Aanbieding

Teek verwijderen bij een kat met een tekenpincet

Controleer je (buiten)kat dagelijks op teken in de lente, zomer en herfst. 

© Shutterstock

Zo verwijder je een teek bij een kat: met én zonder tekentang

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Zodra de eerste warme lentedagen zich aandoen kruipen ook de eerste teken weer vrolijk rond. In het ergste geval, kruipen ze vervolgens ook over je kat!

Het snel spotten en verwijderen van een teek is belangrijk omdat het uren of dagen duurt voordat de teek infecties overbrengt. Controleer daarom de vacht van je huisdier van de lente tot aan de herfst een keer per dag op teken. Hiermee kun je ze tijdig verwijderen voordat ze enige schade aanrichten. Wamiz legt je uit hoe je een teek kunt verwijderen bij een kat, met of zonder tang. 

Hoe verwijder je een teek bij een kat?

Onze eerste tip, zorg voor zo min mogelijk stress bij de teek. Niet zo zeer om je eigen karmapunten of voor een ontspannen ondergang van de teek, maar om het volgende. Bij stress geven teken een afscheiding af die ziekteverwekkers zoals de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Daarom moet je een teek nooit knijpen en moet je snel en zorgvuldig te werk gaan. 

Hoe verwijder je een teek bij een kat met een tekentang?

De gemakkelijkste manier om teken te verwijderen bij katten, maar ook bij honden of mensen, is met en tekentang.

Een tekentang | andriano.cz | Shutterstock

Dankzij de speciale vorm voorkom je dat je de teek plat knijpt. Breng de tang zo dicht mogelijk tegen de huid aan en trek de teek er gelijkmatig uit. Dat wil zeggen, niet hard en schokkerig trekken en niet draaien! Laat je niet uit het veld slaan als de teek niet direct loskomt, dit kan een paar seconden duren. De teken hebben zich vastgezet met een soort plamuurlaag. Wanneer dit breekt, kun je ze vrij eenvoudig verwijderen. Goede alternatieven zijn een speciale tekenpincet met gebogen uiteinden, en een teken-lasso of een tekenkaart. 

Tekenpincet | JPC-PROD | Shutterstock

Eenmaal verwijderd moet je de teek doden zodat ze geen verdere schade meer kunnen aanrichten. De meest effectieve manier om dit te doen is door ze in een stukje keukenrol te wikkelen en vervolgens met een zwaar voorwerp te pletten. Je kunt de teek ook laten weken in sterke alcohol.

Teek verwijderen bij een kat zonder speciale tools

Heb je geen tekentang bij de hand? Geen zorgen! Allereerst nog even wat je beter niet kunt doen tijdens het verwijderen van een teek bij een kat of hond. Het is belangrijk om een teek zo voorzichtig mogelijk te verwijderen. Dus, gebruik geen alcohol of olie om de teek te besprenkelen. De teek zal wel loslaten, maar onder grote stress. Dit verhoogt het risico dat de teek ernstige ziektes overbrengt. Hetzelfde geldt voor draaibewegingen, waardoor de teek gestrest raakt, en de poten eventueel komen vast te zitten. Als je een teek wilt verwijderen bij een kat zonder tang of pincet kun je de teek voorzichtig verwijderen met een pincet. Zorg ervoor dat je de teek niet fijnknijpt en pak 'm zo dicht mogelijk bij de huid vast. 

Teek verwijderen met een pincet | Andrey Solovev | Shutterstock

Als je geen tekentang of pincet bij de hand hebt kun je je vingers gebruiken om de teek te verwijderen. Dit werkt het beste wanneer iemand anders de kat kan vasthouden. Dan heb je 2 handen vrij om mee te werken. Duw je vingertop of nagel zo dicht mogelijk onder de teek en probeer hem voorzichtig los te weken. Trek hem vervolgens gecontroleerd uit de huid. Wanneer je geen hulp hebt, gebruik dan je duim en middelvinger.

Let op dat je de teek niet platdrukt!

Wat kost het om een teek door een dierenarts te laten verwijderen?

Krijg je al trillende handen bij de gedachten dat je zelf een teek moet verwijderen? In dat geval kun je een bekende om hulp vragen of eventueel met je huisdier naar een dierenarts gaan. Het belangrijkste is dat je snel handelt, om verspreiding van ziektes te voorkomen. Wanneer je naar een dierenarts gaat, kijk dan goed mee hoe je een teek nu precies verwijdert. De kosten voor het verwijderen van één of meerdere teken kost meestal zo rond de 30 à 35 euro. Vaak zal een hij ook nog even naar je kat kijken. 

Teek zit vast, wat nu?

Als er nog een deel van de teek achterblijft gaat het vaak om de snuit waarmee ze prikken. Het lichaam van je kat stoot dit meestal vanzelf af. Let wel op de plek als je huisdier één van de volgende symptomen heeft, kun je het beste naar een dierenarts gaan voor controle:

  • De huid om de tekenbeetbeet wordt rood
  • De kat ziet er moe uit
  • De kat eet minder dan gebruikelijk
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen