Aanbieding

Zwangere kat op een muur
© Pixabay

Is mijn kat zwanger?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Er zijn niet veel dingen in deze wereld die zo schattig zijn als een doos vol kittens. Toch is het het beste om voorbereid te zijn op hun komst. 

Zwangerschap kat

Katten zijn uitstekende fokkers en zullen vaak al na één "ontmoeting" zwanger zijn. Dr. Eloise Bright, een dierenarts bij Love That Pet, zegt: "Katten zijn ongelooflijk efficiënte fokkers, dus als je een niet-gesteriliseerde vrouwelijke poes hebt die toegang heeft tot mannelijke katers, is de kans groot dat ze twee keer per jaar zwanger zal worden." Tussen lente en herfst zijn katten elke 2-3 weken krols, wat betekent dat ze vaak klaar zijn om te fokken. En katten beginnen vroeg - kittens van slechts vier maanden oud kunnen drachtig worden.

De volledige termijn van een kattenzwangerschap is ongeveer 63 dagen of negen weken. Je zult waarschijnlijk in de eerste paar weken geen tekenen opmerken. Daarna zul je enige opvallende verandering zien in hun gedrag en uiterlijk.

4 Tekenen van een zwangerschap kat

1# Donkere tepels

Dit gebeurt ongeveer 3 weken in de zwangerschap. Dierenartsen noemen dit "verkleuren", dus de tepels van je kat worden donkerrood van kleur. Ze kunnen ook merkbaar groter worden. Als de tepels opzwellen maar dezelfde kleur blijven, dan is je kat waarschijnlijk gewoon krols. Katten beginnen pas melk te produceren na de geboorte, hoewel je mogelijk een melkachtige afscheiding uit de tepels kunt zien.

2# Ochtendmisselijkheid

Net als een zwangere mens kunnen katten last hebben van ochtendmisselijkheid. De ernst en frequentie van de symptomen kunnen sterk verschillen van kat tot kat, en sommige zullen helemaal geen ochtendmisselijkheid ervaren. Het begint meestal in de vroegste fase van de zwangerschap en ochtendmisselijkheid op zich is niets om je zorgen over te maken. Wanneer een kat zwanger is, produceert hun hersenen extra hormonen die het natuurlijke evenwicht van het lichaam kunnen verstoren; dit normaliseert meestal na een paar weken. Als het aanhoudt, of als je kat bijzonder ziek lijkt, breng hem/haar dan naar een dierenarts.

3# Gezwollen buik

Je zou kunnen denken dat dit een beetje voor de hand liggend is, maar een gezwollen buik is gemakkelijk te over het hoofd te zien. Het begint rond de 30-dagen markering. De buik begint te zwellen en uit te zetten, of "hangt laag". Hoewel deze tekenen behoorlijk duidelijk klinken, zijn ze moeilijker te zien bij katten die te zwaar zijn of veel haar op of rond hun buik hebben. En het is ook mogelijk dat je het extra gewicht niet opmerkt. Afhankelijk van het aantal kittens zal een kat ongeveer 1 à 2 kilo aankomen. Een zwangere mens kan gemakkelijk 17 kilo aankomen!

4# Nestelen

Een paar weken voor de grote dag zal je kat beginnen te "nestelen". Het is een instinctief gedrag veroorzaakt door een toename van een zwangerschapshormoon genaamd oestradiol. Het moedigt de moeder aan om een veilige plek te vinden waar ze haar kittens kan baren. In het wild beschermt nestelen moeder en haar kittens tegen roofdieren. Het creëert ook een gevoel van familiestructuur en verbondenheid, waardoor de moeder kan hechten aan de nieuwe kittens.

Een "nestelende" huiskat zal een rustige en veilige plek vinden waar ze zich kan voorbereiden op de komst van haar kittens (de onderkant van je kledingkast is een veelvoorkomende plek voor nestelende katten). Ze kan ook vijandig worden tegenover andere huisdieren. Ze is niet gemeen; ze wil gewoon haar kittens veilig houden.

Laat de zwangerschap van je kat bevestigen

Als je denkt dat je kat zwanger is, is het beste om haar door een dierenarts te laten controleren. Afhankelijk van het stadium van de zwangerschap kan je dierenarts een echografie of een röntgenfoto uitvoeren. Echografieën kunnen de kittens na de eerste 21 dagen van de zwangerschap detecteren, hoewel ze niet kunnen laten zien hoeveel kittens onderweg zijn. Röntgenfoto's kunnen alleen de kittens na 41 dagen detecteren (dit is wanneer hun kleine skeletten beginnen te vormen).

En maak je geen zorgen over straling van de röntgenfoto. Bovendien is het de beste manier om te weten hoeveel kittens je moet voorbereiden! Maar om je een idee te geven, is de gemiddelde grootte van een nest vier kittens.

Katten zijn onafhankelijke en zelfvoorzienende wezens. De meeste van hen zijn meer dan in staat om de zwangerschap zelf te regelen. In feite doen velen dat ook! De tekenen van een kattenzwangerschap zijn niet duidelijk zichtbaar en veel eigenaren kunnen ze gemakkelijk over het hoofd zien. Maar weet in ieder geval waar je op moet letten. En als je een van de tekenen van kattenzwangerschap hebt gezien, is het altijd het beste om de kat door een lokale dierenarts te laten controleren.

Zorg ervoor dat je poes niet ongewenst drachtig wordt:  Sterilisatie van de poes: alles wat je moet weten!
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen