Aanbieding

Nagels knippen van je kat: zo doe je dat

Nagels kat worden geknipt

Katten vinden het over het algemeen niet erg fijn als hun nagels geknipt worden

© New Africa / Shutterstock

Hoor je getippel op de grond of blijft je kat met de nagels overal aan hangen? Dan is het waarschijnlijk tijd om de nagels te knippen. Lees hier alles over hoe de nagels van jouw kat zelf kunt knippen.

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Er is niets zo onveilig voor je meubels, behang en gordijnen als kattennagels. Ze maken geen schijn van kans tegen de klauwen van jouw geliefde kitten – en soms ook die van je volwassen gesnorde vriend. De juiste verzorging van de scherpe nagels van je kat is daarom erg belangrijk. Je weet ongetwijfeld al dat het knippen van nagels, niet de meest favoriete bezigheid is van een kat - daarom laten we je in dit artikel zien hoe je veilig en prettig de nagels van de kat trimt.

Waarom is het knippen van de nagels van jouw kat belangrijk?

In tegenstelling tot menselijke vingernagels zijn kattennagels veel meer dan anatomische bescherming. Ze dienen op verschillende manieren als gereedschap. Katten gebruiken hun klauwen om te klimmen, het vasthouden en vangen van hun prooi en voor hun eigen verdediging. Bovendien worden de klauwen van de kat gebruikt om hun territorium af te bakenen. In principe krabben katten niet willekeurig. Zonder deze scherpe instrumenten zou hun bestaan ​​enorm worden aangetast. Om deze reden zorgen veel katers en poezen zelf voor nagels. Veel huiskatten gebruiken hier de krabpaal voor. Buitenkatten gebruiken hun wandelingen in de natuur om hun klauwen te slijpen.

Kat scherpt nagels aan boom
Katten die buiten komen houden hun nagels bij door bijvoorbeeld aan bomen te krabben
©Stefan_Sutka / Shutterstock

Als je niet investeert in een krabpaal, kun je verwachten dat de meubels, gordijnen en behang de volle lading krijgen van je kat. Het knippen van kattennagels kan helpen voorkomen dat je interieur beschadigt raakt. Trimmen is vooral belangrijk als je kat wordt beperkt door nagels die te lang zijn. Dit kan op elk moment het geval zijn bij huiskatten. Buitenkatten moeten in de winter vaker worden gecontroleerd. De reden hiervoor is dat huisdieren in deze tijd van het jaar minder naar buiten gaan dan in de zomer. In de warmere maanden van het jaar hebben de meeste katten met "vrije toegang" perfecte nagels.

Kattennagels knippen: hoe vaak, wanneer en waarmee?

Ja, je kunt zelf gewoon de nagels van je kat knippen. Hieronder kun je lezen hoe vaak, wanneer en welke hulpmiddelen van pas komen.

Hoe vaak moet je kattennagels knippen?

Er is geen vuistregel voor hoe vaak je de nagels van jouw kat moet knippen. Door regelmatig te controleren leer je herkennen wanneer het tijd is om de nagels weer eens wat in te korten. Hoe snel de nagels groeien is afhankelijk van de leeftijd en de levensstijl van jouw kat. 

Wanneer moet je kattennagels knippen?

Je kunt vrij goed zien wanneer de nagels van je kat te lang zijn. Bijvoorbeeld als hun nagels (onbedoeld) in de bank of het tapijt blijven hangen. Ook als je de nagels op de grond hoort tikken wanneer jouw kat zich verplaatst betekent dit dat de nagels (te) lang zijn en een knipbeurt kunnen gebruiken. 

Let vooral goed op de duimklauw van jouw kat. Deze groeit graag in een ronde boog. Dit leidt tot verklevingen die pijnlijk zijn voor de kat.

Waarmee moet je kattennagels knippen?

Je kunt de nagels van de kat knippen met een voor dieren ontworpen nagelschaar of trimmer. Je vindt deze producten bij de dierenwinkel. De nagelschaar heeft twee mesjes en een speciale snit. Deze is altijd goed geslepen voor een zuivere, snelle snede. Er bestaat ook een trimmer. Deze lijkt op een pincet met twee mesjes die aan het uiteinde samenkomen. 

Nagelschaar voor katten
Knip de nagels van jouw kat met de hiervoor bedoelde nagelschaar voor dieren
©RJ22 / Shutterstock

7 tips voor het knippen van de nagels van jouw kat

Je hoeft dus niet naar de dierenarts als je kattennagels wil knippen. Het is geen leuk klusje - niet voor jou en niet voor je kat – maar als je het goed voorbereidt blijft er een hoop stress bespaard. Dit zijn onze tips voor het knippen van kattennagels:

#1 Knip de nagels van de kat volgens de instructies van het hulpmiddel en vraag voor de eerste keer tips van de dierenarts.

#2 Als de kat tegenstribbelt, neem dat samen een andere positie aan. Eentje waarin jouw kat zich meer op zijn of haar gemak voelt – dan ontspant het dier zich automatisch.

#3 Kies het juiste moment – het liefst wanneer je kat slaperig is.

#4 Houd bij het knippen van kattennagels een lengte van 2 millimeter aan. Als je ze korter knipt, kunnen bloedvaten en zenuwen worden beschadigd.

#5 De bloedvaten en zenuwen zijn gemakkelijker te zien als je een zaklamp als hulpmiddel gebruikt en de poten verlicht.

#6 Om de nagels aan de achterpoten te kunnen knippen, is het belangrijk om de pootjes stevig vast te houden. Zodat je kat zijn puntige klauwen uitstrekt, druk je de poten lichtjes in het midden.

#7 Heb veel geduld. Wees geduldig met je miauwende metgezel en kalmeer deze tijdens de behandeling.

Vrouw knipt nagels kat
Kies een positie die zowel voor jou als de kat comfortabel is
©MarinaTr / Shutterstock

Kattennagels knippen bij de dierenarts

Raadpleeg een dierenarts als je je vraagtekens hebt bij de nagels van je kat of hulp wilt bij de verzorging ervan. Service en advies zijn hier voordelig. De dierenarts beoordeelt of de klauwen in goede staat verkeren of dat er reden is om een ​​ziekte te vermoeden. Je kunt de dierenarts vragen om de nagels te knippen, maar hier zitten meestal wel kosten aan verbonden. Als je je afvraagt hoeveel dit precies kost, kun je hierover het beste je dierenarts raadplegen. De prijzen kunnen per regio verschillen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel nagels heeft een kat?

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen