Bramen zijn gezond voor mensen omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten. In de natuurgeneeskunde worden zowel de vrucht als de bramenbladeren beschouwd als geneeskrachtige planten tegen ontstekingen en diarree.
Maar hoe zit het met honden? Mag een hond bramen eten? Zijn ze geschikt voor honden?
Zijn bramen veilig voor honden?
Ja, honden kunnen bramen eten. Het geven van bramen is niet giftig voor honden, ze zijn ook erg gezond. De kleine vruchten bevatten veel vitamine C die je immuunsysteem ondersteunen, evenals vitale vitamine A en B, calcium, kalium en magnesium. Er zitten ook vezels in bramen. Maar dat is nog niet alles: met hun gezonde vitaminen en mineralen kunnen bramen niet alleen bijdragen aan het gezonde dieet van een hond, maar worden ze ook beschouwd als een geneesmiddel.
In de natuurgeneeskunde worden bramen beschouwd als vochtafdrijvend en effectief tegen diarree. Naast de vrucht bevatten bramenbladeren ook actieve ingrediënten die ontstekingen en maag- en darmklachten kunnen verlichten.
Hoe voer je je hond bramen?
Bramen zijn een gezonde traktatie voor honden omdat ze veel vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten en zijn goed voor de gezondheid van je hond. Er zijn echter een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:
1. Matigheid: Geef je hond slechts een kleine hoeveelheid bramen per keer, vooral als je ze voor het eerst eet. Te veel kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree.
2. Verse en schone bessen: Zorg ervoor dat de bramen vers zijn en grondig gewassen om pesticiden en vuil te verwijderen.
3. Houd toezicht: Check de reactie van je hond na het eten van bramen, vooral de eerste keer, om er zeker van te zijn dat hij geen bijwerkingen heeft. Zodra je merkt dat je hond bijwerkingen vertoont raadpleeg een dierenarts.
Voedingswaarden van bramen voor jouw hond
Bramen bevatten weinig calorieën en veel vezels, vitamine C, vitamine K en antioxidanten, waardoor ze een voedzame optie zijn voor je hond. Vooral zoete bramen mag je hond eten.
De anthocyanen, de kleurstoffen die in bramen zitten, werken ook als antioxidanten. Al deze stoffen vechten samen tegen vrije radicalen.
Zolang je ze als snack geeft en let op eventuele intoleranties, zijn bramen een gezonde aanvulling op zijn dieet.
Bramenbladeren voor honden als remedie
Als je hond last heeft van diarree of ontstekingen rond de bek, kun je gebruikmaken van de helende eigenschappen van braamblad. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: Voor diarree kun je thee zetten van de bramenbladeren door heet water over de bladeren te gieten en te laten trekken.
Zodra de thee is afgekoeld, kun je deze aan je hond geven. Als je hond daarentegen ontstekingen rond de bek heeft, kunnen de geweekte bladeren door het voer worden gemengd om de effectiviteit te vergroten.
Nadelen van bramen voor honden
Ondanks de vele voordelen kunnen bramen schadelijk zijn voor honden. Sommige viervoeters reageren gevoelig op het fruit en krijgen winderigheid of diarree als ze te veel bessen eten. Het sproeien van chemische middelen of andere schadelijke stoffen kan ook leiden tot ongewenste bijwerkingen.
Zorg ervoor dat je het fruit goed wast en dat je harige vriend de bessen indien mogelijk niet rechtstreeks van de struik plukt. Zo voorkomt u ook dat uw hond zich verwondt aan de doornen van de bramenstruik.
Alternatieven voor bramen; fruit voor honden
Het is gezond om fruit aan je hond te geven. Het past goed in het dieet van je hond. Ook andere soorten fruit als stukjes appel, frambozen, blauwe bessen, banaan zijn gezond voor jouw hond.