Aanbieding

Hoeveel voer heeft jouw kat nodig?
© Shutterstock

Hoeveel moet je je kat voeren? Hier vind je alle antwoorden!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Zodra je kat volwassen is, is het tijd om na te denken over een regelmatige kattenvoedingsroutine. Dus, hoeveel moet je jouw kat voeren zodat hij gezond blijft?

Helaas is er geen enkel of eenvoudig antwoord op hoeveel je je kat moet voeren. De hoeveelheid voedsel die hij nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder grootte, leeftijd, metabolische snelheid en omgevingsomstandigheden. Bovendien kan dezelfde hoeveelheid voedsel niet aan twee verschillende katten worden gegeven. Elke kat heeft een andere voedingswaarde nodig, en het is jouw verantwoordelijkheid om degene te vinden die bij je huisdier past. Voor nu, laten we beginnen met de basis.

Welke soorten voedsel moet je volwassen katten geven?

Voordat je gaat kijken naar hoeveel je je kat moet voeren, moet je meer leren over kattenvoer. Er is een enorme keuze. Met genoeg tijd en geld kun je alles vinden waar je naar op zoek bent. Maar je moet extra voorzichtig zijn met wat je je kat voedt. Niet alles wat er "gezond" uitziet, is daadwerkelijk gezond. Een goed advies is om de etiketten van alles wat je koopt te bekijken, zodat je precies weet wat er in dat soort kattenvoer zit.

Op dit moment zijn er twee belangrijke soorten kattenvoer: natvoer en droogvoer. Het is helemaal aan jou of je je kat nat of droog kattenvoer geeft. Over het algemeen geven de meeste verzorgers een mix van droogvoer en natvoer. Volgens dierenartsen geven sommige katten de voorkeur aan natvoer in de ochtend en blijft droogvoer de hele dag staan. Kijk wat je kat verkiest. Hier zijn enkele kenmerken van deze typen:

  1. Droogvoer: dit is gemakkelijk af te meten en te gebruiken, en het heeft een langere houdbaarheid eenmaal geopend. Bovendien helpt het om de tanden van je kat gezond te houden. Verder geven katten de voorkeur aan knapperig droogvoer en houden ze er over het algemeen niet van als het met water wordt doorweekt.
  2. Natvoer: andere katten geven eenvoudigweg de voorkeur aan de geur en textuur van natvoer. Het kan nog steeds erg handig zijn om je kat telkens een verse, gemakkelijk te serveren maaltijd te geven. Dit betekent ook dat je kat meer per keer zal eten.

Hoe voer je je kat?

Zoals je weet, zijn katten gewoontedieren, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk een routine voor hen vast te stellen. Biologisch gezien is je kat ontworpen om vaak kleine maaltijden te eten. Dit betekent dat je ze meerdere kleine maaltijden per dag kunt geven. Als het echter om natvoer gaat, houd het dan gewoon bij twee maaltijden per dag. Hier zijn andere belangrijke tips:

  1. Geef je kat elke dag op dezelfde plek en op dezelfde tijden eten.
  2. Kies een oppervlak dat gemakkelijk kan worden schoongemaakt en gebruik altijd een schone keramische of metalen voerbak.
  3. Als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat hun voerbakken ver uit elkaar staan om confrontaties te voorkomen.

Hoe serveer en bewaar je kattenvoer?

Als het gaat om het voeren van je kat, kun je enkele richtlijnen volgen. Ten eerste, probeer natvoer op kamertemperatuur te serveren. Dit maakt de geur beter en het is gemakkelijker verteerbaar. Haal het dus een uur voor het voeren uit de koelkast. Je kunt de magnetron ook kort gebruiken om het op te warmen, maar zorg ervoor dat het voedsel nooit heet is. Tot slot, onthoud dat natvoer snel bederft, laat het niet buiten staan.

Droogvoer kan de hele dag worden neergezet zonder te bederven. Zorg er echter voor dat je het opslaat in een schone, droge omgeving. Volgens experts is een luchtdichte container of een hersluitbare doos de ideale bewaarplaats.

Hoeveel moet je je kat voeren?

Nu ben je beter in staat om eindelijk te bepalen hoeveel je je kat moet voeren. Uiteindelijk hangt het volledig af van het ras, de levensstijl en de lichamelijke conditie van je kat. Het belangrijkste bij het voeren van katten is om ze voldoende voedsel te geven om hun lichamelijke conditie te behouden.

"Elke twee weken of zo, evalueer de lichamelijke conditie van je kat opnieuw en pas de hoeveelheid voedsel die je aanbiedt dienovereenkomstig aan. Zodra je de hoeveelheid hebt gevonden die overeenkomt met de behoefte van je kat (dat wil zeggen, niet te dun, niet te dik), kun je maandelijkse weegmomenten gebruiken naast het beoordelen van de lichamelijke conditie om kleine aanpassingen te maken in de hoeveelheid die je aanbiedt om ervoor te zorgen dat ze precies blijft waar ze moet zijn," zei Dr. Jennifer Coates.

Als je niet zeker weet hoeveel je je kat moet voeren, moet je een manier vinden om ervoor te zorgen dat je over een langere periode verschillende hoeveelheden voedsel uitprobeert. In deze periode moet je de lichamelijke conditie van je kat voortdurend controleren! Een eenvoudige manier om zelf de lichamelijke conditie van je kat te controleren, is door gewoon met je handen over hun zijkanten en buik te gaan. Als je kat een ideaal gewicht heeft, moet je zijn ribben vrij gemakkelijk kunnen voelen. Bovendien moet je van bovenaf naar hen kijken, waarbij hun taille achter de ribben duidelijk zichtbaar moet zijn (geen vouwen aan de zijkanten als ze lopen). Als je tijdens deze onderzoeken het gevoel hebt dat je kat te zwaar of zwaarlijvig kan zijn, neem dan contact op met je dierenarts.

Uiteindelijk zul je met gemak weten hoeveel je je kat moet voeren. Zodra je kitten is uitgegroeid tot een volwassen kat, zorg er dan voor dat je weet hoeveel voedsel ze nodig heeft. Zorg goed voor de gezondheid en voeding!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen