Wat is oormijt?
Mijten zijn kleine spinachtige beestjes die op of in de huid leven. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de oormijt. De officiële naam is ‘Otodectes cynotis’. Deze zitten voornamelijk in het oor maar heel soms ook op andere plekken op het lichaam. Vooral jonge dieren hebben oormijt. Deze mijt is erg besmettelijk en kan ook naar andere dieren zoals de hond of het konijn over gaan. Gelukkig overleeft de mijt niet op een mens en hebben wij er dus geen last van.
Hoe raakt je kat besmet?
Je kat raakt besmet door contact met een andere kat die oormijt heeft. De mijtjes wandelen over de vacht van de ene kat naar de andere. Dit kan ook gebeuren van moederpoes naar haar kittens.
Symptomen: oormijt kat herkennen
De mijtjes veroorzaken ontzettend veel jeuk. Dit komt doordat ze irritatie geven aan de huid in het oor. Ook kan je kat een overgevoeligheidsreactie hebben op de mijten. Daardoor kun je het volgende zien bij je kat:
- Schudden met de kop
- Veel krabben aan de oren, waardoor ze wonden en kaalheid kunnen krijgen
- Een hangend oor
- Donkerbruin oorsmeer
- Oorontsteking: de binnenkant van het oor ziet er dan rood en gezwollen uit
Hoe wordt oormijt bij een kat vastgesteld?
De mijtjes kunnen vrij diep in het oor zitten, en dus kun je die vaak niet zelf zien. Daarom is het verstandig om naar je dierenarts te gaan. Het kan immers ook nog iets anders zijn. Een consult bij de dierenarts begint altijd met de anamnese, ofwel het vraaggesprek met jou over je kat. Dit geeft hem of haar al een idee wat de oorzaken van de jeuk kunnen zijn. Daarna wordt je kat onderzocht. De gehoorgang is vrij diep. Met een oorkijker, ofwel otoscoop, kun je hierin kijken. De mijtjes zijn vaak erg bewegelijk en zijn te herkennen als witachtige puntjes. Er kunnen heel veel mijten in een oor zitten.
Katten kunnen ook om veel andere redenen jeuk hebben, bijvoorbeeld andere mijten, vlooien, vlooienallergie, atopie en voedselallergie. Je dierenarts zal daarom niet alleen naar de oren kijken, maar je kat volledig onderzoeken en ook andere vragen aan je stellen om te kijken of het ook iets anders kan zijn.
Oormijt kat zelf behandelen
Je dierenarts zal pipetjes tegen de mijt voorschrijven. Er bestaan verschillende soorten, maar de meeste van deze pipetjes moet je toedienen op de huid in de nek. Het zou goed kunnen dat je dit al eens zelf gedaan hebt bij het ontvlooien van je kat. Dat komt omdat sommige vlooienpipetjes ook tegen mijten werken. Niet alle vlooienpipetjes zijn werkzaam, dus je kunt misschien niet die gebruiken die je al thuis hebt liggen. Vraag dit altijd na bij je dierenarts en lees de bijsluiter. Verder kan het nodig zijn om de oren eerst schoon te maken, bijvoorbeeld als er erg veel oorsmeer in zit. Ten slotte geeft je dierenarts soms oordruppels mee om de ontsteking in het oor af te remmen. Van de viezigheid en de ontsteking zelf kan je kat namelijk ook veel last hebben.
Omdat de mijt zo besmettelijk is, is het verstandig alle dieren in huis waar je kat mee in contact is geweest, te behandelen. Ook wordt aangeraden de behandeling met het pipetje na 4 weken te herhalen zodat de mijten echt weg zijn.
Preventie: zo voorkom je oormijt bij katten
Je kunt oormijt eigenlijk niet zo goed voorkomen. Ook katten die heel erg goed verzorgd worden, kunnen oormijt krijgen. De pipetjes tegen vlooien die ook tegen mijten werken, voorkomen een besmetting met oormijten niet. Houd je kat vooral goed in de gaten, zeker als je er een nieuwe kat (of hond!) bij hebt gekregen. Als je ziet dat je kat vieze oren heeft, kun je deze laten schoonmaken of advies opvragen over hoe je dat moet doen. En bij jeuk kun je een afspraak maken bij je dierenarts.