Aanbieding

kat met hypoallergeen kattenvoer

Katten met een allergie kunnen huidverschijnselen vertonen, zoals een jeukende huid.

© Shutterstock

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het dieet van je kat veranderen in hypoallergeen kattenvoer is één manier die kan helpen om de allergieën van je huisdier te verminderen.

Sommige katten kunnen allergisch zijn voor vanalles en nog wat, waaronder bepaald voedsel, waardoor ze gaan braken of diarree krijgen. Voor welk voedsel een bepaalde kat allergisch is, hangt echter helemaal af van het individuele dier. Eén oplossing voor het oplossen van de allergische reactie is het veranderen van hun dieet - waarschijnlijk met de hulp van een dierenarts. Een andere oplossing is om ze hypoallergeen kattenvoer te geven. Van dit voedsel is het relatief onwaarschijnlijk is dat het een allergische reactie veroorzaakt.

Wat is hypoallergeen kattenvoer?

Om echt hypoallergeen te zijn, moet het kattenvoer worden afgebroken zodat er geen grote eiwitten overblijven die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen - bekend als gehydrolyseerde diëten - bevatten kleinere eiwitten, die minder snel een immuunreactie uitlokken.

Welke ingrediënten in het kattenvoer veroorzaken allergieën?

Bij alle allergieën zijn katten meestal allergisch voor dingen waar ze vaak aan worden blootgesteld. Rundvlees, kip, schaal- en schelpdieren, ei, zuivel en gluten zijn veel voorkomende triggers. Het komt ook vaak voor dat een kat allergisch is voor meer dan één soort eiwit en vaak is het niet precies bekend welk ingrediënt de allergie veroorzaakt.

Er zijn geen nauwkeurige gegevens over hoe vaak voedselallergieën voorkomen bij katten, omdat de onderliggende oorzaak van de allergische reactie moeilijk te diagnosticeren kan zijn - vaak is er meer dan één allergietrigger voor een individuele kat. In verschillende onderzoeken wordt gedacht dat voedselallergie voorkomt bij 1 tot 11 procent van de katten met huidaandoeningen.

Hoe weet ik of mijn kat allergisch is voor zijn eten?

Katten met voedselallergie kunnen darmsymptomen vertonen, waaronder diarree en braken. Ze kunnen ook last hebben van jeuk, haaruitval en korsten. De enige manier om aan te tonen dat het voedsel de oorzaak is, is om 12 weken lang uitsluitend een nieuwe bron van eiwitten en koolhydraten te voeren - of een gehydrolyseerd dieet. Als de symptomen verdwijnen, is er waarschijnlijk sprake van voedselallergie.

Voor welk eiwit zijn katten het vaakst allergisch?

Rundvlees, kip, zeevruchten, ei, zuivel en gluten zijn veel voorkomende voedselallergenen bij katten.

Wat is het beste voer voor katten met een allergie?

Een gehydrolyseerd dieet zou het minst allergeen moeten zijn voor je kat. Maar ze zijn duur om te produceren en vaak niet de lekkerste voeding en sommige katten eten dit niet. Het beste dieet voor je kat is misschien een dieet met een nieuwe eiwitbron die geen allergie veroorzaakt, zoals eend of wild. Het is een kwestie van uitproberen om een dieet te vinden dat je kat graag eet en geen allergie oproept.

Hoe weet ik waar mijn kat allergisch voor is?

De enige manier om een voedselallergie aan te tonen is door een nieuw of gehydrolyseerd dieet te geven totdat de allergiesymptomen volledig verdwenen zijn. Door vervolgens een eiwit, zoals kip, op zichzelf te herintroduceren en te kijken of dit de symptomen doet terugkeren, kan worden aangetoond of het echt een allergische trigger is. 

Als een jeukende huid veroorzaakt wordt door allergenen die niet worden gegeten maar ingeademd, zoals graspollen en huisstofmijt, kan dat worden gediagnosticeerd met een intradermale huidtest bij een veterinair dermatoloog, Bloedtesten kunnen ook worden gebruikt om te controleren op antilichaamniveaus tegen bepaalde allergietriggers, maar deze zijn niet altijd betrouwbaar omdat antilichaamniveaus kunnen variëren.

Kan een kat allergisch zijn voor kattenbakvulling?

Kattenbakvulling kan negatieve reacties veroorzaken, zelfs als ze niet echt allergisch zijn. Sommige kattenbakvulling bevat chemicaliën, bentoniet, kwartsstof, klei en geurstoffen die de luchtwegen of de huid kunnen irriteren door contactallergie. Dit kan leiden tot kattenbakontwijking. Als je kat aan astma lijdt, kunnen stofdeeltjes in de kattenbakvulling ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Het gebruik van kattenbakvulling met een laag stofgehalte kan het risico op ademhalingsproblemen verminderen.

Kan klonterende kattenbakvulling katten ziek maken?

Klonterende kattenbakvulling absorbeert vloeistof om te klonteren. Theoretisch zouden katten die grote hoeveelheden binnenkrijgen last kunnen krijgen van verstopping in de darmen, als de kattenbakvulling inwendig gaat klonteren. In werkelijkheid zullen de meeste katten kleine hoeveelheden binnenkrijgen door de kattenbakvulling van hun poten en vacht schoon te maken, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze genoeg binnenkrijgen om een klinisch probleem te veroorzaken. Kittens kunnen uit nieuwsgierigheid meer binnenkrijgen, dus het is het beste om klonterende kattenbakvulling te vermijden tot ze ouder (en wijzer) zijn. Parfums, anti-geur chemicaliën en stof in klonterende kattenbakvulling kunnen allergische of irriterende reacties veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een kat met allergieë

Katten met een allergie vertonen meestal huidsymptomen, zoals jeuk, overbeharing en haaruitval Of darmsymptomen zoals braken en diarree. Ze kunnen ook ademhalingssymptomen vertonen, omdat katten aan astma kunnen lijden.

Wat is de beste kattenbakvulling voor katten met een allergie?

Een kattenbakvulling met een laag stofgehalte en minimale chemische geurstoffen is het beste voor katten die gevoelig zijn. Pellets gemaakt van opgerold gerecycled krantenpapier of samengeperst hout zijn goede opties.

Wanneer moet ik naar een dierenarts?

Het is belangrijk om naar een dierenarts te gaan als je kat last heeft van diarree of een jeukende huid die al een paar dagen aanhoudt.

Wat moet ik een dierenarts vragen over het beste dieet voor een kat met allergieën?

Als je denkt dat je kat een allergie heeft, is het belangrijk om de dierenarts te vertellen wat je je kat te eten geeft - inclusief alle snoepjes en hapjes. Als je weet wanneer de allergie is begonnen en wat de allergie verergert, kun je ook bepalen wat waarschijnlijk de oorzaak is. De dierenarts wil misschien veelvoorkomende oorzaken van allergieën uitsluiten voordat hij met een dieet begint, bijvoorbeeld vlooienallergie als je kat jeuk heeft. Het kan ook zijn dat hij een ontlastingsmonster wil nemen en controleren op parasieten en darminfecties als je kat last heeft van braken of diarree.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen