Aanbieding

Oosterse kortkaar katten met grote oren

Katten gebruiken hun oren om te luisteren én te communiceren. 

© KIMOVA VIKTORIYA | Shutterstock

Deze 6 kattenrassen hebben de grootste oren

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Katten met grote oren zijn ongelofelijk schattig! Welke rassen hebben grote oren en wat moet je doen om ze schoon en gezond te houden? Je leest het hier!

Katten met grote oren hebben een heel speciale charme, iedere kattenliefhebber is al snel volledig ingepakt door deze besnorde viervoeters! In de natuur vervullen grote oren belangrijke functies voor het overleven van veel dieren. Denk hierbij maar aan de olifant: die gebruikt zijn oren voor het reguleren van zijn lichaamstemperatuur en stelt hen in staat geluiden van grote afstand te kunnen horen. Ook voor katachtigen zijn grote oren essentieel om te overleven in de natuur. 

Waarom hebben katten grote oren?

De oren van katten werken vergelijkbaar met satellietschotels, waardoor wilde katten de kleinste en en meest verre geluiden kunnen detecteren. Hierdoor weten ze waar ze een mogelijke prooi kunnen vinden, maar ook wanneer ze moeten schuilen voor dieren die hén als prooi zien. 

Huiskatten gebruiken hun uitstekende gehoor vaker om te detecteren wanneer hun verzorgers thuis komen, of een blik kattenvoer open trekken. Vandaag behandelen we de populairste kattenrassen met grote oren en leggen we uit hoe je voor de 'satellietschotels' van jouw kat moet zorgen. 

Kattenrassen met grote oren

Siamees

De Siamees is een lange kat, met een lenig lichaam en grote oren. Dit ras, vernoemd naar hun plaats van herkomst (Siam, dat tegenwoordig Thailand heet), is sinds het einde van de 19e eeuw erg populair.

Oosterse korthaar

De Oosterse korthaar, een neef van de Siamees, heeft dezelfde gigantische oren. Terwijl de Siamees echter herkenbaar is aan zijn karakteristieke kore vacht (met een lichter lichaam met donkere "stippen" op de oren, staart, snuit en poten), heeft de Oosterse korthaar honderden kleurencombinaties, patronen en vachtlengtes. De bouw van de twee neven is overigens wel hetzelfde. 

Katten met grote oren en een fijne snuit

Sommige kattenrassen hebben de bijzonderheid van grote oren en een kleine snuit. Deze combinatie geeft katten een nóg schattiger uiterlijk!

Devon rex

De enorme oren van de schattige, kleine Devon Rex geven hem een ​​elfenlook en een ietwat ondeugende uitdrukking. Dit ras is erg sociaal en houdt van plezier maken.

De Devon Rex komt voor in oneindig veel kleuren en kleurpatronen, hun vacht is zacht en golvend. Door het niet al te grote formaat en de moedige persoonlijkheid zien ze eruit en gedragen ze zich het grootste deel van hun leven als kleine kittens. Hoe leuk is dat?! 

Cornish Rex

Met zijn kenmerkende gekrulde vacht en vleermuisachtige oren is de Cornish Rex een schattige traktatie om naar te kijken! Het ras dankt zijn naam aan de plaats van herkomst - Cornwall, Engeland - waar de allereerste Cornish verscheen tussen een nest typische kittens die in een schuur werden geboren.

Kat met plukje op de oren: Maine Coon

De Maine Coon is afkomstig uit de Verenigde Staten en staat bekend als het grootste kattenras ter wereld. Perfect in verhouding met de rest van hun lichaam, heeft de Maine Coon grote oren. Zijn oren zijn breed aan de basis en matig puntig met plukjes haar aan de uiteindes.

Kat met puntige oren: Sphynx

Het bijzondere uiterlijk van de Sphynx, maakt dit ras zeer geliefd onder sommigen, maar verafschuwd onder anderen. De Sphynx wordt voornamelijk herkent als naaktkat, maar ook door hun grote, puntige oren - die je doen denken aan een vriendelijke aliën. Sommigen Sphynx katten lijken volledig haarloos, maar in werkelijkheid hebben ze heel kort haar over hun hele lichaam, bij aanraking heeft het iets weg van een warme perzik. 

De oren van een kat: functie en structuur

De oren van de kat zijn erg mobiel en zorgen ervoor dat de kat zelfs de meest verre of onmerkbare geluiden nauwkeurig kan horen. Laten we eens kijken naar de anatomie van dit gevoelige orgaan:

  • Het paviljoen in het oor van de kat. Trots bovenop de schedel van je trouwe viervoeter vangt en versterkt het paviljoen de geluiden die van alle kanten worden waargenomen;
  • Aan de voet van het paviljoen zie je de ingang van de gehoorgang. Deze daalt af om een ​​rechte hoek te vormen. Het trommelvlies bevindt zich aan het einde van het kanaal;
  • In het oor bevindt zich de buis van Eustachius, het middenoor en het binnenoor, dat zich net boven het trommelvlies bevindt. Het is een orgaan dat een belangrijke rol speelt bij het evenwicht.

Naast hun functie als geluidsversterker gebruikt de kat ook zijn oren om te communiceren. Afhankelijk van hun positie zijn katten oplettend wanneer de oren recht staan, boos wanneer ze naar achteren worden gedraaid en bang wanneer ze volledig naar achteren worden gedrukt.

Hoe maak je de oren van een kat schoon?

Katten zijn erg onafhankelijke dieren en zorgen goed voor hun eigen hygiene, maar bepaalde delen van hun lichaam kunnen ze zelf niet zo goed schoonmaken. De oren zijn daar een goed voorbeeld van. Om die reden is het belangrijk om ze een handje (of een pootje) te helpen bij het onderhouden van de oorschelp. Je leest hier hoe je de oren van je kat reinigt. 

  1. Controleer of kat vrij is van parasieten zoals kattenoormijt. Zorg er in dit geval voor dat de paviljoens gezond zijn en vrij van vlekken of wonden.
  2. In geval dat de oren simpelweg vies zijn, laten we verder gaan met schoonmaken: masseer zachtjes het buitenste deel van het oor met een vochtige handdoek.
  3. Dompel een watje in een specifieke oplossing (vraag je dierenarts om advies) en maak de binnenkant van het oor schoon.

Als je kat een overmatige hoeveelheid oorsmeer heeft, kun je om advies vragen bij je dierenarts - zij schrijven jou een specifieke wasbeurt voor. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen