Aanbieding

Hond krijgt zalm

Zalm voor honden. Ja of nee?

© gammability / Instagram

Mag een hond zalm?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Zalm hoort op het menu van honden? Hoe kun je zalm het beste aan honden geven en hoe vaak is het toegestaan? Hier kom je alles te weten over zalm voor honden.

Zalm is niet alleen een lekkere en gezonde vis voor ons mensen, maar kan ook een waardevolle aanvulling zijn op de voeding van onze harige vrienden. Maar is het veilig om honden zalm te geven?

In deze gids zullen we precies onderzoeken of honden zalm mogen eten, welke voordelen deze vis voor hen heeft en welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de gezondheid van jouw geliefde viervoeter te waarborgen.

Mag een hond zalm eten?

Ja, zalm is een smakelijke en gezonde voeding voor honden met vele gezondheidsvoordelen. De vis is rijk aan calcium, omega-3 vetzuren, zalm is rijk aan hoogwaardige eiwitten, ijzer, fosfor en kalium. Rauwe zalm is ideaal voor het barfen (rauwe voeding). De hoogwaardige vis kan ook worden gebruikt als beloning of traktatie tussendoor.

De voordelen van zalm voor honden

  • Zalm bevat veel voedingsstoffen die passen in het dieet van je hond. Zalm is rijk aan ijzer, eiwitten, fosfor, omega-3-vetzuren, calcium en kalium.
  • Kalium ondersteunt de nierfunctie en helpt het dier gezond te blijven, zelfs op oudere leeftijd.
  • IJzer zorgt voor het transport van zuurstof in het bloed.
  • Calcium versterkt de tanden en botten.
  • Het is een uitstekende bron van Omega-3 vetzuren ondersteunen de cardiovasculaire functie en verlichten symptomen van artritis.
  • Fosfor zorgt voor een soepele vetverbranding en stofwisseling.
  • Eiwitten hebben tal van functies in het lichaam van de hond. Naast het opbouwen van bindweefsel zijn ze verantwoordelijk voor de groei van een glanzende vacht en klauwen.
  • De vetten dragen bij aan een gezonde huid

Mogen honden rauwe zalm eten?

Er zijn rauwe zeedieren die verboden zijn voor de geliefde. Zalm is echter een vis die ook rauw gegeten kan worden. Het voedsel wordt vooral veel gebruikt bij barfen. Gemengd met groenten, botten en olie ontstaat een smakelijke maaltijd die jouw hond mag voeren.

Ook als tussendoortje is de rauwe vis eetbaar voor de hond. In kleine stukjes kan het meerdere keren per dag een geweldige beloning zijn. Als je wilt, kun je je trouwe metgezel enkele trucjes aanleren door hem een stukje zalm als beloning te geven.

Mag een hond gerookte zalm eten?

Zalm voor honden is ook geschikt om te koken en te roken. Gerookte vis heeft als voordeel dat hij bijzonder lang houdbaar is. Bovendien kunt u de snack eenvoudig meenemen en bijvoorbeeld meenemen op uitstapjes met jouw huisdier. Je hoeft je geen zorgen te maken dat vis bederft. Zelfs bij hoge temperaturen blijft de vis gezondheid technisch onschadelijk voor de hond.

Mogen honden verse zalm eten?

Naast gerookte producten komen ook verse vissen in aanmerking voor de viervoeters. Als je de vis rauw geeft, zijn de graten onschadelijk. Dit komt omdat ze buigzaam zijn en zich aanpassen aan de slokdarm. Wees je wel bewust dat er parasieten en bacteriën in rauwe zalm kan zitten Dit kan erg schadelijk zijn voor je hond. Hierdoor kan je hond gaan braken en diarree krijgen. Geef dus met mate rauwe zalm aan je hond.

Hondenbaasjes die verse zalm willen koken, moeten de graten verwijderen. Het kookproces zorgt ervoor dat alle graten hard en onbuigzaam worden. Dan bestaat het gevaar dat ze in de keel blijven steken bij het voeren van zalm.

Mogen honden zalmhuid eten?

Gebakken zalm is een delicatesse voor viervoeters. Vanwege de olie die bij de bereiding wordt gebruikt, smaakt het voedsel intenser. Zo neemt het huisdier ook maaltijden op die het anders zou weigeren. Bijzonder goede vetten voor honden zijn lijnzaad-, hennep- en kabeljauwolie. Voor te zware honden is het raadzaam om het eten zonder toevoeging van vetten of met weinig olie te bakken. Wie wil, kan ook een stoomkoker gebruiken zodat je je hond gekookte zalm kunt geven.

Mogen honden zalm uit blik eten?

Zalm uit blik bevat vaak toegevoegd zout, wat niet aan te raden is voor honden. Incidentele consumptie leidt vermoedelijk niet tot problemen, maar frequente inname van natriumrijke zalm uit blik is schadelijk voor je hond en kan leiden tot uitdroging of nierschade.

Hoeveel zalm mag een hond, wat is goed voor honden?

Geef je hond de hoeveelheid zalm die geschikt is afhankelijk van de grootte, het gewicht en de algehele gezondheid. Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden:

  1. Kleine honden (tot 10 kg):
    • Portie: Ongeveer 30-60 gram zalm per week.
    • Frequentie: 1-2 keer per week.
  2. Middelgrote honden (10-25 kg):
    • Portie: Ongeveer 60-100 gram zalm per week.
    • Frequentie: 1-2 keer per week.
  3. Grote honden (25 kg en meer):
    • Portie: Ongeveer 100-150 gram zalm per week.
    • Frequentie: 1-2 keer per week.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zalmolie?

Met zalmolie kunnen huidproblemen zoals jeuk, haaruitval en allergie worden aangepakt. Ook zorgt zalmolie bij de hond voor meer energie en een betere spijsvertering. Je kunt onze zalmolie over het voer van je hond druppelen, zodat het gemakkelijk kan worden opgenomen.

Conclusie:  mag mijn hond zalm?

In zalm zitten veel hoogwaardige voedingstoffen die heel gezond zijn voor een hond. Het is rijk aan omega-3 vetzuren. Zalm is dus goed voor de algemene gezondheid van je hond maar geef het met mate.

Raadpleeg de dierenarts wat het beste hondenvoer is voor jouw hond en waarmee je rekening moet houden. Zodat je jouw hond geeft wat het beste is voor zijn gezondheid. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen