Bull Terrier

Andere namen: Engelse Bull Terrier, Mini Bull Terrier, Standaard Bull Terrier

Bull Terrier
Volwassen Bull Terrier © Shutterstock

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is dit compacte, gespierde, energieke hondenras niet gevaarlijk. De Bull Terrier kan soms overdreven prikkelbaar zijn, maar het blijft een schattige, gelukkige en uiterst loyale hond. De Bull Terrier heeft een ervaren, actieve en beschikbare verzorger nodig die deze grote bal energie kan voorzien van alles wat de hond nodig heeft.

Algemene informatie Bull Terrier

Hoe oud wordt een Bull Terrier? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Bull Terrier :

Herkomst en geschiedenis

De Bull Terrier komt van een kruising tussen de Manchester Terrier en de Engelse White Terrier (helaas uitgestorven). De beroemde witte vacht van de Bull Terrier was de enige kleur die lange tijd door de officiële normen van het ras werd geaccepteerd, en is nog steeds gebruikelijk. James Hink wordt beschouwd als de ‘vader’ van het ras. Hij voegde Dalmatiërs toe aan de bloedlijnen van de Bull Terrier. Zijn werk werd voortgezet door zijn kinderen Fred en James, evenals door zijn kleinzoon Carleton,  die begon met fokken onder de naam "Brum", de beroemdste ter wereld. 

Uiterlijke kenmerken Bull Terrier

 • Bull Terrier
  Bull Terrier
 • Bull Terrier
  Bull Terrier
 • Bull Terrier
  Bull Terrier
 • Bull Terrier
  Bull Terrier
 • Bull Terrier
  Bull Terrier

  Grootte Bull Terrier

  Teef : 35 tot 50 cm

  Reu : 35 tot 50 cm

  Gewicht Bull Terrier

  Teef : 20 tot 40 kg

  Reu : 20 tot 40 kg

  Vachtkleur Bull Terrier

  Wit

  Vachttype

  Oogkleur Bull Terrier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Bull Terrier

  Dankzij het eivormige hoofd is het moeilijk om deze hond voor iets anders te zien dan een Bull Terrier. Dit profiel, bekend als de "Romeinse neus", is uniek in zijn soort. De lichaamsbouw van de Bull Terrier is bijna gladiatorachtig: robuust, compact en gespierd.

  Goed om te weten

  De standaard Bull Terrier en de miniatuur Bull Terrier worden beschouwd als twee totaal verschillende rassen en hebben verschillende officiële normen. Hun grootte is de enige onderscheidende factor, omdat ze gedragsmatig hetzelfde zijn.

  De Miniature Bull Terrier mag niet meer dan 14 centimeter lang zijn en het standaardras niet meer dan 20 centimeter.

  Soorten

  Standaard Bull Terrier

  Miniatuur Bull Terrier

  Karakter Bull Terrier

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ondanks de vurige persoonlijkheid en slechte reputatie als agressieve hond, is deze terriër erg gehecht aan leden van zijn sociale groep en heeft hij voortdurend aandacht van hen nodig. De Bull Terrier is altijd op zoek naar liefde van de verzorgers. 

  • 100%

   Speels

   De Bull Terrier is dol op spelen met de familie. De overvloedige energieniveaus vereisen dagelijkse fysieke en mentale stimulatie, wat kan helpen bij het vervullen van de speeltijd.

   Zorg er echter voor dat de hond op zeer jonge leeftijd zelfbeheersing leert, zodat de speeltijd kan worden gestopt zonder dat het dier gefrustreerd raakt.

  • 33%

   Rustig

   Terriers zijn absoluut niet kalm en de Bull Terrier is geen uitzondering op deze regel. 

  • 66%

   Intelligent

   Deze pup kan goed meewerken, maar geeft een voorkeur aan om geen commando's te gehoorzamen. Dit is op zichzelf een teken van intelligentie, zelfs als dit niet altijd zelfs voor de verzorgers is.

  • 66%

   Jager

   Hoewel deze hond aanvankelijk niet werd gefokt om te jagen, is de Bull Terrier wel een redelijk goede jager. Toch wordt het afgeraden om de hond niet als jachthond te gebruiken. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze gespierde hond kan mensen afschrikken, vooral vreemden, maar is meestal aanhankelijk naar iedereen toe. De overvloedige energie van de Bull Terrier betekent dat de hond vaak springt. Mensen kunnen dit een beetje beangstigend vinden, maar het is bedoeld als een vriendelijke begroeting in plaats van een teken van agressie. Dit kan afgeleerd worden. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze pup is een echte gezinshond: in plaats van alleen zijn wil de hond zo veel mogelijk tijd doorbrengen met de leden van de sociale groep. 

   Om deze redenen kunnen Bull Terriers snel overdreven gehecht raken aan hun baasjes. Het is daarom belangrijk dat de Bull Terrier-pup wordt getraind om te wennen aan afstand tot de verzorgers, om de ontwikkeling van verlatingsangst te voorkomen.

   Gedrag Bull Terrier

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze terriër is verre van introvert en vereist constante aanwezigheid van de verzorgers. De Bull Terrier mag nooit geïsoleerd worden, en blijft altijd deel uitmaken van het gezinsleven.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het trainen van Bull Terriers kan lastig zijn, omdat ze van nature behoorlijk eigenwijs zijn. Hun niet-aflatende energie betekent ook dat het voor hen moeilijk kan zijn om zich te concentreren. Trainingssessies moeten daarom kort zijn, maar regelmatig worden herhaald totdat ze het bevel gehoorzamen.

    Je Bull Terrier moet als pup al een basistraining krijgen. Zo voorkom je het ontwikkelenvan slechte gewoonten.  

    Je hebt een stevige hand nodig om deze hond te trainen, terwijl je ervoor zorgt dat je geen agressie vertoont, om het humeur van deze vechthond niet op te wekken. Vriendelijkheid, geduld, samenhang en regelmaat zijn de sleutels tot het succesvol trainen van een Bull Terrier.

   • 66%

    Blaft graag

    Bull Terriers weten hoe ze in het middelpunt van de belangstelling blijven. Als ze niet het gewenste resultaat krijgen, kunnen ze hun toevlucht nemen tot blaffen om de aandacht te krijgen waarnaar ze op zoek zijn.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Hoewel ze volkomen toegewijd zijn aan hun sociale groep, zijn Bull Terriers in staat om weg te rennen om zo overtollige energie kwijt te kunnen.

    Als je Bull Terrier toch wegloopt, is het belangrijk om te weten dat de hond zich waarschijnlijk erg kwetsbaar en naar voelt, aangezien het idee om alleen te zijn de ergste nachtmerrie is.

   • 100%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als een Bull Terrier te veel tijd alleen doorbrengt, niet genoeg wordt gestimuleerd, zich verveelt of bang is, kan de hond destructief gedrag vertonen. 

   • 100%

    Eetlust

    Het hebzuchtige karakter van deze hond kan zeker een voordeel zijn tijdens de training. Zorg ervoor dat de hond niet te veel eet.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Deze terriër is een geweldige waakhond - ook al is de hond vriendelijk, de Bull Terrier kent wel het verschil tussen vrienden en vijanden.

    Hoewel het een misvatting is, maakt het feit dat veel mensen bang zijn voor de Bull Terrier het een effectieve waakhond, zonder dat hij zelfs maar iets hoeft te doen.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Deze hond is echt uniek, er is geen ander ras zoals de Bull Terrier. Dit kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn, maar de fysieke kenmerken van een hond alleen mogen niet bepalend zijn voor de keuze van het ras.

    Nieuwe verzorgers zullen zich waarschijnlijk vergissen in de enorme energie en behoefte aan aandacht. Een ervaren verzorger die op de hoogte is van het temperament van het ras past beter bij de Bull Terrier.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Bull Terrier in een appartement leven?

     Het stadsleven kan bij de hond passen, maar alleen als de Terrier minstens twee keer per dag een uur wordt uitgelaten.

     Een leven binnenshuis stoort Bull Terriers niet, zolang hun verzorgers ook vaak in huis zijn.

     Hetzelfde geldt voor een huis met een tuin - als een Bull Terrier dagen alleen doorbrengt, zelfs in een tuin, zal de hond snel erg ongelukkig worden.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Bull Terrier heeft enorm veel beweging nodig om het krachtige gestalte te behouden en de overtollige energie te verbruiken.

     Een Bull Terrier moet meerdere keren per dag worden uitgelaten, ongeacht de leefomgeving. Snelle wandelingen in de straat of de tuin in zijn niet genoeg om dit ras tevreden te houden.

     Bull Terriers zijn zeer geschikt voor vele sporten (behendigheid, flyball, neuswerk, etc.) die tegelijkertijd hun training en hun band met de verzorger kunnen versterken en ook kunnen voldoen aan hun behoefte aan stimulatie.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Door het middelgrote formaat kan de hond gemakkelijk mee op reis. 

     De algemene misvatting dat deze hond gevaarlijk en gewelddadig is, maakt het echter niet altijd zo gemakkelijk.

     Vroege training en socialisatie zijn nodig om ervoor te zorgen dat uitstapjes en reizen zo soepel mogelijk verlopen.

     Gezelschap

     • 33%

      Kan een Bull Terrier samen met katten?

      Samenwonen met een kat kan erg moeilijk zijn voor deze hond. Het is wel mogelijk, maar erg lastig. 

      Zelfs als een Bull Terrier goed overweg kan met de kat waarmee de hond samenwoont, kan dit ras nog steeds op andere katten jagen.

     • 33%

      Kan een Bull Terrier samen met honden?

      Zoals alle terriers kan de Engelse Bull Terrier erg agressief zijn tegenover andere honden. Moderne fokkerijen  hebben deze negatieve eigenschap echter verzacht.

      De Bull Terrier kan, mits goed gesocialiseerd, vriendschap sluiten met elk dier. Wel zal de hond altijd wat licht agressief blijven ten opzichte van andere honden, vooral die van hetzelfde geslacht en ras.

      Samenwonen kan voor problemen zorgen, aangezien deze hond graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Daarom kunnen conflicten tussen twee mannen met een vergelijkbaar temperament gemakkelijk optreden.

      De enorme hoeveelheid energie van de Bull Terrier kan ook zorgen voor onvoorspelbare ontmoetingen met andere honden. Het enthousiasme wordt niet altijd even goed ontvangen. Daarom is het belangrijk om speelkameraadjes te vinden die evenwichtig, tolerant en geduldig zijn.

     • 66%

      Is de Bull Terrier een kindvriendelijke hond?

      Deze hond houdt van kinderen, maar d buitensporige opwinding van Bull Terriers kan het leven met kinderen enigszins uitdagend maken.

      Met vroege training en strikte regels kan de opwinding van wat worden getemperd.

      Zorg ervoor dat je een Bull Terrier niet onbeheerd achterlaat tijdens het spelen met kinderen, want deze hond is niet altijd bekend met de eigen kracht. 

     • 33%

      Is een Bull Terrier geschikt voor ouderen?

      De Bull Terrier past door het vurige temperament absoluut niet bij ouderen. Dit ras vereist een actieve verzorger om volledig te worden vervuld.

      %}

      Wat kost een Bull Terrier?

      De prijs van een Bull Terrier varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een Bull Terrier met stamboom ongeveer €1200,-.

      Afhankelijk van het soort (standaard of miniatuur) moet je rekening houden met een maandelijkse budget van ongeveer €50 tot €80. 

      Verzorging

      De gladde vacht van deze hond zorgt voor een regelmatige, maar simpele verzorging. 

      Gebruik aangepaste producten om de hond te wassen, aangezien de Bull Terrier een gevoelige huid heeft en vatbaar is voor allergieën.

      Ook de ogen en oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

       

      Haaruitval

      A weekly brush will be necessary to get rid of the minimal (but still present) dead hair.

      Voeding Bull Terrier

      Deze terriër is vatbaar voor zwaarlijvigheid dankzij het hebzuchtige karakter. Overvoeding kan belangrijke gevolgen hebben, vooral tijdens de ontwikkeling van uw hond.

      Droogvoer is misschien wel de gemakkelijkste en meest economische oplossing om deze hond te voeren. Geef je de voorkeur aan zelfgemaakte maaltijden? Geef dan, vooral tijdens de puppytijd, extra vitamine- en mineralensupplementen.

      Een dagelijkse maaltijd, bij voorkeur 's avonds, is genoeg voor deze actieve hond. Maaltijden moeten echter in verhouding staan tot het niveau van fysieke activiteit, leeftijd en gezondheid van de hond. 

      Gezondheid Bull Terrier

      Hoe oud wordt een Bull Terrier?

      De Bull terrier wordt gemiddeld 13 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Deze gespierde hond is zeer veerkrachtig en heeft een vrij hoge levensverwachting, maar kan wel wat last hebben van gezondheidsproblemen. 

      Kan goed tegen warmte

      Deze terriër kan goed tegen warmte, maar kan gemakkelijk verbranden. Breng een aangepaste zonnebrandcrème aan op de delen van het lichaam die geen haar hebben.

      Kan goed tegen kou

      In de winter ontwikkelt deze hond een ondervacht die een zekere veerkracht geeft tegen koude klimaten.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze hond is dol op eten en kan makkelijk aankomen. Dit voorkom je door een gezond, gerantsoeneerd dieet. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Huidaandoeningen (allergieën, pyodermie)
      • Epilepsie
      • OCS (obsessieve compulsieve stoornis)
      • Nierproblemen
      • Doofheid
      • Hartproblemen
      • Ontwrichting van de knieschijven
      • Heupdysplasie
      • Bull Terrier Lethal Acrodermatitis du Bull Terrier (fatale genetische stofwisselingsziekte)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen