Chartreux

Andere namen : Karthuizer, Franse nationale kat, La Belle FranƧaise

Chartreux
Volwassen Chartreux © Shutterstock

Lange tijd werd aangenomen dat de Chartreux afkomstig was uit een Franse regio, maar dat is niet het geval. Deze katten zijn zo populair in Frankrijk dat ze ook wel de "Franse nationale kat" wordt genoemd. Hun dikke vacht is het belangrijkste kenmerk van dit ras. Vroeger was het zo populair dat het soms werd doorgegeven en verkocht als nertsbont. Een ander belangrijk kenmerk van dit ras is dat de katten goudkleurige ogen hebben. Paradoxaal genoeg betekent dit dat de Chartreux kat vaak wordt verward met de Britse korthaar, de "kat van de Engelsen".

Algemene informatie Chartreux

Hoe oud wordt een Chartreux? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Oorsprong en geschiedenis van de Chartreux

Hoewel vaak wordt gezegd dat dit de enige kat is die uit Frankrijk komt, is de realiteit dat ze uit Turkije en Iran komen. Ze werden tijdens de kruistochten naar Frankrijk gebracht. Zelfs de prachtige legende die zegt dat het de Chartreux-monniken waren die dit ras hebben ontwikkeld en gefokt, wat ook hun wijsheid, kalmte en kracht verklaart, is helaas niet waar. Deze naam komt meer naar het begin van de 18e eeuw voor in de natuurhistorische literatuur en handelsgeschiedenis. Het beschrijft hun vacht, die vaak wordt vergeleken met die van nertsen. Er wordt ook gezegd dat ze werden gebruikt voor de productie van bont.

Aan het begin van de 20e eeuw stierf het ras bijna uit, maar werd na de Eerste Wereldoorlog gered door liefhebbers van de Chartreux in Frankrijk. Kolonies zoals Belle-Île (eiland voor de kust van Frankrijk) werden gebruikt om het ras weer op te bouwen. Bovendien werden in het midden van de eeuw verschillende katten van dit ras geadopteerd door bekende mensen zoals generaal de Gaulle. Zijn kat Gris-Gris hielp het "Franse" kattenras in zijn oude status te herstellen. Overigens zijn er nog steeds meerdere kattenbezitters die beweren dat hun Chartreux kat afstamt van Gris-Gris. In Amerika werd dit huiskat ras pas eind jaren tachtig populair en geaccepteerd door Amerikaanse verenigingen. Tegenwoordig wordt het erkend door bijna alle huiskattenverenigingen in de wereld.

Uiterlijke kenmerken Chartreux

Chartreux

Grootte Chartreux

Poes : 30 tot 35 cm

Kater : 30 tot 40 cm

Ze bereiken hun volgroeide grootte na ongeveer een jaar, maar kunnen zich blijven ontwikkelen tot een leeftijd van twee of drie jaar.Ā 

Gewicht Chartreux

Poes : 3 tot 5 kg

Kater : 3 tot 7 kg

Vachtkleur Chartreux

Vachttype

Oogkleur Chartreux

Geel

Uiterlijke kenmerken Chartreux

De Chartreux katten hebben een sterk, gespierd en stevig lichaam waardoor ze lijken op een teddybeer. Hun grote amberkleurige ogen worden benadruk door het ronde gezicht en vacht, welke dicht, wollig en waterdicht is.Ā 

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten

Lees verder na de advertentie

Wil je een kat van het ras Chartreux?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor de Chartreux ...

Dieren ter adoptie

Is het ras de Chartreux geschikt voor jou?

Doe de test

Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Chartreux

Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Chartreux van één ras tussen de €1100 en € 1300. De prijs varieert vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

Je moet gemiddeld € 30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

Haaruitval van de Chartreux

De vachtwisseling in het voorjaar kan heftig zijn en wordt vaak als "hinderlijk" omschreven. In deze periode zul je ze wat vaker moeten borstelen en de stofzuiger zo nu en dan nodig hebben. 

Voeding Chartreux

Door hun spiermassa hebben ze goede, hoogwaardige voeding nodig. Buiten dat is er niets speciaals om rekening mee te houden. 

Lees verder na de advertentie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

Lees verder na de advertentie