Aanbieding

Haarloze Sphynx kat in vensterbank

Naaktkatten zijn eigenlijk niet 100% haarloos

© Shutterstock

Naaktkatten: ontdek 6 bijzondere haarloze kattenrassen

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

Sommigen vinden ze tof, anderen juist raar. Naaktkatten hebben een ongewoon uiterlijk, maar zijn van binnen net zulke grote lieverds als andere kattenrassen. 

Als je aan een kat denkt, zie je al snel harige, donzinge dieren voor je. Maar - zoals je waarschijnlijk al weet - gaat dat niet op voor ieder ras. Haarloze katten, ook wel naaktkatten genoemd, zijn het ideale voorbeeld dat laat zien dat schoonheid subjectief is. Voor sommigen zijn naaktkatten onweerstaanbaar mooi, terwijl anderen ze verafschuwen. 

Wij van Wamiz houden van alle kattenrassen, ook naaktkatten zijn bijzondere dieren die onze liefde en aandacht verdienen. In dit artikel lichten we zes haarloze katten toe en geven we je alle informatie die je nodig hebt om een naaktkat te adopteren.

Welke kattenrassen zijn haarloos?

Haarloze katten zijn eigenlijk niet 100% kaal. Ze hebben een zeer fijne, fluweelzachte laag haar, die een beetje aanvoelt als een perzik. Naaktkatten zijn niet alleen buitengewoon om naar te kijken, ze hebben ook een uitzonderlijk liefdevolle en speelse persoonlijkheid. Hier zijn 6 van de meest voorkomende kattenrassen zonder haar.

Sphynx

De Sphynx - Linas T / Shutterstock

Deze raskat moet een van de bekendste haarloze katachtigen zijn. Ze werden voor het eerst gefokt in 1966 uit de ouderkat genaamd Prune in Canada, de kat is het resultaat van een genetische mutatie die haarverlies veroorzaakt. De Sphynx is buitengewoon vrolijk en aanhankelijk Ze zijn erg sociaal en hebben vaak een hoog energieniveau . Ze komen voor in verschillende kleuren, zoals kaneel, zwart, wit, chocolade, room en zelfs gevlekt. Sphynx-katten hebben wel extra verzorging nodig vanwege hun gevoelige huid en hun lichaamstemperatuur die anders is dan andere kattenrassen. 

Wil je meer weten over de sphynx? Lees alles over deze naakte kat.

Don Sphynx

De Don Sphynx ©Shutterstock

Afkomstig uit Rusland in de jaren '80, staat de Don Sphynx ook bekend als Donskoy of Don Hairless. Qua uiterlijk hebben ze veel gelijkenis met de Sphynx, maar ze hebben een andere genetische samenstelling, daarom is dit een losstaand ras. Terwijl de Sphynx een recessief gen heeft, heeft de Donskoy een dominant gen. Deze katten zijn zeer sociale dieren met een zacht karakter en mengen zich goed met andere huisdieren zoals honden en met mensen. Ze lijken soms ook een beetje op een hond, omdat je ze gemakkelijk traint en bevelen aanleert. 

Peterbald

De Peterbald ©Shutterstock

Ook al geeft de naam weg dat dit een kale kat is, kunnen ze in sommige gevallen wel haar hebben. De meeste Peterbald katten verliezen echter hun vacht en hebben een perzikachtige, fluweelzachte huid. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben. Met een lange ratachtige staart, zwemvliezen en een lange, smalle kop, zien deze katten er heel ongewoon uit. Een Peterbald-kitten zal zijn of haar verzorger vaak van kamer naar kamer volgen, omdat ze er niet van houden om alleen te zijn. Dit ras heeft een bijzonder hoog metabolisme, waardoor wonden sneller genezen dan normaal.

Bambino

De Bambino ©Shutterstock

De naam van dit kattenras betekent 'baby' of 'kind' in het Italiaans. De Bambino is een kruising tussen een Munchkin-kat en een Sphynx. Omdat ze veel kleiner zijn dan andere kattenrassen, hebben ze moeite met springen en klimmen. Dit doet echter niets af aan hun speelsheid! Bambino's zijn geclassificeerd als een dwergkat en wegen tussen de 2 en 4 kilo. Zo klein als ze zijn, zo groot is hun persoonlijkheid! Ze zijn gek op knuffelen en zijn heerlijk speels. 

Dwelf & Elf

De Elf ©Shutterstock

De kattenrassen Elf en Dwelf lijken erg op elkaar, hun grootte is het enige verschil. De Elf is de grote versie van de Dwelf. In feite komen de namen van Dwelf uit een mix tussen "Elf" en "Dwarf". De Elf is een kruising tussen de American Curl en de Sphynx en de Dwelf is een kruising tussen deze twee rassen en ook de Munchkin. Deze twee rassen hebben een zeer unieke uitstraling met hun gekrulde oren die ze hebben geërfd van de American Curl. Ook deze kat heeft een erg lief karakter en leeft graag in huis.

Levkoy

De Levkoy ©Shutterstock

De Oekraïense Levkoy is een kruising tussen een vrouwelijke Donskoy en een mannelijke Schotse Vouwoorkat. Deze haarloze kat heeft een kenmerkende lichaamsbouw: naar binnen gevouwen oren en een gespierd lichaam. Ze lijken zelfs rimpels te hebben vanwege hun zachte en elastische huid. De Oekraïense Levkoy is een een uitzonderlijk sociale en aanhankelijke lieverd ze kunnen vaak ook samen met honden.

Hoeveel kost een haarloze kat?

De Sphynx wordt beschouwd als een van de duurste kattenrassen. Als je op zoek bent naar een Sphynx, ligt de prijsklasse voor een goed gefokte raskat tussen de € 750 en € 1.200.

De prijs van andere naaktkatten is moeilijk vast te stellen, omdat deze rassen helaas nog steeds vrij zeldzaam zijn.

Voordat je een naaktkat adopteert, kun je vaak een bezoekje brengen aan de fokker of het asiel. Zo kun je even kennis maken met de kat of kitten en beter beoordelen of de kat past bij jou en jouw thuissituatie. 

Zijn haarloze katten goede huisdieren?

110%! Naaktkatten zijn buitengewoon aanhankelijk, speels, liefdevol en erg intelligent. Als je op zoek bent naar een kat die niets liever doet dan in huis knuffelen met zijn baasje, dan is een naaktkat kat perfect voor jou. Omdat ze geen vacht hebben, zullen ze elk excuus vinden om zich in een bal op je te krullen om je warmte op te pikken.

Gezondheidsproblemen van naaktkatten

Haarloze katten hebben geen bijzonde gezondheidsproblemen ten opzichte van andere katten, maar ze hebben speciale zorg en veel verzorging nodig. Het is belangrijk dat je kat elke week een bad geeft om de overtollige olie van de huid te verwijderen. Katten met vacht nemen deze oliën op, maar een naaktkat kan dit niet en dit kan tot huidproblemen leiden. Ook is het belangrijk je haarloze kat te beschermen tegen zowel zon als kou. Vraag je dierenarts naar een ​​vriendelijk kattenzonnescherm en koop eventueel speciaal voor je kat een kattentrui voor het winterseizoen.

Hoe oud wordt een naaktkat?

Naaktkatten worden gemiddeld tussen de 8 en 14 jaar oud. 

Waarom een naaktkat kiezen?

Allereerst kiezen veel mensen voor een haarloze kat, vooral omdat ze zelf allergisch zijn voor katten met vacht. Evenzo kunnen ze ook allergisch zijn voor de droge huid van katten, vergelijkbaar met menselijke roos. Het is wel goed om te weten, dat ook volwassen haarloze katten niet hypoallergeen zijn. De kans dat ze een allergische reactie veroorzaken is wel kleiner. 

De meeste katachtigen hoeven niet te worden gewassen, dat doen ze immers zelf. Een kat zonder haar zal echter zeker regelmatig een bad nodig hebben om de roos (droge huid) die ze veroorzaken te verminderen.

De oorsprong van haarloze katten

Er wordt gedacht dat rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw naaktkatten voor het eerst werden geïntroduceerd. Een groep Pueblo-indianen schonk een aantal van deze katten aan meneer EJShinick. Hij fokte uit deze exotische Azteekse katten die destijds de naam "Mexican Hairless Cats" kregen. In de jaren dertig beviel in Frankrijk een poes met een normale vacht van een partij haarloze kittens. De populariteit nam toe en in de jaren zestig werd het haarloze kattenras Sphynx geïntroduceerd.

Leuke feitjes over haarloze kattenrassen

Alle naaktkatten hebben deze eigenschappen met elkaar gemeen. 

1. Hoe voelt een naaktkat aan?

Ze zijn niet helemaal haarloos, 'naaktkat' of 'haarloze kat' is daarom een beetje misleidend. Hoewel deze katachtigen er echt kaal uitzien, zijn hun lichamen bedekt met dons, zij het erg fijn. Wanneer je ze aanraakt, zijn ze het best te beschrijven als een warme perzik. 

2. Zijn naaktkatten hypoallergeen?

De belangrijkste oorzaak van allergenen zijn huidschilfers of speeksel, en niet het haar van een kat. Toch roepen haarloze kattenrassen minder allergische reacties op dan veel kattenrassen met haar. 

3. Naaktkatten zijn gevoeliger voor temperatuurswisselingen

Het is natuurlijk duidelijk dat een kat zonder vacht het koud zal krijgen. Veel verzorgers van haarloze kattenrassen zorgen voor een jas of een deken waar ze lekker onder kunnen kruipen om warm te blijven. Maar, zei zullen ook rekening moeten houden met het feit dat de huid van de naaktkat kan verbranden - en daar moet je ze tegen beschermen. 

4. Naaktkatten hebben een gevoelige huid die veel verzorging nodig heeft

Haarloze katten vergen veel onderhoud en hebben wekelijks bad- en huidverzorgingsbehandelingen nodig. Een zachte vochtinbrengende crème kan worden gebruikt om uitdroging van de gevoelige huid van een haarloos kitten te bestrijden. Aangezien er zich oppervlakte-olie op de huid van de kat ophoopt, wordt een wekelijks bad aangeraden. Het is belangrijk speciale aandacht aan huidplooien, poten, ogen en oren, waar vuil zich kan ophopen te geven.

Lees verder:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen