Aanbieding

Hond geeft poot

Wat kun je een hond leren? De mogelijkheden zijn eindeloos!

© Cavan-Images - Shutterstock

Steel de show! Zo leer je een hond trucjes

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Online sinds

Altijd fijn als je hond netjes meeloopt, zindelijk is en op commando gaat zitten. Maar wil je indruk maken met jouw ‘brave hond’, dan werken trucjes het beste!

Hoe leer je een hond trucjes? 

Er zijn verschillende methoden om je hond een nieuwe vaardigheid aan te leren, maar de basisstappen zijn vaak hetzelfde:

  • Bedenk hoe het eindresultaat er uit moet zien. Het ‘plaatje’ dat bij zwaaien hoort, is bijvoorbeeld ‘mijn hond zit en gaat met één pootje in de lucht op en neer’. 
  • Bedenk of het gewenste eindresultaat in één keer bereikt kan worden. Vaak is het einddoel te complex. Je kunt het doel dan opdelen in tussenstapjes. Het trucje ‘zwaaien’ kan opgedeeld worden in de oefeningen: ‘zitten’, ‘poot optillen’ en ‘poot bewegen’.
  • Dan is het tijd om te beginnen met het aanleren. Je begint met het eerste tussendoel en als dat meerdere malen - en op verschillende momenten- goed gaat, breid je de oefening uit met het tweede tussendoel. Zo ga je door totdat jullie het einddoel bereiken. 
Lok het gewenste gedrag uit.

Maak het gedrag aantrekkelijk om te doen

Je werkt aan de (tussen)doelen door gedrag bij je hond uit te lokken en/of te ‘bekrachtigen’. Gewenst gedrag uitlokken kan op meerdere manieren. Eén veel gebruikt hulpmiddel is een lekker voertje!

Je gebruikt het voertje als een soort magneet voor de neus van je hond. Als jij het voertje bij je hond weg beweegt, gaat je maatje er waarschijnlijk achteraan. Beweeg je het voertje naar beneden, dan kijkt je hond waarschijnlijk naar beneden of gaat zelfs liggen. Zo kun je veel houdingen en bewegingen bij je hond uitlokken. Neemt je hond de juiste houding aan, dan beloon je direct met het voertje. Dit onderdeel is het ‘bekrachtigen’ van goed gedrag. Je ‘zegt’ tegen je hond: ‘dit vind ik goed en wil ik graag vaker zien!’. 

Hond zit netjes voor een voertje | pakornkrit | Shutterstock 

Beloon het eigen initiatief van je hond

Soms is gedrag moeilijk uit te lokken, maar laat je hond wel gedrag zien wat er op lijkt. Je kunt dit gedrag belonen (en daarmee bekrachtigen). Je hond gaat het dan vaker herhalen. Eerst beloon je het gedrag dat een beetje lijkt op het einddoel dat je voor over hebt, maar gedurende de training wordt je kritischer. Als je wilt dat je hond achteruit loopt, beloon je eerst een pasje achteruit. Daarna volgt de beloning pas bij twee pasjes. Zo werk je naar het einddoel toe. Op het laatst beloon je alleen nog de beste uitvoeringen. Een clicker is hierbij een handig hulpmiddel. Hiermee benadruk je het moment waarop je hond het goed doet.  

Oefen regelmatig - kort - voor het snelste resultaat 

Zo voeg je een commando toe

Het commando voeg je pas toe, zodra je hond het trucje – eventueel met jouw hulp – steeds goed uitvoert. Gaat je hond altijd kruipen als je het voertje laag over de grond beweegt? Dan kun je het commando ‘kruip’ geven, voordat je met het voertje over de grond gaat. Doet je hond het goed, dan volgt de beloning. Op den duur weet je hond dat als jij ‘kruip’ zegt, het over de grond kruipen wat lekkers oplevert. Het trucje is aangeleerd! 

Brave hond haalt de krant | Shevs | Shutterstock

Wat kun je een hond leren? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Als het gaat om trucjes, dan is de keuze reuze! Je kunt je hond handige trucjes aanleren, zoals het brengen van je sloffen, het springen in de auto of het dichtdoen van de deur. Je kunt ook kiezen voor een grappig trucje; leer je hond rondjes draaien, een high five geven, rollen of zelfs ‘dood liggen’ op commando.  

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen