Keeshond
Is een variëteit van het ras : Pomeriaan


De Keeshond is een hondenras met een levendig karakter en een opvallende schoonheid. Het is herkenbaar aan zijn weelderige vacht en zijn staart die over zijn rug is gekruld. Hij wordt gewaardeerd om zijn geestdrift en zijn gehechtheid aan zijn familie.
Karakter |
|
Grootte |
Middelgroot
|
Volwassen afmetingen |
Teef
40 tot 44 cm
Reu
44 tot 48 cm
|
Volwassen gewicht |
Teef
15 tot 20 kg
Reu
15 tot 20 kg
|
Vachtkleur
|
|
Vachttype
|
|
Oogkleur
|
|
Aankoopprijs |
Een Keeshond kost tussen de 1000€ en 1400€ |
De Keeshond is geen aparte ras, maar een variëteit van de Duitse Spitz ofwel Pomeriaan, en wordt beschouwd als de grootste variëteit binnen dit ras. Hij onderscheidt zich door zijn oorsprong en bijzondere ontwikkeling in Nederland, waar hij zich heeft ontwikkeld en gevestigd als een uniek ras. Zijn geschiedenis is gekarakteriseerd door zijn symbolische rol tijdens de opstand tegen het Huis van Oranje en zijn gebruik als waakhond op de binnenvaartschepen langs de Rijn. Tegenwoordig wordt de Keeshond erkend voor zijn kenmerkende eigenschappen en deelt het rasstandaard met de andere variëteiten van de Pomeriaan.
Meer informatie over de Keeshond
Oorsprong en geschiedenis van de Keeshond
De Keeshond is een variëteit van de Pomeriaan, een oud hondenras van primitief type. De exacte oorsprong blijft onduidelijk, maar het lijkt erop dat het afstamt van de moerasdieren uit de steentijd die aanwezig waren in de arctische regio's. Onder de mogelijke voorouders bevinden zich de Samojeed, de Chow-Chow, elandhonden en de Pomeriaan. De Keeshond ontwikkelde zich vooral in Nederland vanaf de 17e eeuw.
In de 18e eeuw werd dit ras het symbool van de opstand geleid door Cornelis de Gyselaer, bijgenaamd "Kees", tegen het Huis van Oranje in Nederland. De naam "Keeshond" (de hond van Kees) zou uit deze tijd stammen. Tussen de 17e en 18e eeuw werd de Spitz Loup gebruikt als waakhond op binnenschepen die goederen vervoerden langs de Rijn.
Het ras kende daarna een periode van achteruitgang, voordat het in de 20e eeuw werd heropgebouwd, voornamelijk dankzij de inspanningen van Barones van Hardenbroek. De eerste rasvereniging werd in 1930 in Nederland opgericht en de standaard, die sindsdien officieel is, is sindsdien niet veranderd. De Keeshond werd in 1935 erkend in Frankrijk en deelt sinds 1999 de standaard en de rasvereniging van de andere Duitse Spitz.
Raskenmerken van de Keeshond
Gedrag van de Keeshond
Opvoeding van de Keeshond
Dankzij zijn intelligentie is de Keeshond redelijk gemakkelijk op te voeden, mits er vastberadenheid en geduld wordt getoond.
Levensstijl van de Keeshond
Compatibiliteit van het ras de Keeshond
Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Keeshond
De dagelijkse kosten voor een Keeshond bestaan voornamelijk uit hoogwaardig voer dat is aangepast aan zijn grootte en energieniveau, evenals eventuele herbruikbare accessoires zoals speelgoed en lijnen. De jaarlijkse veterinaire kosten omvatten vaccinaties, antiparasitaire behandelingen en regelmatige controlebezoeken, maar gezien de robuustheid van het ras, blijven onverwachte uitgaven doorgaans beperkt.
Haaruitval van de Keeshond
Veel!
De Keeshond, met zijn dikke dubbele vacht, verliest matig tot veel haren tijdens de seizoensgebonden verharing in het voorjaar en de herfst. Dagelijks borstelen is essentieel tijdens deze periodes om klitten te voorkomen en de gezondheid van de vacht te behouden. Buiten deze periodes is wekelijkse borstelbeurt doorgaans voldoende voor regulier onderhoud.
Gezondheid van de Keeshond
De Keeshond is een robuuste en sterke hond, met een goede algemene gezondheid. Het is een ras dat weinig vatbaar is voor ernstige gezondheidsproblemen.
Dankzij zijn isolerende ondervacht kan de Keeshond redelijk goed tegen gematigde warmte. Echter, extreme hitte kan voor hem moeilijk te verdragen zijn.
Met zijn dikke en wollige vacht is de Keeshond perfect aangepast aan koude en winterse temperaturen. Hij gedijt goed in koude omgevingen.
De Keeshond kan de neiging hebben om aan te komen als hij niet voldoende wordt uitgeoefend en zijn voeding niet goed wordt gecontroleerd. Regelmatige activiteit wordt aanbevolen.
- Alopecia (haaruitval)
- Huidproblemen
- Heupdysplasie
- Epilepsie, hyperparathyreoïdie (zelden)