Chartreux

Andere namen: Karthuizer, Franse nationale kat, La Belle Française

Chartreux
Volwassen Chartreux © Shutterstock

Lange tijd werd aangenomen dat de Chartreux afkomstig was uit een Franse regio, maar dat is niet het geval. Deze katten zijn zo populair in Frankrijk dat ze ook wel de "Franse nationale kat" wordt genoemd. Hun dikke vacht is het belangrijkste kenmerk van dit ras. Vroeger was het zo populair dat het soms werd doorgegeven en verkocht als nertsbont. Een ander belangrijk kenmerk van dit ras is dat de katten goudkleurige ogen hebben. Paradoxaal genoeg betekent dit dat de Chartreux kat vaak wordt verward met de Britse korthaar, de "kat van de Engelsen".

Algemene informatie Chartreux

Hoe oud wordt een Chartreux? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Hoewel vaak wordt gezegd dat dit de enige kat is die uit Frankrijk komt, is de realiteit dat ze uit Turkije en Iran komen. Ze werden tijdens de kruistochten naar Frankrijk gebracht. Zelfs de prachtige legende die zegt dat het de Chartreux-monniken waren die dit ras hebben ontwikkeld en gefokt, wat ook hun wijsheid, kalmte en kracht verklaart, is helaas niet waar. Deze naam komt meer naar het begin van de 18e eeuw voor in de natuurhistorische literatuur en handelsgeschiedenis. Het beschrijft hun vacht, die vaak wordt vergeleken met die van nertsen. Er wordt ook gezegd dat ze werden gebruikt voor de productie van bont.

Aan het begin van de 20e eeuw stierf het ras bijna uit, maar werd na de Eerste Wereldoorlog gered door liefhebbers van de Chartreux in Frankrijk. Kolonies zoals Belle-Île (eiland voor de kust van Frankrijk) werden gebruikt om het ras weer op te bouwen. Bovendien werden in het midden van de eeuw verschillende katten van dit ras geadopteerd door bekende mensen zoals generaal de Gaulle. Zijn kat Gris-Gris hielp het "Franse" kattenras in zijn oude status te herstellen. Overigens zijn er nog steeds meerdere kattenbezitters die beweren dat hun Chartreux kat afstamt van Gris-Gris. In Amerika werd dit huiskat ras pas eind jaren tachtig populair en geaccepteerd door Amerikaanse verenigingen. Tegenwoordig wordt het erkend door bijna alle huiskattenverenigingen in de wereld.

Uiterlijke kenmerken Chartreux

  Grootte Chartreux

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 40 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte na ongeveer een jaar, maar kunnen zich blijven ontwikkelen tot een leeftijd van twee of drie jaar. 

  Gewicht Chartreux

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 7 kg

  Vachtkleur Chartreux

  Vachttype

  Oogkleur Chartreux

  Geel

  Uiterlijke kenmerken Chartreux

  De Chartreux katten hebben een sterk, gespierd en stevig lichaam waardoor ze lijken op een teddybeer. Hun grote amberkleurige ogen worden benadruk door het ronde gezicht en vacht, welke dicht, wollig en waterdicht is. 

  Goed om te weten

  De Chartreux kat vertoont grote fysieke gelijkenissen met de andere rassen met blauwe vacht zoals de Korat of de Blauwe Rus, maar vooral met de Britse korthaar, met wie ze vaak worden verward, vooral vanwege de kleur van de ogen. Verschillende Chartreux-lijnen werden gekruist met Britse kortharen om de genenpool van de Chartreux uit te breiden. Omgekeerd werden Chartreux-katten ook gekruist in verschillende Britse korthaar-lijnen.

  Karakter Chartreux

  • 100%

   Aanhankelijk

   Met zo'n vacht is het geen verrassing dat ze graag knuffelen. Hun gedrag past goed bij het uiterlijk van een teddybeer. 

  • 66%

   Speels

   Deze katten moeten regelmatig spelen om hun gespierde lichaam in vorm te houden. Twee tot drie keer per dag 10 tot 15 minuten spelen is ideaal voor ze. Het beste is wanneer ze een interactieve voerbak hebben zodat ze hun nieuwsgierige geest kunnen bezighouden wanneer hun verzorgers weg zijn.  

  • 66%

   Rustig

   Ze weten zichzelf te beheersen en kunnen redelijk snel transformeren van een speelse kat naar een ontspannen kat die op je schoot spint. 

  • 66%

   Intelligent

   Mede door hun intelligentie zijn deze katten erg nieuwsgierig en komen ze niet vaak in de problemen. Het is raadzaam om ze mentaal te stimuleren, omdat ze anders heel creatief worden in het vinden van entertainment. Die creativiteit kan zich uiten in zaken waar je zelf niet erg blij mee zult zijn. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Door hun kalme karakter zijn de Chartreux katten eerder nieuwsgierig dan angstig. Het zijn gezellige katten die graag mensen leren kennen die bij ze thuis over de vloer komen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Zoals bij alle huiskatten kunnen ze prima een tijdje alleen zijn, maar vinden ze het ook fijn wanneer je weer thuis bent. 

   Gedrag Chartreux

   • 33%

    Spraakzaam

    De Chartreux staan niet bekend als spraakzame katten en zullen zich sneller op een andere manier uitdrukken dan middels hun stem. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Om hun gespierde lichaam in vorm te houden hebben ze elke dag beweging nodig. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Door hun nieuwsgierige karakter kunnen ze wel eens op onderzoek uit gaan en weglopen. Wees dus voorzichtig. 

   • 66%

    Eetlust

    Door hun lichaamsbouw wil het nog wel eens gebeuren dat ze te veel eten en gemakkelijk aankomen. Geef ze een interactieve voerbak om dit tegen te gaan. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Chartreux samen met katten?

     Zoals de meeste katten, kunnen de Chartreux katten beter overweg met katten van andere rassen dan met hun eigen ras. Ze kunnen wel met hun eigen ras leven, mits ze elkaar goed leren kennen. 

    • 66%

     Kan een Chartreux samen met honden?

     Hun kalme karakter en voorkomen zorgen er voor dat ze respect afdwingen. Daarom kunnen ze makkelijk samen leven met honden die snel de kalme kracht van "la Belle Française" (de mooie Franse vrouw) zullen leren kennen. 

    • 100%

     Is de Chartreux een kindvriendelijke kat?

     Deze katten willen vaak stoom afblazen en dus is de aanwezigheid van kinderen prettig, op voorwaarde dat ze de kat met respect behandelen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en ze verdedigen zich enkel wanneer je ze te veel plaagt. Ze mogen dan wel op een teddybeer lijken, ze zijn het niet en het is zaak dat de kinderen dit ook snappen, anders kunnen ze wel eens hun geduld verliezen. 

    • 33%

     Is een Chartreux geschikt voor ouderen?

     Ook al zijn sommige katten kalmer, blijven het actieve beesten die stimulatie nodig hebben. Je moet er als verzorger echt voor zorgen dat ze aan hun beweging komen. Laat je niet misleiden door hun uiterlijk. Ze zien er ontspannen uit, maar hebben toch de nodige activiteiten nodig. 

     Wat kost een Chartreux?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Chartreux van één ras tussen de €1100 en € 1300. De prijs varieert vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld € 30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Hun vacht moet een keer per week geborsteld worden, want zelfs als de vacht kort is, laat de dichtheid het niet toe hier nalatig in te zijn. Het borstelen van hun vacht is wel erg makkelijk. 

     Afgezien van de gebruikelijke verzorgingsproducten die voor alle katten nodig zijn, heeft dit ras geen speciale aanvullende producten nodig.

     Haaruitval

     De vachtwisseling in het voorjaar kan heftig zijn en wordt vaak als "hinderlijk" omschreven. In deze periode zul je ze wat vaker moeten borstelen en de stofzuiger zo nu en dan nodig hebben. 

     Voeding Chartreux

     Door hun spiermassa hebben ze goede, hoogwaardige voeding nodig. Buiten dat is er niets speciaals om rekening mee te houden. 

     Gezondheid Chartreux

     Hoe oud wordt een Chartreux?

     De Chartreux wordt gemiddeld 13 tot 15 jaar. 

     Sterk/ bestendig

     Natuurlijk beschermt hun dikke vacht ze bijzonder goed tegen de kou, en bijna net zo goed tegen de hitte. Aangezien hun vacht ondoordringbaar is voor water gaan ze graag op ontdekkingstocht in de open lucht, ongeacht de temperatuur. 

     Neiging om snel aan te komen

     Zorg voor voldoende activiteit om overgewicht bij deze katten te voorkomen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Er zijn geen ziektes specifiek voor dit ras, maar ziektes aan de urinewegen (cystitis) en de gewrichten van de poten (ontwrichting, knieschijf enz) kunnen vaker voorkomen. 

     Voortplanting

     Er zijn geen speciale bijzonderheden bij het fokken van dit ras. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen