Aanbieding

Onopgemerkt gevaar: teken bij katten

Kat met teek

Let op: Teken kunnen ernstige ziektes overbrengen op katten!

© Anastasiya Parfenyuk | Shutterstock

Hier lees je alles over een teek bij een kat. Wat zijn teken, hoe kun je ze herkennen, de gezondheidsrisico's en of je een teek moet laten zitten of niet. 

Door Sander Nelisse

Online sinds

Het is erg belangrijk dat je weet hoe je een teek kunt vinden en hoe je deze veilig kunt verwijderen. Helaas kunnen tekenbeten leiden tot zeer ernstige bacteriële infecties. Hoewel deze te behandelen zijn, kunnen ze langdurige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. 

Daarom is het de moeite waar om een aantal preventie maatregelen te nemen door de kat uit de buurt te houden van plekken waar ze teken waarschijnlijk kunnen tegenkomen. 

Wat zijn teken? 

Teken zijn parasieten die zich op het lichaam van een kat nestelen. Ze hebben acht poten en eivormige lichamen. Teken zijn tussen de 1mm en 1 cm groot. De grotere zien eruit als kleine spinnen. In tegenstelling tot vlooien vliegen of springen teken niet van kat naar kat. In plaats daarvan klimmen of vallen ze op je kat. 

Teken komen vaak voor in landelijke en bosrijke gebieden, hoewel je ze ook in je tuin kunt vinden. Teken zijn het hele jaar actief, maar hun aantal neemt drastisch toe tussen de lente en herfst. 

Teken zijn klein, hebben acht poten en eivormige lichamen.
© KPixMining | Shutterstock

Zijn teken gevaarlijk voor katten?

Teken bijten door de huid van je kat en voeden zich met hun bloed. Dit kan buitengewoon ongemakkelijk zijn voor een kat. Een teek kan bacteriële infecties overbrengen, aangezien teken vaak ziektes dragen, waarvan sommige zeer ernstig kunnen zijn. 

Sommige teken dragen de bacterie Borrelia. Als een kat dit krijgt, veroorzaakt het waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Symptomen zijn onder meer huiduitslag, lethargie, verlies van eetlust, stijfheid in gewrichten en ademhalingsmoeilijkheden. De ziekte van Lyme is te behandelen, maar een snelle diagnose is erg belangrijk. Als je het al in een vroeg stadium opmerkt zal een korte antibioticakuur het normaal gesproken doden. Indien onbehandeld kan de ziekte van Lyme leiden tot gezondheidsproblemen die maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. 

Een ander mogelijk gezondheidsprobleem is bloedarmoede. Als de infectie bij de kat heftig is kan een kat veel bloed verliezen. Aangezien het lichaam dan moeite heeft om zoveel nieuw bloed aan te maken zal de kat extreem lusteloos overkomen. 

Een andere ziekte die teken bij zich dragen is Ehrlichiose. De symptonen zijn onder meer braken, diarree, gezwollen klieren, lethargie, anorexia, gezwollen gewrichten en vieze ogen. 

Andere mogelijke infecties zijn onder meer Rocky Mountain spotted fever, tularemie en babesiose. Dit klinkt behoorlijk smerig, maar deze infecties komen zelden voor. 

Hoe ziet een teek op een kat eruit?

Sommige teken zijn groot genoeg om het het blote oog te zien, terwijl andere makkelijk worden aangezien voor wat vuil dat in de vacht zit. Anderen zeggen dat ze eruit zien als zonnebloempitten. Kleinere teken zie je dus snel over het hoofd, maar er zijn manieren om ze te vinden. Teken kunnen zich op ieder lichaamsdeel vastbijten, maar ze lijken de voorkeur te geven aan gebieden rond de nek, oren, voeten en hoofd. Strijk je hand door de vacht. Teken of tekenbeten voelen aan als bultjes of kleine zwellingen op het lichaam van de kat. 

Teken of tekenbeten voelen aan als bultjes of kleine zwellingen op het lichaam van de kat. 
© Anastasiya Parfenyuk | Shutterstock

Moet je een teek bij een kat laten zitten, of juist niet?

Je weet hoe ze eruit zien, je weet hoe je ze kunt vinden dus nu is het tijd om die vervelende bloedzuigers van je kat te halen. Echter, het verwijderen van een teek kan lastig zijn. Knijp de teek nooit fijn. Knijpen zorgt er voor dat het lichaam en de kop van de teek gescheiden worden waardoor de kop in het lichaam achterblijft. Gebruik een pincet of een tekentang om de teek goed vast te pakken. 

Je wilt ze vastpakken op het punt waar de kop de huid van de kat raakt, om ze vervolgens los te draaien totdat de hele teek verwijderd is. Trek niet aan de teek, maar draai. Gebruik een wattenstaafje om eventuele smurrie op te ruimen en laat de teek in een kom met heet water vallen. Gooi ze niet in je container of in een servetje. Teken zijn erg hardnekkig en zullen zich opnieuw vastbijten in je kat als ze de kans krijgen. 

Wat kan ik doen om te voorkomen dat teken op mijn kat terecht komen?

Bepaalde medicijnen ontmoedigen teken om zich vast te bijten. Je kunt sprays, tabletten of zelfs shampoos kopen bij dierenwinkels of online. Vergeet niet om de instructies goed te lezen en neem contact op met een specialist voor meer advies. Wat je ook koopt, gebruik nooit een tekenbehandeling die ontworpen is voor honden. Sommige chemicaliën zijn extreem giftig voor katten en kunnen dodelijk zijn. 

Katten zijn onafhankelijke en nieuwsgierige wezens die veel tijd buiten nodig hebben. Dit maakt het lastig om te voorkomen dat ze geen tekenbeet oplopen, met name wanneer je op het platteland woont. Je wilt je huis uiteraard niet in een gevangenis veranderen, maar het is verstandig om ze iets meer binnen te houden tijdens het piekseizoen. 

Tekenbeten kunnen relatief onschuldig zijn, maar enkel wanneer je er snel genoeg bij bent. Wanneer je ze niet verwijderd zullen de teken zich blijven voeden met bloed wat kan leiden tot zeer ernstige bacteriële infecties, waaronder de ziekte van Lyme. Daarom is het erg belangrijk om je kat te controleren op teken en indien je er een vindt op de juiste manier te verwijderen. Zorg dus dat een tekencontrole een regelmatige routine wordt. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen