Aanbieding

Ruwharige Fox Terriër

Is het ras van de ruwharige Fox Terriër aan het uitsterven?

© Shutterstock Waldemar Dabrowski

In het Verenigd Koninkrijk wordt de ruwharige Fox Terriër "onder toezicht" geplaatst

Door Kaami Kanje

Online sinds

In het Verenigd Koninkrijk maken hondenexperts zich zorgen over de geboorteafname van de Fox Terriër. Het ras was erg populair in de jaren '30 door de stripverhalen van Kuifje en Bobbie.

De bekendste striphond aller tijden! Bobbie, Kuifjes trouwe metgezel, heeft de ruwharige Fox Terriër mega populair gemaakt. 

Er waren verschillende beroemdheden te zien samen met hun Fox Terriers, zoals Albert Einstein, Clint Eastwood en Lucille Ball, die bekend stonden als fans van het ras.

Een populatie die blijft dalen

Toch wordt dit ras meer en meer verwaarloosd naarmate de jaren verstrijken. Onlangs heeft een bericht van de Daily Mail, aangetoond dat de populatie van de ruwharige Fox Terriërs in het Verenigd Koninkrijk drastisch afneemt.

Volgens de Kennel Club zijn er slechts 359 geboorten geteld in 2022, terwijl dat er 75 jaar geleden 8.000 waren. De situatie is zo erg dat het ras in het land onder "toezicht" is geplaatst.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland is het ras ook een stuk minder populair dan voorheen. Zo zijn er op Dutch Dog Data in 2022 enkel 53 ruwharige (draagharige) en 42 gladharige Fox Terriers geregistreerd. 

De Nederlandse Foxterrier Club vertelde ons zelfs dat de gladharige Fox Terrier een aantal jaren geleden haast niet meer voorkwam in Nederland. Er zit echter weer een kleine groei in nadat de Club het ras volop aan het promoten is.

Waarom is de Fox Terrier minder populair?

Gevraagd naar deze zorgwekkende achteruitgang legt Bill Lambert , woordvoerder van de Kennel Club , uit dat dit verband houdt met "populaire cultuur, beroemdheden en de invloed van sociale netwerken die een zeer belangrijke rol kunnen spelen".

Hij voegt eraan toe dat “veranderingen in levensstijl ook relevant kunnen zijn en dat, hoewel het een kleiner ras is, het veel zorg kan vergen om zijn kenmerkende vacht te behouden, wat misschien niet voor alle eigenaren geschikt is.”

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen