Aanbieding

Hond aan tafel met twee wijnglazen en frambozen

Kunnen honden van frambozen genieten?

© Nemanja Mijatovic / Shutterstock

Mag een hond frambozen?

Door Lianne van Loon

Bijgewerkt op

Zijn frambozen goed, slecht of zelfs giftig voor honden? Veel hondeneigenaren stellen zichzelf deze vraag. Wij leggen uit of frambozen goed zijn voor honden.

Frambozen zijn al lange tijd bekend als een gezonde vrucht ; frambozenbladthee wordt gebruikt bij vrouwenkwalen. De rode vruchtjes zijn verwant aan bramen, behoren tot de rozenfamilie, hebben vele positieve eigenschappen en zijn laag in calorieën. Ze werden vroeger al als geneesmiddel gebruikt en kunnen zowel als thee als vrucht worden gebruikt en kunnen de gezondheid bevorderen. Ze frambozen bevatten vele voedingsstoffen en vitamine c en antioxidanten. Maar nu de vraag, mogen honden deze smakelijke bosvrucht eten?

Mag een hond framboos eten?

Mogen honden frambozen eten? Hoewel honden voornamelijk vleeseters zijn, is het toch vaak te zien dat ze af en toe graag wat fruit en groenten snacken. Sommige honden plukken ze zelf van de struik. Sommige vruchten zoals druiven zijn giftig voor honden, maar zijn frambozen over het algemeen veilig. Ze zijn rijk aan goede voedingsmiddelen als vitamine C en bevatten mineralen zoals kalium en veel vezels.

Zijn frambozen gezond voor honden?

Frambozen zelf hebben een positief effect bij gewrichtspijn en maag-darmklachten. Ze bevatten ellaginezuur en anthocyanen, die beide kankerremmende eigenschappen hebben. Ze zijn bijzonder geschikt voor oudere honden. Ook een huisdier die aan tumoraandoeningen lijdt of deze heeft overwonnen, kan hiervan profiteren. Frambozen zijn een goede voedingssupplement voor honden met calcium (40 mg), magnesium (30 mg) en vitamine C (25 mg). Kortom, het is een gezonde traktatie voor je harige vriend en geschikt om aan het dieet van je hond toe te voegen. Geef je hond deze smakelijke en gezonde traktatie in gedoseerde hoeveelheden.

Hoeveel frambozen mogen honden eten?

Hoewel het eten van frambozen gezond is, mogen ze natuurlijk geen hoofdvoedsel voor honden zijn; vlees blijft de belangrijkste voeding. Maar ze zijn een zeer goede aanvulling die het beste vers gevoerd kan worden. Ze kunnen vooral bij het barfen goed worden gemengd met voedsel. Honden kunnen de bessen ook vers van de struik eten. Om frambozen houdbaar te maken, kunnen ze worden ingevroren of gedroogd. Voor het voeren moeten ingevroren frambozen worden ontdooid. Let dus op dat je nooit bevroren frambozen aan je hond geeft om verstikking te voorkomen.

Hoe frambozen aan honden te voeren

Frambozen moeten niet bespoten zijn met pesticiden, omdat dit bij honden tot diarree of braken kan leiden. Als je de mogelijkheid hebt om in je tuin een frambozenstruik te planten, moet je dit doen, omdat je dan zeker weet dat de frambozen niet bespoten zijn.

Allergische reactie

Fruit uit de handel moet eerst grondig worden gewassen.

Bij frambozenstruiken aan de bosrand moet nog steeds voorzichtigheid worden betracht, omdat ze besmet kunnen zijn met de vossenlintworm.

Bij honden met een gevoelige maag kunnen te veel frambozen tot diarree leiden. Als je merkt dat dit het geval is kun je de frambozen uit het dieet van jouw hond verwijderen. Over het algemeen worden de vruchten echter zeer goed verdragen en zul je merken dat frambozen veilig zijn voor honden en het de gezondheid van je hond niet aantast, mits je de hierboven genoemde zaken in acht neemt. 

Als je hond eventuele ongewone symptomen als zoals jeuk vertoont raadpleeg dan een dierenarts.

Frambozen zwangere teven

Bij drachtige teven kan de thee van frambozenbladeren en kruiden in het laatste derde deel van de dracht de bevalling vergemakkelijken. Daarnaast ondersteunt het de melkproductie en heeft het een positief effect op de loopsheid. Ze hebben een cyclusregulerend effect en kunnen schijndracht verminderen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen