Aanbieding

Kat krijgt rauw vlees
© Shutterstock

Rauw, vers vlees voor je kat: alles over BARF kattenvoer

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

"Barf" is een term die steeds vaker wordt gehoord onder honden- en katten(h)ouders. "B.A.R.F" is afgeleid van het Engelse "bones and raw food".

In Nederland spreken we meestal van "biologisch verantwoord rauw vlees voeren". Dat betekent de kat zo natuurlijk mogelijk voeren: met veel vers vlees. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Want alleen rauw vlees aan de kat geven is geen soortspecifiek dieet en zal haar op den duur ziek maken. We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over BARF voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van een BARF-dieet bij een kat

In de vrije natuur eten katten voornamelijk kleine prooidieren. Barfen als een natuurlijke voeding is gebaseerd op verse prooien. Vers vlees hoeft niet geconserveerd te worden, waardoor meer - maar niet alle - vitamines en mineralen behouden blijven. Zo argumenteren veel verzorgers die hun huisdieren Barf voeden. Is barfen dus gezonder? De meningen hierover zijn - ook onder experts - verdeeld. Veel katten(h)ouders die barf aan hun kat geven melden dat hun viervoeters een glanzendere vacht krijgen of gespierder en levendiger worden. Een aangename bijkomstigheid kan zijn dat de ontlasting van de kat minder erg ruikt.

Het kauwen op rauw vlees kan tandsteen tegengaan. Sommige katten zijn vanwege voedselallergieën op barfen overgestapt, omdat ze rauw vlees beter verdragen dan droog- of ingeblikt voedsel. Bovendien, door te barfen in vergelijking met ingeblikt voedsel heb je aanzienlijk minder afval. Of barfen echter milieuvriendelijker en duurzamer is, hangt af van de herkomst van het gebruikte vlees. Ten slotte is er nog een belangrijk argument te noemen voor het voeren van rauw vlees: de meeste katten vinden barfen bijzonder lekker.

Welk vlees moet ik mijn kat geven?

In principe mag je kat alle soorten vlees, behalve varkensvlees, eten. Bij vis moet je letten op mogelijke zware metalen belasting. Geef maximaal twee keer per week vis.

Rauw varkensvlees is taboe: het kan het voor onze viervoeters dodelijke Aujeszky-virus bevatten.

Het is aan te raden om evenwichtig te voeren: geef verschillende soorten spiervlees zoals rund, lam of kip - inclusief hartvlees - en af en toe ingewanden zoals lever. Lever vult een barf-maaltijd optimaal aan. De hoeveelheid mag niet meer zijn dan vijf procent van het gemiddelde dagelijkse totale voedsel, omdat anders een overschot aan vitamine A kan ontstaan.

Mag de kat botten eten?

Bij het eten van botten bestaat het gevaar dat ze splinteren en de maag en darmen van de kat beschadigen. Daarom raden veel dierenartsen het geven van botten af. In de natuur bestaat het voedsel van katten echter voor ongeveer 30 procent uit botten, die hen onder andere van calcium voorzien. Vermijd botten van oudere slachtdieren, die sneller kunnen splinteren. Je moet ook geen gekookte botten geven, omdat ze ook bros zijn en gevaarlijk kunnen zijn voor de kat. Het malen van botten maakt het eten van botten veiliger.

Hoeveel kost een BARF-dieet?

Omdat er veel manieren zijn om een kat te barfen, kunnen we geen exacte kosten opgeven. Biologisch vlees is bijvoorbeeld duurder dan barf-vlees uit de dierenwinkel. Sommige slagers geven vleesresten goedkoper weg als dierenvoer. Ook de benodigde supplementen, oftewel voedingssupplementen, variëren in prijs. Wel kunnen we zeggen dat barfen over het algemeen duurder is dan kant-en-klaar voer. Wie let op aanbiedingen bij de slager en voorraad inkoopt, zal zich waarschijnlijk qua prijs op het niveau van een hoogwaardig premium natvoer bevinden.

Vanaf wanneer mag ik mijn kat barfen?

Zodra kittens naast moedermelk vast voedsel beginnen te eten, mogen ze ook vlees eten. Als een kitten nieuw bij je intrekt, moet je wachten met de overstap op barfen totdat het dier gewend is geraakt. De meeste katten verdragen barfen uitstekend. Begin met rauw vlees-lekkernijen of afzonderlijke vleesmaaltijden en verhoog de hoeveelheid langzaam.

Waar moet ik op letten bij een barf menu van mijn kat?

Voor wat betreft de samenstelling is er veel te overwegen - daarover straks meer. Maar bij barfen komt het niet alleen aan op exacte hoeveelheden, maar ook op consequente hygiëne. Want rauw vlees kan bacteriën zoals salmonella bevatten - dit is vooral relevant voor je gezondheid bij het omgaan met het vlees in de keuken. Salmonella deert katten niet vanwege hun spijsvertering, omdat ze het agressieve maagzuur van de kat niet overleven.

Heeft mijn kat voedingssupplementen nodig?

Het geven van alleen rauw vlees kan vroeg of laat leiden tot tekorten. In de natuur eet de kat bijvoorbeeld het bloed van zijn prooi, dat zouten en mineralen bevat. De botten voorzien hen van calcium. Bovendien heeft de kat taurine en vezels nodig, die normaal gesproken worden ingenomen door het eten van de vacht van hun prooidieren.

Bij barfen moet je dit allemaal in overweging nemen - voedingssupplementen kunnen helpen. Hieronder vallen "botvervangende" producten zoals calciumcitraat of gemalen eierschalen, groenlipmosselen, taurine en verschillende vitamines. "Barf-complete mixen" bevatten verschillende supplementen - zoals experts de toevoegingen noemen - bij elkaar. Je kunt ze eenvoudig volgens de instructies door het vlees mengen. Daarnaast heb je een olie zoals zalmolie of andere vetten zoals reuzel nodig. Als je verschillende soorten vlees geeft, heb je een goede basis gelegd voor de barf-voeding van je kat. Sommige katten hebben ook vezels nodig in de vorm van kokos- of rijstvlokken om de spijsvertering op gang te brengen.

Hoe maak ik een goed wekelijks BARF menu voor mijn kat?

Als je je kat op een diervriendelijke manier wilt barfen, kun je het beste een weekplan en menu opstellen in plaats van spontaan te voeren. Stel voor elke dag van de week de vleessoorten samen en vul deze aan met zalmolie en de juiste supplementen of een compleet product. Lees je van tevoren grondig in: op dagen dat je geen taurinehoudend vlees zoals hart of lamsvlees voert, moet je bijvoorbeeld taurine toevoegen. Het is ook mogelijk om een barf-maaltijd op voorhand te bereiden, die je dan kunt invriezen en dagelijks kunt geven. Ontdek hoeveel vlees je viervoeter per dag nodig heeft. Gemiddeld rekenen we met 25 tot 40 g vlees per dag per kilogram lichaamsgewicht. Een voorbeeld voor een menu:

  • 50 g kalkoenvlees, of alternatief rundvlees
  • 250 g kippenhart
  • 250 g kippenmagen
  • 30 g ganzenvet
  • een barf-complete mix zoals "Felini Complete" of "Dibo BARF" volgens de dosering van de fabrikant
  • een kopje water
  • 5 druppels zalmolie

Snijd grotere stukken vlees klein en meng alles goed door elkaar. Vries vervolgens zeven dagelijkse porties in. Als je viervoeter meer honger heeft maar niet aankomt, geef je hem meer voedsel.

Wat zijn de nadelen van een BARF-dieet?

Of het nu gaat om rauw voeren volgens berekening, met kant-en-klare supplementen, volgens recepten, het prooidiermodel of "kook-barfen": wie barfen wil gebruiken, wordt geconfronteerd met een enorm aantal mogelijkheden. Voordat je met een barf dieet begint, moet je je verdiepen in de verschillende benaderingen. Zo ontdek je welke barf-methode geschikt is voor jou en je viervoeter. Het kost veel tijd om je in het onderwerp te verdiepen. Bovendien vereist barf met vers vlees meer inspanning met betrekking tot de voorraden. Je koopt meerdere keren per week vers vlees of je hebt een grote vriezer. Het bereiden vergt meer moeite dan het openen van een blik kattenvoer. Barf is niets voor mensen die zich niet willen bezighouden met de theorie rondom de voeding van hun huisdier. Bovendien kan barfen kostbaar zijn. Als katten alleen barf-kost verdragen, kan het ingewikkeld worden om voor hen te zorgen tijdens vakanties.

Kan ik mijn kat af en toe gewoon rauw vlees geven?

Vind je barfen prima, maar vind je het te veel gedoe? Dan kun je je kat toch regelmatig blij maken met een vleesmaaltijd: ongeveer 20 procent van het voedsel van een kat kan bestaan uit rauw vlees, zonder dat er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Geef bijvoorbeeld eens per week een portie rundvleesstoofpot als maaltijd en kijk hoe je viervoeter geniet van de verse prooi.

Lees verder:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen