Aanbieding

Twee Pointer honden

Een van de bekendste Pointer honden is de Vizsla

© Eve Photography / Shutterstock

Pointer honden: de 15 populairste rassen in een oogopslag

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Er zijn meer dan 35 soorten Pointer honden. Kom alles te weten over de Pointer honden, de populairste soorten en hun karaktereigenschappen. 

Verbazingwekkende snelheid, uithoudingsvermogen en een uitstekend reukvermogen zijn de drie kenmerken van een Pointer hond. Het zijn juist deze eigenschappen die ze zo geliefd maakt bij jagers over de hele wereld. 

Wat is een Pointer hond?

Volgens de FCI behoren de hardwerkende jagers tot groep 7, de Pointer honden. Deze groep is onderverdeeld in Continental Pointers, Britse- en Ierse Pointers. Alle hondenrassen hebben 1 ding gemeen, hun aangeboren gedrag van wijzen. Maar wat is dit precies?

Het wijzen:

Het wijzen (pointen) wordt ingezet wanneer de trouwe viervoeters wild opspoort. Op zo'n moment reageren ze als volgt: 

  • de hond stopt plotseling
  • blijft in positie
  • en buigt de voorpoot

Tijdens deze fase gedragen ze zich uitermate kalm. Als tip aan de jager kijken ze ook nog in de richting van het dier dat ze gevonden hebben. Pointer honden zullen echter nooit het wild opjagen of doden. De jager kan zich tijdens deze fase klaarmaken om te schieten. 

Pointer hond in positie
Een Pointer die 'wijst'
​​​© Vitalii_Mamchuk / Shutterstock

Ze zijn zo goed in wat ze doen door hun uitstekende reukvermogen en onstuitbare doorzettingsvermogen tijdens de zoektocht naar wild. Eeuwen van fokken hebben dit ras geperfectioneerd, en de honden zijn dan ook meesters in hun vak. Als een Pointer hond wordt ingezet voor de jacht kan een aanvullende training als jachthond het instinct versterken. 

Karakter van de Pointer hond

Tegenwoordig adopteren veel actieve gezinnen een Pointer hond, mede door hun aangename karakter. De eeuwenlange samenwerking met mensen heeft dit karakter gevormd. In de natuur laten ze graag hun wilde en onafhankelijke kant zien, maar thuis zijn ze rustig, zachtaardig en aanhankelijk. Andere kenmerken van Pointer honden zijn:

  • vriendelijk
  • gemakkelijk
  • speels
  • intelligent

Deze geweldige karaktereigenschappen van de Pointers komen pas naar voren wanneer ze worden ze worden uitgedaagd. Idealiter gaan ze veel mee op jacht. Wanneer ze niet door jagers worden geadopteerd moet je ze andere zaken aanbieden die hun instincten stimuleren zoals bijvoorbeeld mantrailing. 

De 15 populairste Pointer rassen:

#1 Bracco Italiano

Bracco Italiano
De Bracco Italiano
​​​© olgagorovenko / Shutterstock

Één blik in de goedaardige ogen van de Bracco Italiano en je bent op slag verliefd. Hun grote slappe oren geven ze een lief uiterlijk, maar het zijn op en top werkhonden. De Bracco Italiano, die ongeveer 40 kg weegt, was oorspronkelijk gespecialiseerd in de jacht op wildvogels. Tegenwoordig zijn het veelzijdige Pointers.

#2 Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshond
De Drentsche Patrijshond
​​​© Burry van den Brink / Shutterstock

Drentsche Patrijshonden zijn het gelukkigst als ze werken of sporten. Deze zachtaardige viervoeters zijn perfecte familiehonden voor actieve gezinnen die landelijk leven. Tijdens de jacht zijn deze speurhonden heel zelfstandig maar thuis brengen zij het liefst zoveel mogelijk tijd met hun familie door. 

#3 Duitse Draadhaar

Duitse Draadhaar
De Duitse Draadhaar
​​​© Anna Tronova / Shutterstock

De Duitse staande draadhaar werd ongeveer 100 jaar geleden gefokt. Het doel was om een Pointer te fokken met een ruwe vacht. De Duitse draadhaar is een echte all-rounder. Hun veelzijdigheid maakt ze geliefd bij jagers. Wanneer ze als gezelschapshond worden geadopteerd kun je met ze fietsen, mantrailen of zwemmen. 

#4 Duitse Korthaar

Duitse Korthaar
De Duitse Staande Korthaar
​​​© Glikiri / Shutterstock

De Duitse korthaar is ideaal voor hondensporten zoals behendigheidspelletjes of hondendans. De Duitse korthaar is een variatie van de Duitse brak. Zoals bij alle Pointers wonen ze het liefst in een huis met tuin in een landelijke omgeving.  

#5 Duitse Langhaar

Duitse Langhaar
De Duitse Langhaar
​​​© JWB Fotografie / Shutterstock

Net als de Duitse draadhaar is ook de Duitse Langhaar een veelzijdige Pointer. Hun lange vacht heeft echter meer verzorging nodig dan hun draadharige neef. Liefhebbers van het hondenras waarderen hun goede gedrag naar andere honden, voorliefde voor kinderen en speelsheid. 

#6 Engelse Pointer

Engelse Pointer
De Engelse Pointer
​​​© Jelena Safronova / Shutterstock

Sprinten is waarschijnlijk de meest favoriete manier van lopen van dit Engelse hondenras en ze staan dan ook bekend om hun enorme snelheid. Wanneer je overweegt een Engelse Pointer te adopteren moet je je wel bewust zijn van hun enorme behoefte aan beweging. 

#7 Epagneul breton

Epagneul Breton
De Epagneul breton
​​​© Elmira Yu / Shutterstock

De Epagneul breton is een buitengewone hond die erg dynamisch, gehoorzaam en flexibel is. Ze behoren tot de snelste Continental Pointers. Wanneer aan hun behoefte wordt voldaan zullen ze rustig en tevreden zijn. De Epagneul breton is ook geschikt voor eerste honden(h)ouders. 

#8 Grote Münsterlander

Grote Münsterlander
De Grote Münsterlander
​​​© Lenkadan / Shutterstock

Met een schouderhoogte van 65 cm doet de Grote Münsterlander zijn naam eer . Deze aanhankelijke grote honden hebben iedere dag meerdere uren beweging in de natuur nodig. Bovendien moet je regelmatig tijd in plannen voor de verzorging. De lange en dikke vacht moet meerdere keren per week worden geborsteld. 

#9 Heidewachtel

Kleine Münsterlander
De Kleine Münsterlander of Heidewachtel
​​​© Donna Dustin / Shutterstock

De Heidewachtel bereikt een schouderhoogte van 50-56 cm. Hiermee zijn het de kleinste Pointers, maar dat betekent niet dat ze hun grotere soortgenoten niet kunnen bijhouden. Doordat ze compact gebouwd zijn resulteert dit in een uitstekende manoeuvreerbaarheid en ook qua uithoudingsvermogen kunnen ze makkelijk mee. 

#10 Magyar Vizsla

Magyar Vizsla
De Magyar Vizsla
​​​© Ivanova N / Shutterstock

Of het nu op de velden, in de bossen of op het water is, de Magyar Viszla overtuigt met een buitengewoon jachttalent. De Hongaarse Pointer is ook een flexibele gezinshond. Naast fysieke activiteiten is het ook belangrijk hun intelligentie te prikkelen. 

#11 Poedelpointer

Poedelpointer
De Poedelpointer
​​​© Chamois huntress / Shutterstock

De Poedelpointer stamt af van de Poedel en is zeer intelligent. Het zijn zeer actieve viervoeters die iedere dag voldoende beweging nodig hebben. Naast het opsporen van wild houden ze ook van andere activiteiten. Zo zijn de 30 kg wegende honden goede zwemmers. 

#12 Slowaakse ruwhaar

Slowaakse ruwhaar
De Slowaakse ruwhaar
© Martin Christopher Parker / Shutterstock

Rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog werd de elegante Slowaakse staande ruwhaar (Slovensky Hrubosrsty Stavac) gefokt in de Sovjet-Unie. Het zijn robuuste werkhonden die zelf beslissingen nemen. Het stadsleven is zeker niet geschikt voor deze viervoeters. Ze zijn bijzonder intelligent, wat de opvoeding makkelijker maakt. 

#13 Spinone Italiano

Spinone Italiano
De Spinone Italiano
© Ricantimages / Shutterstock

De Spinone Italiano is attent, sociaal en altijd vriendelijk. Daarom is deze Italiaanse hond niet geschikt als waakhond. Hun sterke jachtinstinct mag niet worden onderschat en moet in goede banen worden geleid. 

#14 Friese Stabij

Stabijhoun
De Friese Stabij
© Max Jongkoen / Shutterstock

De Friese Stabij of Stabijhoun is een Friese schoonheid die erg nieuwsgierig is en zelden buiten Nederland wordt aangetroffen. Met een gewicht tussen de 18-27 kg zijn ze niet al te massief gebouwd zoals bijvoorbeeld de Bracco Italiano. Ze zijn zeer gehoorzaam en hebben veel mentale en fysieke inspanning nodig. Ze zijn erg goed in het apporteren

#15 Weimaraner

Weimaraner
De Weimaraner
© Ivan Berrocal / Shutterstock

Vele zijn gefascineerd door het uiterlijk van de Weimaraner. Ze zijn gehecht aan hun adoptiegezin, houden van hardlopen en kunnen af en toe eigenwijs zijn. De "Grey Ghost", zoals ze ook worden genoemd, hebben een korte of lange, maar altijd grijze vacht.  

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen