein met een lengte van 2 – 4 mm.

Hond besmet met Echinococcus granulosus (Hondenlintworm)

De hondenlintworm veroorzaakt hydatidziekte (of echinococcose) bij tussengastheren zoals schapen, geiten en mensen. De volwassen worm leeft in de darmen van honden en andere carnivoren. Eieren worden uitgescheiden in de ontlasting en kunnen worden ingenomen door tussengastheren, waar ze zich ontwikkelen tot hydatid cysten in organen zoals de lever en longen.

Hondlintwormen zijn klein met een volwassen lengte van 3-6 millimeter lang

Worminfectie door Mijnwormen (Haakwormen)

Mijnwormen zijn kleine parasieten (ca. 3 - 4 cm) met ernstige gezondheidsrisico's: Dit type worm zuigt het bloed van zijn gastheer. Daarom leidt een hoge besmetting tot gevaarlijk bloedverlies.

De haakwormlarven komen via de huid de hond binnen. Maar het eten van larven kan ook tot infectie leiden. Dit gebeurt wanneer de hond bijvoorbeeld de ontlasting van een besmette hond of besmet gras eet. Dit type parasiet komt vooral voor in Zuid- en Oost-Europa.

Hartworm bij honden (Dirofilaria immitis)

Herzwürmer
Hartwormen (Shutterstock)

Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt de parasiet zich in het hart van zijn gastheer of in de longslagaders. De worm is bijzonder gevaarlijk vanwege zijn formaat: als hij volgroeid is, bereikt hij een lengte van maximaal 30 cm.

De parasieten komen voornamelijk via muggen in het lichaam van de hond. In Europa komen ze veel voor in veel mediterrane landen, zoals Spanje, Italië en Griekenland. Hartwormbesmettingen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als het aantal en de grootte van de parasieten aanzienlijk zijn, kunnen ze alleen operatief worden verwijderd. Daarom is onmiddellijke behandeling belangrijk.

Spoelwormen / toxocara canis bij honden of pups

Spoelwormen
Spoelwormen (Shutterstock)

Honden spoelwormen (Toxocara canis) kunnen een grootte bereiken van maximaal 18 cm en leven in de darmen van hun gastheer. De vrouwtjes leggen daar hun eieren, die de hond vervolgens uitscheidt. De eieren zijn zeer veerkrachtig en kunnen lange tijd overleven. Als de ontlasting van de hond niet wordt verwijderd, kunnen de eieren worden doorgegeven aan andere honden.

Spoelwormen worden overgedragen op puppy's als de moeder besmet is via de moedermelk. Bij massale besmettingen krijgen de pups last van een opgeblazen buik. Als de ontworming wordt uitgesteld en de besmetting ernstig is, kan de infectie fataal zijn.

Ook mensen kunnen besmet worden met deze spoelwormen. Deze kunnen schade veroorzaken in de lever en longen van de mensen en zelfs de ogen en hersenen van mensen aantasten.

Als je hond besmet raakt met zweepwormen

Peitschenwurm
Zweepwormen (Shutterstock) 

De meest voorkomende Zweepworm wereldwijd is de “Trichuris vulpis”. Dit is een darmparasiet die een grootte bereikt van ongeveer 4 – 7 cm. Geïnfecteerde honden hebben last van diarree. Grotere zweepwormbesmettingen veroorzaken buikpijn, braken en bloederige diarree. De honden hebben ook de neiging hun eetlust te verliezen.

De viervoeters kunnen onder andere door geïnfecteerde grond of de ontlasting van andere geïnfecteerde honden in te nemen. De eieren zijn bijzonder robuust en kunnen lang overleven.

Als met al is het belangrijk om elke pup en volwassen honden 4 keer per jaar te ontwormen.
 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen