Aanbieding

Oor van kat wordt schoongemaakt
© Shutterstock

Hoe maak je de oren van je kat schoon?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

We hebben een stappenplan opgezet voor het schoonmaken van de oren van je favoriete viervoeter. Heeft je kat een oorontsteking? Ook daar hebben we tips voor.

Katten zijn behoorlijk goed in het schoonhouden van hun oren. Dit komt doordat ze een natuurlijk, ingebouwd reinigingsmechanisme hebben dat het oorsmeer en andere vuiligheid naar het externe deel van het oor "duwt". Dit helpt om de oren schoon en vrij van infecties te houden. Als ze echter geïnfecteerd raken of bijzonder vies zijn, moet je mogelijk je kat helpen zijn oren schoon te maken. Dit zou niet heel vaak moeten gebeuren, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn.

Wanneer moet ik de oren van mijn kat schoonmaken?

Ondanks hun natuurlijke verdedigingssystemen zijn katten nog steeds vatbaar voor een mogelijke oorinfectie, die sporen van pus en andere onaangename vloeistoffen in of rond de oren kan achterlaten. Tevens zijn oren een favoriete schuilplaats voor teken, mijten en andere parasieten zoals vlooien. Een parasietenplaag laat vaak sporen van zwarte vuiligheid achter in het oor. Dit is eigenlijk hun uitwerpselen en moeten dus zo snel mogelijk worden schoongemaakt.

De oren van je kat schoonmaken

Dit kan wat oefening vergen en je moet mogelijk wat traktaties gebruiken om de aandacht van je kat af te leiden. Onthoud, jouw kat weet niet dat je alleen maar probeert te helpen. Vanuit het perspectief van de kat probeer je gewoon iets in hun oor te steken! Als jouw kat van het terughoudende type is, probeer dan enkele van de volgende tips:

Tip #1 Vind een assistent

Vind een bereidwillige assistent. Met andere woorden, laat iemand anders jouw kat vasthouden, zodat je al je aandacht kunt richten op het schoonmaken van hun oren.

Tip #2 Wikkel je kat in een doek

Het in een handdoek wikkelen van je kat kan helpen (maar maak het niet te strak!). Dit geeft sommige katten een veilig en geborgen gevoel en houdt ze ook stil. Als jouw kat erg onrustig begint te worden, laat ze dan los en probeer het later opnieuw.

Tip #3 Wacht op het juiste moment

Probeer te wachten tot de kat zich ontspannen voelt (na het eten en spelen bieden goede kansen.)

Tip #4 Leid ze af met kattenkruid

Of wat dacht je ervan om ze een beetje kattenkruid te geven om op te kauwen? Het heeft een kalmerend effect op sommige katten.

Tips voor het schoonmaken van de oren van je kat

Als het gaat om het schoonmaken van de oren van de kat, werk langzaam en geduldig. Als jouw kat echt niet van de ervaring geniet, concentreer je dan op het schoonmaken van slechts één oor. Je kunt altijd later terugkomen om het andere oor te doen.

Hier is een snelle handleiding over hoe je de oren van je kat schoonmaakt:

Tip #1 Verzamel de benodigdheden

Verkrijg wat zacht gaas en een schoonmaakoplossing die wordt aanbevolen door een dierenarts of dierenspecialist.

Tip #2 Ga voorzichtig te werk

Trek voorzichtig de oorschelp naar achteren en breng de schoonmaakoplossing aan. Masseer de basis van het oor 5 tot 10 seconden, laat dan jouw kat de oplossing eruit schudden.

Tip #3 Bedek jezelf

TOP TIP: zorg ervoor dat je wat bedekking neemt! Anders kan je bedekt raken met vlooienpoep of ander soort onaangename oorvuiligheid. Wikkel vervolgens het gaas om je vinger en gebruik het om eventueel overtollige vloeistof, pus of vlooienpoep op te ruimen. Herhaal dan met het andere oor.

Tip #4 Gebruik nooit wattenstaafjes

Gebruik nooit wattenstaafjes om de binnenkant van de oren schoon te maken. Ten eerste kunnen ze de oren van je kat beschadigen. Ten tweede kunnen ze infecties of parasieten daadwerkelijk verder de gehoorgang in duwen.

Tip #5 Beloon je kat

Gebruik veel traktaties, lof en geruststelling om je kat zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Dit maakt het proces veel gemakkelijker voor jullie beiden. Het zal de kat ook meer geneigd maken om in de toekomst mee te werken.

Hoe vaak moet ik de oren van mijn kat schoonmaken?

Als jouw kat een oorinfectie heeft of last heeft van een parasietenplaag, hebben hun oren meer aandacht nodig dan normaal. Het behandelen van eventuele oorproblemen omvat meestal wekelijks schoonmaken, maar dit hangt allemaal af van de ernst van de infectie.

Katten hebben zeer hoge normen voor persoonlijke hygiëne, dus het is onwaarschijnlijk dat je hun oren regelmatig moet schoonmaken. Toch is het een heel goed idee om ze om de paar weken te controleren. Op deze manier kun je eventuele problemen in een vroeg stadium opmerken, wat het behandelen ervan veel gemakkelijker maakt. Als je enige afwijkingen opmerkt, laat dan je kat nakijken door een dierenarts. De meeste oorinfecties zullen na een paar weken verdwijnen, en een dierenarts kan je meer advies geven over hoe en wanneer je de oren van je kat goed kunt schoonmaken.

Lees verder:  Hoe borstel je jouw kat: verzorgingstips en technieken

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen