Aanbieding

Katten iets afleren: Kat ligt op kapotte bank

Straf je kat niet! De kans is groter dat deze bang van je wordt, dan het ongewenste gedrag afleert.

© Shutterstock | MTS_Photo

Hoe leer je een kat iets af?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Lang is er gedacht dat katten niets kunnen (af)leren. Ze gaan hun eigen gang en daar kun je niks aan doen. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Katten staan bekend als eigenwijs, eigenzinnig en koppig. Ze volgen hun eigen pad, komen niet als jij ze roept en luisteren totaal niet naar je. Dit zullen veel mensen herkennen als bekende eigenschappen van een kat. En deels zit hier een kern van waarheid in, maar helemaal waar is het niet. Je kunt katten zeker iets leren, het gaat alleen op een andere manier dan bij honden, en ook heb je vaak veel meer discipline nodig. Maar het kan!

Gedrag wat we katten willen afleren

Er zijn een aantal gedragingen die je bij veel katten terugziet, maar waar hun verzorgers niet zo blij van worden. Zoals het vernielen van meubels, of over de tafel en het aanrecht lopen... Dit zijn de grootste ergenissen van kattenverzorgers.

#1 Afleren op de tafel of het aanrecht te springen

Katten zijn vaak nieuwsgierig en willen hun hele omgeving ontdekken. Daarom springen ze vaak ook op de tafel en het aanrecht (en het kan natuurlijk ook zijn dat daar een lekker hapje ligt). Ook kunnen ze het gezellig vinden om dichtbij je te zijn.

#2 Afleren kastjes of deuren te openen

Ook kastjes of deuren openmaken is een vaardigheid die veel katten zichzelf aangeleerd hebben. Misschien ook omdat er iets lekkers ligt achter die deur of omdat ze gewoon naar een andere ruimte willen.

#3 Het krabben aan het meubilair afleren

Veel katten vinden het fijn om aan de bank of stoelen te krabben. Hiermee kan je kat een territorium afbakenen en eventueel overtollige stress kwijtraken.

Hoe kun je katten iets afleren?

Wij vinden dit gedrag niet altijd fijn, helemaal als je ergens eten hebt liggen, je net een nieuwe bank hebt of je niet wilt dat je kat in een bepaalde ruimte komt. Maar hoe leer je ze dit weer af? Hoe sneller je ingrijpt, hoe sneller het gaat. Wanneer je kat al jaren op de tafel springt is het veel lastiger om dit af te leren wanneer je het meteen aan je kitten leert. Maar ook dan is het nog mogelijk! Met veel discipline.

De oorzaak van het ongewilde kattengedrag

Wat is de reden dat je kat iets doet? Dat is het belangrijkst om als eerste te achterhalen. Speelt verveling of honger een rol? Kan je kat verder nergens aan krabben? Wanneer je dit duidelijk hebt, kun je als eerste deze oorzaak aanpakken. Zo kun je bij verveling zorgen voor meer afleiding en speelmomenten, bij honger voor meer eetmomenten (kleinere porties) of ander voer, en bij krabben een nieuwe krabpaal of krabplank naast de meubel waar ze aan krabben.

Zo leer je een kat iets af

Wanneer je de oorzaak hebt aangepakt, verdwijnt het gedrag meestal nog niet vanzelf. Het is een gewoonte die erin is geslopen, en het is de kunst je kat te leren dat het helemaal niet meer leuk en interessant is om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld iets op het aanrecht of de tafel leggen wat niet lekker aanvoelt aan de poten van je kat. Zoals dubbelzijdig tape, aluminumfolie of een matje met noppen.

Ook met bepaalde geuren kun je katten uit de buurt van bepaalde plekken houden. Zo houden ze meestal niet van frisse geuren, zoals pepermunt of citroen.

Wanneer ze elke keer deurtjes of kastjes openmaken, kun je hier een systeem voor bedenken waarmee je dit onmogelijk maakt, zoals een slotje, schuifje of de deurklink anders monteren.

Belangrijk: niet straffen!

Belangrijk om te onthouden, straf je kat nooit wanneer hij/zij iets doet wat jij niet wilt. Katten doen dit vaak vanuit één of meerdere van natuurlijke behoeften. Je kat zal het niet snappen wanneer jij naar ze schreeuwt of ze natspuit, en met een beetje pech wordt jouw maatje juist meer gespannen of zelfs bang voor jou.

Discipline

Katten iets afleren kan lang duren, houd rekening met een aantal maanden, helemaal als je pluizige huisgenoot iets al langere tijd doet. Discipline is hierbij heel belangrijk. Het beste is om ervoor te zorgen dat je kat het gedrag uberhaupt nooit gaat vertonen, je kunt hier al jong mee beginnen. Als katten jonger zijn, leren ze ook sneller. Maar, niks is onmogelijk, ook oudere katten kunnen nog leren!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen