Aanbieding

hond likt baasje

Om te weten waarom honden mensen likken, moeten we eerst kijken waarom honden andere honden likken.

© Chernobrovin / Shutterstock

Waarom likt een hond zijn baas?

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Iedereen heeft wel eens een lik van zijn/haar hond gehad. Maar waarom likt een hond zijn baas? Onze expert legt het uit.

‘Waarom likt een hond zijn baas?’, is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze weer een enthousiaste lik in het gezicht krijgen van hun viervoeter. De ene baas - of verzorger, zoals we dit bij Wamiz liever noemen - kan een dikke kus van de hond wel waarderen, terwijl de ander het totaal niet op prijs stelt. Maar de vraag is: wat probeert onze viervoeter ons hiermee te vertellen? 

Moederhonden likken puppies onder andere om hen op temperatuur te houden
©Manushot / Shutterstock

Waarom likken honden? 

Als we willen weten waarom honden mensen likken, is het handig om eerst te weten wat de betekenis van het likken in de natuur is. Met andere woorden, waarom likken honden andere honden? Hier zijn meerdere redenen voor:

  • Een moederhond likt haar pasgeboren pups om de luchtwegen vrij te maken en de ademhaling goed op gang te brengen. Ook zorgt ze er met het likken voor dat de pups op temperatuur blijven en dat de stoelgang goed op gang komt. Door het likken van de jonge pups en het opeten van de ontlasting, houdt ze ook het nest hygiënisch. 
  • Onze pups krijgen – zodra ze er aan toe zijn – een heerlijk prakje voedsel voorgeschoteld door de fokker. In de natuur is het de moederhond die halfverteerd voedsel uitbraakt voor de pups, als eerste vorm van vast voedsel. Pups stimuleren dit gedrag bij hun moeder, door haar rondom de bek te likken. 
  • Ook volwassen honden kunnen elkaar rondom de bek likken. Waarschijnlijk is deze vorm van communicatie afgeleid van het likken van de moederhond voor voedsel. Honden kunnen hiermee hun onderdanige positie (ten opzichte van de ander) bevestigen. Ze spelen hiermee in op de gemoedstoestand van de andere hond. Soms zie je dit bij een begroeting. Ze laten de andere hond zo weten dat ze goede intenties hebben en geen bedreiging vormen voor de ‘tegenpartij’. Ook wanneer er een conflict dreigt te ontstaan kan een hond met dit gedrag aangeven dat hij of zij de grenzen van de andere hond accepteert. 
Je hond geeft je een lik: ‘ik heb respect voor je’ zegt je beleefde maatje.
  • Soms zie je het ‘bek likken’ ook tijdens het spel. Het kan dan zijn dat één van de honden inschat dat het spel mogelijk te hard ging voor de ander. Door de bek van de andere hond te likken worden de goede intenties weer even bevestigd, waarna het spel zich vaak vervolgt.  

Wat betekent het als een hond je likt?  

Als we kijken naar het gedrag van de honden onderling kunnen we constateren dat het likken tussen moederhond en pups waarschijnlijk niet van toepassing is richting mensen. De kans dat onze honden zich druk maken over onze spijsvertering en hygiëne is onder normale omstandigheden niet heel groot! Wat honden wel doen is met ons communiceren over de onderlinge band. Door je in het gezicht te likken, laat je hond zien dat alles ‘oké’ is tussen jullie en dat je maatje jouw grenzen respecteert. Bij deze geven we het toe: volgens je hond ben je dan toch een beetje de baas! Je hond doet dit bijvoorbeeld als je thuiskomt of wanneer je even streng tegen je geliefde viervoeter bent geweest. Je hond kan ook aan je hand likken als plaatsvervanger van je mond. Die zit tenslotte wel erg hoog! Ook gebruiken wij onze handen op veel manieren waarop honden hun bek gebruiken. Niet gek dus, om deze met elkaar te vergelijken. 

Door je in het gezicht te likken, laat je hond zien dat alles ‘oké’ is tussen jullie
©photo-oxser / Shutterstock

Jummie!

Er is nog een reden dat honden ons ‘oppoetsen’. Onze huid smaakt – vooral als we zweten – zout. Veel honden vinden dit best wel lekker en nemen daarom rustig de tijd om ons uitgebreid ‘op te poetsen’, of slubberen stiekem aan je been als je langsloopt. En ben je verdrietig? Je hond likt maar al te graag jouw tranen op. Kijk, dat scheelt weer een tissue! 

Het likken wel of niet toestaan? 

Waar sommige mensen de kusjes van een hond wel kunnen waarderen vinden anderen het ronduit vies. Ook kan het uitmaken of het je eigen hond is of die van een ander, en hoe netjes de eetgewoonten van de hond zijn. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat de lik van een poep-etende hond minder aantrekkelijk is dan die van een hond met nette eetgewoontes.  
Maar waar doe je verstandig aan?

Je kunt er ook voor kiezen om het likken toe te staan, maar jezelf 'opnieuw' te wassen als je hond klaar is met de wasbeurt.

Natuurlijk blijft het een eigen keuze wat je wel of niet toestaat. Wel kunnen we zeggen dat het niet heel hygiënisch is om een hond te laten likken. De hondentong draagt veel bacteriën met zich mee en je hond kan zoönoses overdragen. Dit zijn infectieziektes die van dieren over kunnen gaan op mensen. Toch is het verstandig om het gedrag niet te bestraffen. Het bestraffen van je hond heeft nooit een positief effect op jullie onderlinge band en voor je hond is het moeilijk te begrijpen wat hij of zij verkeerd doet. Een hond die je wil likken is juist heel beleefd! Wel kun je zelf voorkomen dat je hond je likt door ander gedrag aan te leren. Je leert je hond bijvoorbeeld om naar de ‘plaats’ te gaan bij binnenkomst, om daar wat lekkers te krijgen. Je kunt je hond ook ergens mee afleiden. Als je een geliefd speeltje tevoorschijn haalt, vergeet je maatje vast wat het oorspronkelijke plan was.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen