Aanbieding

Amerikaanse korthaar

Kortharige kattenrassen zijn perfect voor families!

© Shutterstock

Kortharige kattenrassen: de mooiste rassen op een rij

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Je vindt kortharige katten overal, en toch zijn ze allemaal uniek; qua vacht, grootte maar vooral persoonlijkheid.

Kortharige katten, te vinden in elke kleur, maat en vorm

Kattenrassen met kort haar hebben vaak een rond gezicht, een korte vacht en een brede borst. Ze verschijnen in een breed scala aan vachtpatronen zoals calico, schildpad, tabby en in zeldzamere tinten zoals zilver, blauw en rook. Deze katten - vaan van een gemengd ras - zijn zeer sociale huisdieren, met unieke persoonlijkheden. Sommige kortharige katten zijn erg kalm en volgzaam, terwijl andere juist heel aanhankelijk en speels kunnen zijn.

De oorsprong van kortharige katten

Romeinen brachten de kortharige kat naar het Verenigd Koninkrijk toen ze het land binnenvielen. Zo ontstond het Britse Korthaar ras - affectief en rustig van aard. Toen de Romeinen vertrokken, bleven de katten achter. Tijdens de Victoriaanse tijd werd het ras populairder, maar in de Tweede Wereldoorlog werden ze weer schaarser, omdat fokkers de voedselvoorraden niet voor hen hadden. 

Fysieke kenmerken van de kortharige kat

Kortharige katten zijn erg populair, voornamelijk omdat ze tegelijkertijd kalm en aanhankelijk zijn. Ze hebben vak een mollig pustuur en gezicht, van sommige volwassen katers is het bekend dat ze uitpuilende wangen hebben, terwijl de vrouwtjes dat niet hebben. Ze komen in vrijwel alle vachtskleuren voor, waaronder reekalf, kaneel, lila, chocolade, crème, rood, wit, blauw en zwart natuurlijk. Patronen van korthaar katten zijn meestal schildpad of tabby, maar andere veel voorkomende voorbeelden zijn tweekleurig, colourpoint en effen. De vacht van de kortharige kat is over het algemeen zacht en dik. 

Hoewel kortharige kattenrassen voornamelijk van Britse afkomst zijn, is het momenteel een van de meest populaire rassen voor huiskatten wereldwijd. Hieronder vind je vijf van de populairste kortharige kattenrassen. 

Britse Korthaar

Vanwege zijn waardige houding, grote botten en zware kaken wordt deze kat vaak de Winston Churchill van de kattenwereld genoemd. Het is een zeer aanhankelijk, loyaal huisdier dat erg tolerant is ten opzichte van andere dieren en kinderen. Evenzo is de kat net zo blij met zijn eigen gezelschap - je kunt ze dus prima een tijdje alleen laten. Bovenal zal de Britse Korthaar thuis de baas zijn.

Abessijn

Hoewel de oorsprong van de Abessijn niet duidelijk is, staat dit ras bekend als een van de eerste gedomesticeerde kattenrassen. Ze hebben wat weg van een kleine poema, met hun amandelvormige ogen en een bloedmooie vacht in diverse kleuren. Dit kattenras is niet alleen erg slim, maar ook erg nieuwsgierig en houdt van niets liever dan op hoge zitstokken te zitten.

Siamees

Van dit iconische kortharige kattenras wordt aangenomen dat ze afkomstig zijn uit het Verre Oosten. De eerste Siamees kittens verschenen rond 1880 in Europa. Met een hoekig lichaam en levendige blauwe ogen is deze intelligente poes erg mensgericht. Met een kenmerkende stem doen ze niets liever dan 'kletsen' met hun verzorgers. 

Bombay

De - naar hun geboortestad vernoemde - Bombay kat heeft zowel een liefdevolle als een gemakkelijke persoonlijkheid. Het ras werd voor het eerst gefokt in de jaren 1950, toen een Burmees werd gekruist met een Amerikaanse Korthaar, met korte zwarte vacht. Als gevolg heeft de bloedmooie Bombay kat nu ook glanzende zwarte haren - wat heel mooi samengaat met hun koperen of goudkleurige ogen. De Bombay is een erg sociaal huisdier en kan heel gelukkig samenleven met andere huisdieren of kinderen. 

Tonkanees

Dit kattenras is een kruising tussen de Burmees en een Siamees. Ze zijn ontwikkeld in de jaren zestig. Je zult ze vaak zien met een mooie lichtbruine vacht en aquablauwe ogen, maar de Tonkanees komt ook in andere kleuren voor. Evenzo kan hij ook gele, groene of blauwe ogen hebben. Het zijn grappige katten die het heerlijk vinden om te kroelen en om geaaid te worden. 

Elk van deze kortharige kattenrassen zal een geweldig familiehuisdier zijn. Als resultaat van hun aanhankelijke en kalme karakter, zijn ze geweldig voor beginnende kattenverzorgers. Als je echter op zoek bent naar een nieuw huisdier, zorg er dan voor dat je eerst een plaatselijk dierenasiel of kittenopvangcentrum bezoekt. Daar vind je altijd een tal aan prachtige, kortharige lieverds die graag met je mee naar huis gaan. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen