Aanbieding

Mag een hond kiwi eten?

Mag een hond kiwi eten? Wamiz beantwoord!

© Olena Polianychko / Shutterstock

Mag een hond kiwi eten?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Men vraagt het zich wel vaker af. Mogen honden kiwi's eten? Wamiz beantwoord de vraag.

Mogen honden kiwi in kleine hoeveelheden eten? Ja, honden mogen kiwi's eten. Het is belangrijk dat de hond alleen overrijp fruit krijgt.

Dat komt omdat het anders bij te rauw fruit tot spijsverteringsproblemen zoals diarree kan leiden.

Mag een hond kiwi eten? Is kiwi goed voor honden?

Kiwi's zijn een gezonde snack die waardevolle voedingsstoffen bevat zoals vitamine C net als aardbeien. Deze stoffen ondersteunen meestal de gezondheid van de hond en zijn daarom een geweldige aanvulling op het dieet. In vergelijking met snoepjes bevatten dit fruit veel minder calorieën en zijn ze daarom een goed alternatief. Je hond een stukje kiwi in kleine stukjes geven is in het algemeen veilig voor honden.

Welke voedingsstoffen bevatten kiwi's?

 • Vitamine C ter ondersteuning van het immuunsysteem en ter voorkoming van infecties
 • Foliumzuur, dat een gezonde groei kan bevorderen en de stofwisseling stimuleert
 • Bèta-caroteen, dat als celbescherming de lichaamsfuncties ondersteunt
 • Vitamine B1, 2 en 6 voor een gezonder hart en een verbeterde zenuwfunctie
 • Vitamine E fungeert als een vanger van vrije radicalen, die anders het lichaam kunnen beschadigen
 • Magnesium helpt de zenuwcellen bij het verwerken van signalen

Wat zijn de voordelen van kiwi voor honden?

Kiwi's bieden verschillende voordelen voor honden:

 1. Rijk aan Vitaminen en Mineralen: Kiwi's bevatten veel vitamine C, vitamine K, vitamine E, en foliumzuur, die het immuunsysteem ondersteunen en de algehele gezondheid bevorderen.
 2. Hoge Vezelinhoud: De vezels in kiwi's helpen de spijsvertering van honden te reguleren en kunnen bijdragen aan een gezonde stoelgang.
 3. Antioxidanten: Kiwi's zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en bèta-caroteen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en celbeschadiging voorkomen.
 4. Laag in Calorieën: Kiwi's zijn een caloriearme snack, wat ze een gezonder alternatief maakt voor calorierijke lekkernijen.
 5. Hydratatie: Kiwi's hebben een hoog watergehalte, wat kan bijdragen aan de hydratatie van je hond, vooral op warme dagen.
 6. Ondersteuning van de Zenuwfunctie: Mineralen zoals magnesium in kiwi's helpen de zenuwcellen bij het verwerken van signalen.

Door deze voedingsstoffen kunnen kiwi's een gezonde aanvulling zijn op het dieet van je hond, mits je ze met mate aan je hond geeft en de kiwi's goed rijp zijn.

Is het geven van kiwi met schil aan je hond veilig?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de vrucht zelf. Bij een biologisch product kan jouw hond de schil van de kiwi zonder problemen eten. Hoewel kiwi met schil niet gevaarlijks zijn: snijd de kiwi in stukken om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Deze bevat ook voedingsstoffen en moet daarom aan het vruchtvlees blijven. Maar let op met het geven van kiwi aan je hond bij vruchten die met pesticiden zijn bespoten, deze moeten zonder schil worden gegeven. Vanwege de mogelijke gifstoffen kan het anders tot gevaarlijke reacties komen die de gezondheid van het huisdier in gevaar brengen.

Kiwi is gezond voor honden
Kiwi's zijn ook gezond voor honden © Kim Kuperkowa / Shutterstock

Zijn kiwi bessen gezond voor honden?

Honden verdragen kiwi-bessen meestal goed. Ook hier moeten baasjes er echter op letten dat ze de vrucht alleen overrijp voeren. In vergelijking met de normale kiwi bevat dit fruit minder fruitsuiker, wat natuurlijk dubbel goed is voor je hond.

Kunnen kiwi's giftig zijn voor honden?

Kiwi's zijn over het algemeen niet giftig voor honden, maar er zijn enkele aandachtspunten om ervoor te zorgen dat het veilig blijft voor je hond:

 1. Schil en Zaden: Hoewel de schil van biologische kiwi's eetbaar is, kan deze moeilijk te verteren zijn en een verstikkingsgevaar opleveren. De zaden zijn klein en meestal niet schadelijk, maar in grote hoeveelheden kunnen ze spijsverteringsproblemen veroorzaken.
 2. Overrijp Fruit: Het is belangrijk om alleen overrijpe kiwi's aan honden te geven, omdat onrijpe kiwi's te zuur kunnen zijn en spijsverteringsproblemen zoals diarree kunnen veroorzaken.
 3. Hoeveelheid: Geef kiwi's met mate. Te veel fruit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en maagklachten vanwege het hoge vezel- en suikergehalte.
 4. Allergische Reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige honden allergisch zijn voor kiwi's. Introduceer kiwi's langzaam in het dieet van je hond en let op tekenen van allergieën zoals jeuk, huiduitslag of maagklachten.
 5. Pesticiden: Zorg ervoor dat de kiwi's die je geeft vrij zijn van pesticiden. Kies bij voorkeur voor biologische kiwi's of was de vruchten grondig.

Als je deze voorzorgsmaatregelen volgt, kunnen kiwi's een veilige en gezonde snack zijn voor je hond rijk aan vitamine c.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen