Witte Zwitserse herdershond

Andere namen: Berger Blanc Suisse, White Canadian Shepherd, White American Shepherd, Weisser Schweizer Schäferhund

Witte Zwitserse herdershond
Volwassen Witte Zwitserse herdershond

De Witte Zwitserse herdershond is een robuuste, middelgrote hond met een prachtige witte vacht. Deze bijzonder intelligente werk- en sporthond kan extreem gehecht raken aan de verzorgers. Zolang er genoeg aandacht aan de behoeften van de hond wordt besteed, kan deze hond bij veel verschillende levensstijlen wonen.

Algemene informatie Witte Zwitserse herdershond

Hoe oud wordt een Witte Zwitserse herdershond? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Witte Zwitserse herdershond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Omdat de kleur wit is uitgesloten van de Duitse Herder-standaard werd dit ras gefokt alszijnde een nieuw ras. Eerst heette dit ras de Witte Canadese herder, maar dit ging in 2002 over op de Witte Zwitserse herdershond. Dit werd door de FCI erkend als officiele naam.

De eerste informatie over het fokken van witte herders komt uit Elzas-Lotharingen : aan het koninklijk hof in Habsburg werden deze dieren gefokt. In de jaren zeventig zijn de eerste honden naar Zwitserland gebracht.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Witte Zwitserse herdershond

  • Witte Zwitserse herdershond
    Witte Zwitserse herdershond

    Grootte Witte Zwitserse herdershond

    Teef : 53 tot 61 cm

    Reu : 58 tot 66 cm

    Gewicht Witte Zwitserse herdershond

    Teef : 25 tot 35 kg

    Reu : 30 tot 40 kg

    Vachtkleur Witte Zwitserse herdershond

    Wit

    Vachttype

    Oogkleur Witte Zwitserse herdershond

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Witte Zwitserse herdershond

    De Witte Zwitserse herdershond lijkt in vrijwel alle opzichten op de Duitse herder. Een van de weinige verschillen is dat dit ras iets meer langgerekt en minder hoekig is dan de Duitse herder. De norm beschrijft de Zwitserse herdershond als een sterke, gespierde, middelgrote herdershond met rechtopstaande oren en een dubbele witte vacht. De ogen zijn amandelvormig en een beetje schuin. De hond heeft grote, driekhoekige oren en een lange staart. 

    Goed om te weten

    Het gerucht gaat dat de witte kleur van de vacht te maken heeft met verschillende ziektes. Dit gerucht is echter niet op waarheid gebaseerd, zoals blijkt uit de zeer goede gezondheid van dit ras.

    Karakter

    • 100%

      Aanhankelijk

      De Witte Zwitserse herdershond valt op door het zachte, soepele karakter. Deze loyale, trouwe hond is erg gehecht aan de verzorgers, vaak zelfs iets te veel.

      Natuurlijk is het belangrijk om te laten zien dat je jouw viervoeter waardeert maar doe dit niet te vaak. Wanneer je dit te vaak laat zien, versterk je de hypergechtheid van de hond.

    • 100%

      Speels

      Je kunt deze hond niet blijer maken dan wanneer je de hond tijd laat doorbrengen met het gezin. De berghond is dol op spelen met ieder gezinslid, wat tevens een goede manier is voor de hond om energie kwijt te kunnen.

    • 33%

      Rustig

      Hoewel de hond erg discreet kan zijn, is de Witte Zwitserse herdershond van nature vrij onrustig. Deze hond heeft veel aandacht nodig om zich gelukkig te voelen.

    • 100%

      Intelligent

      De Witte Zwitserse herdershond is een zeer veelzijdige hond. Zo blinkt de hond uit in activiteiten als speuren, maar kan dit ras ook ingezet worden als geleidehond, politiehond of speurhond bij lawines.

    • 33%

      Jager

      Een roofzuchtig instinct is aanwezig maar niet overdreven ontwikkeld. Deze herdershond is niet dol op jagen.

    • 100%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Deze herdershond vertrouwt anderen niet snel en heeft de neiging om alleen genegenheid te uiten naar de verzorgers. Tegenover vreemden kan de hond wat terughoudend reageren.

    • 33%

      Onafhankelijk

      Dit ras is erg gehecht aan de verzorgers en toont vaak hypergehechtheid. Dit kan worden afgeleerd als de Zwitserse herder nog een puppy is. Toch kun je deze hond nooit te lang alleen thuis laten.

      Gedrag Witte Zwitserse herdershond

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Deze hond is dol op de verzorgers en blijft het liefst erg dicht bij het gezin. Alleen zijn is dan ook absoluut geen pretje voor de Witte Zwitserse herdershond. Dit ras heeft een hekel aan alleen zijn en zal van jongs af aan goed bezig gehouden moeten worden met speelgoed.

      • 100%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Deze herdershond is vooral volgzaam vanwege de hypergehechtheid aan de verzorger. De Witte Zwitserse herdershond wil niets liever dan tijd doorbrengen met de verzorger en deze persoon gelukkig maken, wat het opvoeden van de hond vergemakkelijkt.

        Daarnaast is dit een zeer intelligente hond die snel begrijpt wat de verzorger van dit ras verwacht.

        Pas wel op met de manier van opvoeden. Deze hond kan absoluut niet tegen wreedheid en onrecht ! Een stevige maar zachte opleiding waarin veel respect wordt getoond tussen de hond en de verzorgers is ideaal om het beste uit de Zwitserse herder te halen.

        De opvoeding kan beginnen zodra de Zwitserse herderpuppy in huis komt.

      • 33%

        Blaft graag

        Deze hond is wel heel enthousiast maar zal niet zo maar blaffen. Wel blaft de hond bij indringers of als de hond te lang alleen gelaten wordt.

      • 33%

        Neiging om weg te lopen

        Voor de afhankelijke en gevoelige Witte Zwitserse herder blijft alleen zijn verschrikkelijk. Deze hond zal eerder te vaak aan de verzorger blijven plakken dan dat de herdershond wegloopt. 

      • 100%

        Neiging om dingen kapot te maken

        Wanneer deze herdershond te lang alleen wordt gelaten kan de hond destructief gedrag vertonen. Dit ras zal vooral dingen kapot maken die de geur van de verzorgers draagt, zoals voorwerpen en kleding. Zo zie je de hypergehechtheid en verlatingsangst waar deze hond vaak last van heeft.

      • 66%

        Eetlust

        De Witte Zwitserse herdershond is een goede eter maar weet ook netjes op de maaltijd te wachten. Traktaties zijn een ideale motivatie om de hond iets nieuws te leren of om de hond aan het werk te zetten.

      • 66%

        Geschikt als waakhond

        De terughoudendheid tegenover vreemden zou van deze herdershond een goede waakhond maken, ware het niet dat de Witte Zwitserse herder er niet van houdt om ver van de verzorgers te zijn.

      • 66%

        Geschikt als eerste hond

        Deze intelligente, aanhankelijke hond past bij verschillende verzorgers. Door het evenwichtige, volgzame karakter past de Witte Zwitserse herdershond ook bij verzorgers die voor het eerst een hond verzorgen. Wel moeten ‘nieuwe’ verzorgers goed oppassen dat ze de hypergehechtheid van de hond niet versterken. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over welk gedrag wel en niet getolereerd wordt om de gehechtheid te beperken en beheersen. Een hondentrainer of gedragsprofessional kan zeer helpvol zijn bij het afleren van dit gedrag.

        Lees verder na de advertentie

        Advertentie laden ...

        Is het ras Witte Zwitserse herdershond geschikt voor jou?

        Doe de test

        Levensstijl

        • 66%

          Kan de Witte Zwitserse herdershond in een appartement leven?

          Hoewel de hond qua uiterlijk wat weg heeft van een witte wolf, is de Witte Zwitserse herder een vrij rustige hond die zich goed kan aanpassen aan de verzorgers en leefomstandigheden.

          Als deze hond meerdere keren per dag wordt uitgelaten, is het mogelijk om met de hond in een appartement te wonen. Wel zal dit ras gelukkiger zijn in een huis met een tuin. Ook dan zal de hond regelmatig uitgelaten moeten worden.

          Wanneer de hond volledig volgroeid is, kan de hond verschillende hondensporten proberen. Voordat je met een zware hondensport begint, is het verstandig om eerst advies van een dierenarts in te winnen. 

        • 100%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          De Witte Zwitserse herdershond is een uitstekende werkhond maar is ook zeer geschikt als sporthond.

           

          Regelmatige wandelingen en mentale en fysieke uitdagingen versterkt de relatie tussen de hond en de verzorgers en zorgt ervoor dat de hond wat energie kwijt kan. Dit voorkomt het optreden van stoornissen en verveling.

        • 66%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Hoewel deze hond een goede, sterke bouw heeft, blijft de hond zeer wendbaar. Pas op dat dit ras erg gevoelig kan zijn. Een goede opvoeding en veel socialisatie zorgen ervoor dat de herder veilig en zonder al te veel angst kan reizen.

          Gezelschap

          • 100%

            Kan een Witte Zwitserse herdershond samen met katten?

            Deze sociale hond kan goed overweg met andere dieren, vooral als de hond met katten is opgegroeid. Houd er wel rekening mee dat wanneer de hond goed overweg kan met katten uit het gezin, dit niet direct betekent dat de hond met alle katten goed kan opschieten.

          • 100%

            Kan een Witte Zwitserse herdershond samen met honden?

            Door de Zwitserse Witte Herder in de eerste levensmaanden te laten socialiseren met andere honden, kan de hond leren om op een plezierige manier met soortgenoten te communiceren..

            Thuis zal de hond goed kunnen samenwonen met een andere hond en zal  hun aanwezigheid waarderen, vooral als ze alleen thuis zijn.

            Kies echter niet voor een tweede hond om de eerste gezelschap te houden en de Zweedse herder de afwezigheid van de verzorger beter te laten tolereren. Door op deze manier te werk te gaan, loop je het risico dat je niet één, maar twee honden krijgt die aan eenzaamheid lijden.

          • 100%

            Is de Witte Zwitserse herdershond een kindvriendelijke hond?

            Wanneer kinderen de hond respecteren en op een goede, respectvolle manier met de hond omgaan, zal samenwonen geen problemen opleveren. De Witte Zwitserse herdershond kan een goede familiehond zijn en zeer geduldig zijn met kinderen.

            Wel moeten er leefregels opgesteld worden om te voorkomen dat er iets gebeurd. Kinderen moeten leren om de hond niet te storen wanneer deze slaapt en de hond niet alles te voeren. Bovendien moet er altijd een volwassene aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden.

            However, some rules of conduct must be implemented and respected, and this goes for all dog breeds. 

            For instance, children must be taught not to bother the dog when she’s sleeping in her basket, not to feed her at the table, not to tease her etc. What’s more, an adult should be present at all times and exercise control over the dog when she’s with the children.

          • 100%

            Is een Witte Zwitserse herdershond geschikt voor ouderen?

            De ideale verzorger voor een Witte Zwitserse Herdershond is een oudere die nog wel actief genoeg is om veel met de hond te wandelen, maar de herdershond niet vaak alleen thuis zal laten.

            Een zittend leven met verzorgers die altijd thuis zijn is echter niet waar deze herdershond op zit te wachten. Wanner je echt niet meer in staat bent om zelf met de hond te gaan lopen, kan een hondenuitlaatservice een uitkomst bieden.

            %}

            Wat kost een Witte Zwitserse herdershond?

            De prijs van een Witte Zwitserse herdershond varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een LOF-geregistreerde hond tussen de €1000,- en €1200,-.

            Het verzorgen van de hond kost ongeveer €55,- per maand.

            Verzorging

            Verzorgen van deze hond is helemaal niet moeilijk : regelmatig borstelen is genoeg om de vacht gezond te houden.

            Deze hond hoeft maar één of twee keer per jaar in bad.

            De ogen en oren van de Witte Zwitserse herdershond moet regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

            The dog’s eyes and ears need to be checked and cleaned regularly.

            Haaruitval

            Haarverlies komt vooral voor tijdens de twee ruiperiodes in de lente en de herfst. Tijdens deze periodes wordt dagelijks poetsen aanbevolen.

            Voeding Witte Zwitserse herdershond

            Maaltijden moeten worden aangepast aan de leeftijd, conditie en gezondheid van de hond.

            De Witte Zwitserse herdershond is erg gevoelig en kan last krijgen van diarree. Daarom is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voordat je het dieet van je hond verandert. Ook voor puppy’s is een regelmatige controle aanbevolen.

            Wanneer je de hond twee maaltijden per dag geeft, voorkom je dat de hond in een keer te veel binnenkrijgt. Hierdoor komen maagproblemen en diarree minder snel voor. Ook verhoogde kommen kunnen helpen bij een betere spijsvertering.

            Gezondheid Witte Zwitserse herdershond

            Hoe oud wordt een Witte Zwitserse herdershond?

            De Witte Zwitserse herdershond is stevig gebouwd, robuust en wordt gemiddeld 14 jaar oud zonder grote gezondheidsproblemen.

            Sterk/ bestendig

            De Witte Zwitserse herdershond is stevig gebouwd, robuust en wordt gemiddeld 14 jaar oud zonder grote gezondheidsproblemen.

            Kan goed tegen warmte

            Bij warm weer is het belangrijk dat de hond een koele, schaduwrijke plek heeft om zich terug te trekken. Ook moet er genoeg koel water beschikbaar zijn.

            Deze uitstekende werkhond heeft de neiging om elk commando uit te voeren, wat kan leiden tot uitputting. Let daarom op dat de hond niet te veel inspannende activiteiten krijgt.

            Kan goed tegen kou

            De dubbele vacht en overvloedige ondervacht beschermen deze herdershond tegen koud weer en regen. De hond is zelf niet zo dol op dit weer en kiest eerder voor een warm plekje bij het gezin dan een lange wandeling in de regen.

            Neiging om snel aan te komen

            Bij een gezond dieet en voldoende wandelingen zal deze hond niet snel last krijgen van overgewicht. Blijf dit wel in de gaten houden!  

            Veelvoorkomende ziektes

            • Heupdysplasie
              Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
            • Diarree
            • Aanleg voor medicijnvergiftiging door het MDR1-gen
              We raden aan om je hond te laten testen op het MDR1-gen. Dit gen komt onder andere voor bij Border Collies en kan ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen giftig zijn voor de Witte Zwitserse herdershond.
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen