Aanbieding

Grijze kat die uit een voerbak eet

Natvoer of droogvoer voor jouw kat?

© Shutterstock

Is natvoer of droogvoer beter voor katten?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

De discussie droog - vs natvoer is zo oud als de weg naar Rome. Wij hopen met dit artikel deze discussie voor eens en voor altijd te beslechten.

Natvoer of droogvoer? Wat is het beste? Alle katten en hun verzorgers hebben een mening, dus het is tijd om de voor- en nadelen van beide te bespreken. We zullen kijken naar de voedingsvoordelen van natvoer en droogvoer, en je helpen om de beste keuze te maken voor je huisdier.

Is nat kattenvoer beter voor een kat dan droog kattenvoer?

Nat kattenvoer komt in blikjes en zakjes en bevat hoge niveaus van vochtigheid. Ongeveer 70% van de inhoud van nat kattenvoer is water! Dit is geweldig om je kat gehydrateerd te houden, maar je kan het niet de hele dag laten staan. Veel katten geven de voorkeur aan de textuur, en het is zachter voor pijnlijke mondjes of kieskeurige katten. De meeste merken en varianten bieden een volledig dieet aan, met alle voeding die een kat nodig heeft.

Droog kattenvoer, of brokjes, is populair bij veel katten(h)ouders. Minder vochtgehalte betekent dat het langer meegaat, en verzorgers kunnen 's ochtends een dagvoorraad voedsel klaarzetten, zodat de kat naar believen kan grazen. Knapperige brokjes worden ook geassocieerd met beter mondhygiëne. Het schurende materiaal veroorzaakt minder snel tandplak omdat de stevigere textuur meer kauwen en bijten vereist.

Is droogvoer ongezond voor katten?

Beide voedingsmiddelen hebben hun voordelen. Droogvoer bevat minder vocht dan natvoer, en katten zijn slecht in het gehydrateerd houden van zichzelf. Natvoer levert meer water, en katten die natvoer krijgen, zijn zelden bij de waterbak te vinden. Droogvoer veroorzaakt geen problemen zolang er voldoende vers water beschikbaar is.

Je kunt een waterbak vullen of investeren in een waterfontein. Katten geven de voorkeur aan stromend water, dus fonteinen zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je huisdier de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt. Zorg er ook voor dat al het droogvoer beperkt is in porties. Veel verzorgers vullen graag de voerbak van hun kat, waardoor het voedsel de hele dag beschikbaar is. Dit kan veel tijd besparen en vaak goed zijn voor je kat, maar betekent dat overvoeding vaak voorkomt - vooral als er meer dan één persoon de voerbak bijvult! Obesitas moedigen we niet aan, dus houd je kat in vorm en weeg hun voedsel af.

Is nat kattenvoer slecht voor katten?

Nat kattenvoer is een favoriet van veel katten. De geur en smaak spreken aan, en er is vaak een ruimere keuze in fancy smaken. Hoogwaardige volledige voedingen kunnen zonder problemen aan je huisdier worden gegeven, en het is uitstekend om ze gehydrateerd te houden. Sommige merken natvoer bevatten meer vet en calorieën, dus controleer de voedingsrichtlijnen om ervoor te zorgen dat je geen mollige kat krijgt! Natvoer wordt geassocieerd met slechtere tandhygiëne, vooral als het alleen wordt gegeven. Het poetsen van de tanden van je kat of het gebruik van een tandgel kan helpen de effecten te verminderen als ze geen fan zijn van brokjes. Onthoud dat dit voedsel niet de hele dag moet blijven staan om te voorkomen dat bacteriën groeien die je huisdier ziek kunnen maken.

Maar misschien is het ergste van natvoer wel de poep. Veel verzorgers melden stinkende en grotere uitwerpselen van hun katten bij natvoer!

Ik geef mijn kat zowel natvoer als droogvoer. Is dit goed?

Er is niets mis met het geven van een combinatie van natvoer en droogvoer, zolang de diëten voedingskundig in evenwicht zijn en de voedingsrichtlijnen worden gevolgd. Het is gemakkelijk om je kat te veel te voeren als je beide gebruikt. Een mengsel van nat- of droogvoer kan de variëteit bieden waar veel katten naar verlangen. De meeste katten zijn geen schrokoppen zoals honden, dus een kleine hoeveelheid brokjes om te grazen en natvoer als 'maaltijden' past goed bij veel huisdieren en verzorgers.

Katten(h)ouders weten dat onze kattenvrienden kieskeurige eters kunnen zijn, dus een mix van natvoer en droogvoer met verschillende smaken kan helpen om je huisdier geïnteresseerd te houden in hun maaltijden.

Moeten kittens natvoer of droogvoer eten?

Het belangrijkste onderdeel van kittenvoer is de voedingsinhoud. Kittens hebben een andere balans van voedingsstoffen nodig tijdens elke fase van hun ontwikkeling, dus je moet altijd voedsel kopen dat is geformuleerd voor hun leeftijdsgroep.

Sommige kleine kittens kunnen moeite hebben met het breken van de knapperige brokjes, maar kleinere kittenbrokjes zijn gemakkelijk verkrijgbaar. De meeste kittens die gespeend zijn, kunnen brokjes prima verwerken, maar als je kitten moeite heeft met de brokjes, kan natvoer worden gebruikt totdat hun volwassen tanden beginnen te groeien.

Kom meer te weten over de voeding van kittens

Wat is het beste kattenvoer?

Er is geen goed of fout antwoord op wat het beste is voor jouw kat, en voor jou! Het belangrijkste is om een dieet te kiezen waar je kat van geniet, dat ze goed eet - en zorg ervoor dat het van goede kwaliteit en volledig is. Let op de vereisten voor beide diëten, zorg ervoor dat je huisdier water heeft en regelmatige tandheelkundige controles, en zorg ervoor dat er geen gastro-intestinale problemen zijn met wat je ook voedt.

Katten zijn onafhankelijke wezentjes met individuele smaak. Maar wat ze ook uiteindelijk eten, nat of droog, er is echt geen vervanging voor merken van hoge kwaliteit verpakt met perfecte voeding.

Lees verder:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen