Aanbieding

Een Puggle - kruising tussen Beagle en Mopshond

Puggles zijn aanhankelijke, actieve kruising met een Beagle en een Mopshond als ouders.

© Shutterstock

Koppig als de Beagle, aanhankelijk als de Mopshond: De Puggle

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

De Puggle is een kruising tussen een Mopshond en een Beagle. Vaak aanhankelijk, koppig en lekker actief, zo heeft de pup de beste eigenschappen geërfd.


De Puggle is een hybride hond tussen een raszuivere Beagle en een Mopshond. Hier dankt de Puggle de hondennaam aan; deze is samengesteld uit het Engelse woord voor Mopshond (Pug) en Beagle.

In Europa is de Puggle niet erkend als een onafhankelijk ras. Het is een vriendelijke, koppige, beweeglijke en aanhankelijke hond. Optisch is de Puggle slanker dan de Mopshond, kleiner dan de Beagle en van sportief postuur. De ontwikkeling van deze hybride of designerhond begon in de late jaren 1980 in de Verenigde Staten. Het doel van dit nieuwe ras was om het overfokken van de Mopshond tegen te gaan.

De ouders van de Puggle - De Beagle en de Mopshond

Beagle

De Beagle | marialevkina | Shutterstock

 

De Beagle is van oorsprong een middelgrote hond en werd vooral gebruikt bij de hazenjacht. Tegenwoordig is de Beagle ook een ideale gezelschapshond voor aanwezige, en dynamische hondenverzorgers. Deze hond is zowel onverschrokken als aanhankelijk. De Beagle zal iedereen kunnen sussen met hangende oren en een blik die tegelijkertijd zacht, verdrietig en vol kattenkwaad is. 

Deze hond heeft een vriendelijk, joviaal karakter en is erg aanhankelijk naar de sociale groep. Als puppy is de Beagle erg alert en zal de hond zelf veel om aandacht vragen. De volwassen Beagle is rustiger, maar blijft een enthousiaste hond naar zowel andere honden als mensen toe. 

Mopshond

De Mopshond | Ezzolo | Shutterstock

De Mopshond is een kleine en mollige jachthond die gewaardeerd wordt om de grote vriendelijkheid, jovialiteit en het geweldige karakter. Speels, aanhankelijk en gezellig, deze hond is een zeer aangenaam maatje en geschikt voor het leven in een appartement. Deze kleine hond houdt van een zekere comfort en heeft constante aandacht nodig om goed te groeien.

Met zijn korte neus, grote ogen en overgewicht, is de Mopshond een echte bundel van vreugde. Deze hond is nog altijd bijzonder populair, helaas wordt er bij het fokken steeds meer de nadruk gelegd op juist deze eigenschappen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de dieren: verkorte en vernauwde luchtwegen, overgewicht en een samengedrukt bewegings-apparaat behoorden tot de gevolgen.

Uiterlijke kenmerken van de Puggle

De Puggle is een kleine hond met een schouderhoogte van 20 tot 38 centimeter. Het gewicht van deze hond ligt tussen 6,8 en 14 kilogram. De Beagle-proporties zorgen ervoor dat de typische Mopshond-kenmerken wat rechtgetrokken worden. De snuit van de Puggle is langer, de bouw slanker en minder gedrongen.

De vacht van de Puggle is kort en glad, meestal goudbruin, chocoladebruin, soms zwart, of met een donker masker. Een Puggle Mix is een echt verrassingspakket!

Met een Puggle kruising weet je nooit precies wat je krijgt | Mary Swift | Shutterstock

Typisch een Puggle: het karakter

Wie kiest voor een Puggle, vindt een vriend voor het leven. De Puggle wordt gekenmerkt door de mensgerichte, vrolijke en levendige aard. Deze kleine hond is niet aan één persoon verwant, maar verspreidt de liefde wijd: deze kleine hond is gehecht aan het hele gezin, houdt van uitgebreide knuffels en is zeer trouw. De Puggle is ook geschikt als gezinshond vanwege de vredelievende, speelse en beweeglijke aard. Van tijd tot tijd kan de Puggle een beetje koppig zijn. Maar dit verandert niets aan het feit dat deze bij uitstek geschikt is als beginnershond. In principe is de opvoeding van de Mopshond een lonende onderneming.

De Puggle wordt ook gekenmerkt door zijn kenmerkende intelligentie. De kleine deugniet is ook sportief. Op lange termijn doet de eigenaar er goed aan de kleine niet te onderschatten. Zowel lichamelijk als geestelijk streeft de Puggle naar beweging. Of het nu gaat om het aanleren van kunstjes, behendigheid of zoekspelletjes, de Puggle staat altijd te popelen om de klus te klaren.

Geen enkele fokker kan met zekerheid voorspellen welke genen in de volgende generatie geactiveerd zullen worden.

Verzorging van de Puggle

De vacht van de Puggle is onderhoudsvriendelijkheid. Het is glad, kort en lijkt bijna vuil afstotend. Niettemin wordt regelmatig borstelen aanbevolen: Immers, de Puggle verhaart bijna het hele jaar door.

 

Puggle: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Zoals de meeste kleine honden, zijn Mopshonden vatbaar voor patellar luxatie. Dit is wanneer de knieschijven er chronisch uit springen. Hoewel dit zeer pijnlijk is voor de hond, is het meestal niet erg. De knieschijf duwt zichzelf meestal terug in de oorspronkelijke positie. Als de schijf eruit springt met veel druk, doet het vooral pijn. De hond en verzorger schrikken dan behoorlijk. De hond zal luid janken en slepen met de poot. Na een paar minuten is het voorbij en duwt de knieschijf zichzelf terug in de goede positie.

De Mopshond heeft geleden onder overfokken gedurende vele decennia. De gevolgen hiervan zijn vooral de korte neus, de korte rug, overgewicht en tranende ogen. Het kruisen van de Beagle relativeert deze voor de gezondheid ongewenste ontwikkelingen. Toch bestaat altijd het gevaar dat de Puggle ook last krijgt van ademhalingsproblemen, tranende ogen of overgewicht.

Opmerking: Net als de Mopshond verdraagt de Puggle geen warmte. Dus als in de zomer tropische temperaturen worden gemeten, dan moet deze hond verkoeling kunnen krijgen. 

Waar koop je een Puggle? 

Aangezien de Puggle een mix is, is deze nog niet erkend door de Nederlandse Kynologen Club. Als je een Puggle bij een fokker koopt, dan kan je niet afgaan op de volledigheid van de papieren. Om een goede fokker te herkennen, moet je dus op andere aanwijzingen letten. Vraag zeker om het terrein te zien waar de moeder en de pups wonen. Alles moet schoon, opgeruimd en goed onderhouden zijn.

Het is ook een goed teken als de fokker bereid is de ouders voor te stellen, in ieder geval de moederhond. Ook zal een goede fokker al je vragen in detail beantwoorden.

Er is maar een beperkte controle op deze nestjes. Dit is anders dan bij stamboomhonden, hiervoor zijn diverse gezondheidsonderzoeken voorgeschreven. Let erop dat bij een nestje puppies de ouders gezond zijn en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten.  

Als alternatief is er ook de mogelijkheid om een Mopshond uit het asiel te adopteren. Zo vind je niet alleen een nieuwe vriend, maar doe je ook iets goeds!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen