Bull Terrier

Andere namen: Engelse Bull Terrier, Mini Bull Terrier, Standaard Bull Terrier

Bull Terrier
Volwassen Bull Terrier © Shutterstock

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is dit compacte, gespierde, energieke hondenras niet gevaarlijk. De Bull Terrier kan soms overdreven prikkelbaar zijn, maar het blijft een schattige, gelukkige en uiterst loyale hond. De Bull Terrier heeft een ervaren, actieve en beschikbare verzorger nodig die deze grote bal energie kan voorzien van alles wat de hond nodig heeft.

Algemene informatie Bull Terrier

Hoe oud wordt een Bull Terrier? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Bull Terrier :

Herkomst en geschiedenis

De Bull Terrier komt van een kruising tussen de Manchester Terrier en de Engelse White Terrier (helaas uitgestorven). De beroemde witte vacht van de Bull Terrier was de enige kleur die lange tijd door de officiële normen van het ras werd geaccepteerd, en is nog steeds gebruikelijk. James Hink wordt beschouwd als de ‘vader’ van het ras. Hij voegde Dalmatiërs toe aan de bloedlijnen van de Bull Terrier. Zijn werk werd voortgezet door zijn kinderen Fred en James, evenals door zijn kleinzoon Carleton,  die begon met fokken onder de naam "Brum", de beroemdste ter wereld. 

Uiterlijke kenmerken Bull Terrier

  Grootte Bull Terrier

  Teef : 35 tot 50 cm

  Reu : 35 tot 50 cm

  Gewicht Bull Terrier

  Teef : 20 tot 40 kg

  Reu : 20 tot 40 kg

  Vachtkleur Bull Terrier

  Vachttype

  Oogkleur Bull Terrier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Bull Terrier

  Dankzij het eivormige hoofd is het moeilijk om deze hond voor iets anders te zien dan een Bull Terrier. Dit profiel, bekend als de "Romeinse neus", is uniek in zijn soort. De lichaamsbouw van de Bull Terrier is bijna gladiatorachtig: robuust, compact en gespierd.

  Goed om te weten

  De standaard Bull Terrier en de miniatuur Bull Terrier worden beschouwd als twee totaal verschillende rassen en hebben verschillende officiële normen. Hun grootte is de enige onderscheidende factor, omdat ze gedragsmatig hetzelfde zijn.

  De Miniature Bull Terrier mag niet meer dan 14 centimeter lang zijn en het standaardras niet meer dan 20 centimeter.

  Soorten

  Standaard Bull Terrier

  Miniatuur Bull Terrier

  Karakter Bull Terrier

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ondanks de vurige persoonlijkheid en slechte reputatie als agressieve hond, is deze terriër erg gehecht aan leden van zijn sociale groep en heeft hij voortdurend aandacht van hen nodig. De Bull Terrier is altijd op zoek naar liefde van de verzorgers. 

  • 100%

   Speels

   De Bull Terrier is dol op spelen met de familie. De overvloedige energieniveaus vereisen dagelijkse fysieke en mentale stimulatie, wat kan helpen bij het vervullen van de speeltijd.

   Zorg er echter voor dat de hond op zeer jonge leeftijd zelfbeheersing leert, zodat de speeltijd kan worden gestopt zonder dat het dier gefrustreerd raakt.

  • 33%

   Rustig

   Terriers zijn absoluut niet kalm en de Bull Terrier is geen uitzondering op deze regel. 

  • 66%

   Intelligent

   Deze pup kan goed meewerken, maar geeft een voorkeur aan om geen commando's te gehoorzamen. Dit is op zichzelf een teken van intelligentie, zelfs als dit niet altijd zelfs voor de verzorgers is.

  • 66%

   Jager

   Hoewel deze hond aanvankelijk niet werd gefokt om te jagen, is de Bull Terrier wel een redelijk goede jager. Toch wordt het afgeraden om de hond niet als jachthond te gebruiken. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze gespierde hond kan mensen afschrikken, vooral vreemden, maar is meestal aanhankelijk naar iedereen toe. De overvloedige energie van de Bull Terrier betekent dat de hond vaak springt. Mensen kunnen dit een beetje beangstigend vinden, maar het is bedoeld als een vriendelijke begroeting in plaats van een teken van agressie. Dit kan afgeleerd worden. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze pup is een echte gezinshond: in plaats van alleen zijn wil de hond zo veel mogelijk tijd doorbrengen met de leden van de sociale groep. 

   Om deze redenen kunnen Bull Terriers snel overdreven gehecht raken aan hun baasjes. Het is daarom belangrijk dat de Bull Terrier-pup wordt getraind om te wennen aan afstand tot de verzorgers, om de ontwikkeling van verlatingsangst te voorkomen.

   Gedrag Bull Terrier

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze terriër is verre van introvert en vereist constante aanwezigheid van de verzorgers. De Bull Terrier mag nooit geïsoleerd worden, en blijft altijd deel uitmaken van het gezinsleven.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het trainen van Bull Terriers kan lastig zijn, omdat ze van nature behoorlijk eigenwijs zijn. Hun niet-aflatende energie betekent ook dat het voor hen moeilijk kan zijn om zich te concentreren. Trainingssessies moeten daarom kort zijn, maar regelmatig worden herhaald totdat ze het bevel gehoorzamen.

    Je Bull Terrier moet als pup al een basistraining krijgen. Zo voorkom je het ontwikkelenvan slechte gewoonten.  

    Je hebt een stevige hand nodig om deze hond te trainen, terwijl je ervoor zorgt dat je geen agressie vertoont, om het humeur van deze vechthond niet op te wekken. Vriendelijkheid, geduld, samenhang en regelmaat zijn de sleutels tot het succesvol trainen van een Bull Terrier.

   • 66%

    Blaft graag

    Bull Terriers weten hoe ze in het middelpunt van de belangstelling blijven. Als ze niet het gewenste resultaat krijgen, kunnen ze hun toevlucht nemen tot blaffen om de aandacht te krijgen waarnaar ze op zoek zijn.

   • 66%