Aanbieding

agressieve hond

Agressieve hond

© shutterstock

Hondsdolheid bij honden: alles wat je moet weten over de oorzaak, symptomen, behandeling en preventie

Door Lianne van Loon

Online sinds

Hondsdolheid: een virus dat door speeksel wordt overgedragen het is een dodelijke ziekte. Genezing is helaas niet mogelijk.

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus afkomstig van vleermuizen, die wordt overgedragen door speeksel en dus beten van dieren op mensen. In Nederland komt hondsdolheid bijna niet voor dankzij vaccinatie, toch vormt het nog steeds een groot gezondheidsrisico in geval van besmetting.

Hoe herken je de symptomen hondsdolheid of rabiës bij besmette honden? Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Een hond die aan hondsdolheid lijdt, verandert zijn gedrag. Hij vertoont agressief gedrag en wordt prikkelbaar, terwijl hij van nature heel zachtaardig was. Hoe meer de ziekte voortschrijdt, hoe agressiever hij wordt en voorwerpen, dieren en mensen bijt. Een van de symptomen van rabiës is dat zijn stem verandert.  

Andere tekenen zouden je moeten waarschuwen: de hond kwijlt veel (sialorroe) en zijn keelholte, strottenhoofd en kaak raken verlamd, waardoor hij niet kan slikken.

In de terminale fase wordt de hond ataxisch en treedt progressieve verlamming op, met stuiptrekkingen. Uiteindelijk sterft het dier binnen 24 tot 72 uur.

Hoe wordt besmetting van hondsdolheid bij de hond behandeld?

Er is momenteel geen behandeling beschikbaar om het rabiësvirus bij dieren of mensen te behandelen of te genezen. Als je vermoedt dat je hond hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, heeft, neem dan de grootst mogelijke voorzorgsmaatregelen voordat je met hem omgaat en bel een dierenarts voor advies over wat je moet doen.

Probeer in geen geval een agressieve hond die klaar is om te bijten, te vangen of zelfs maar aan te raken om geen infectie op te lopen.

Wat moet je doen als je in aanraking bent gekomen met een dier met rabies? Hoe raak je besmet met deze infectieziekte?

U kunt besmet raken na een lik van een geinfecteerd dier aan een wondje. U kunt besmet raken als u speeksel van een besmet dier in uw mond, neus of ogen krijgt. Ook als je een krab krijgt van een hond of kat die een wondje achter laat.

Als jij (of iemand in je omgeving) denkt dat je bent gebeten door een besmet dier die de infectieziekte heeft opgelopen (vooral in het buitenland), neem dan contact op met het ziekenhuis.

Rabiës begint met griepachtige verschijnselen, met klachten als koorts. Vervolgens kan je spierkrampen, stuipen en verlammingsverschijnselen krijgen. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen op en soms watervrees. Als rabiës niet wordt behandeld, is het dodelijk. De incubatietijd van deze dodelijke ziekte is 20-90 dagen.

Hoe kan hondsdolheid bij honden worden voorkomen: vaccinatie tegen hondsdolheid

Hoewel rabiës niet te genezen is, is de beste manier om de ziekte te bestrijden vaccinatie als preventieve behandeling. Dit vaccin tegen hondsdolheid is niet verplicht in Nederland, behalve voor honden in categorie 1 en 2; het is wel verplicht als het dier naar het buitenland reist. Dus als je hond op reis gaat, moet je hem laten vaccineren, dit vaccin is een jaar geldig. De inenting wordt pas 21 dagen na de veterinaire procedure van kracht, dus het is de moeite waard om hier rekening mee te houden als je van plan bent om te reizen. Na 21 dagen mag je niet meer reizen met je huisdier. In sommige landen wordt ook gevraagd om een titratie tegen rabiës. Voor zover mogelijk vermijd je best om je huisdier in contact te laten komen met zwerfdieren, vossen en dassen die mogelijk besmet met rabiës kunnen zijn. In Oost-Europa komen infecties met hondsdolheid wel voor.

Artikel geschreven voor Wamiz.com door expert

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen