Aanbieding

Hertenluisvlieg

De hertenluisvlieg kan gevaarlijke bacteriën overbrengen

© Shutterstock

De 'vliegende teek': hertenluisvlieg ook gevaarlijk voor honden

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

De meeste parasieten die een gevaar vormen voor honden zoals teken, vlooien of wormen zijn bekend bij hondenliefhebbers. Echter is er een minder bekende in opkomst, de hertenluisvlieg. In dit artikel beantwoorden we waarom de hertenluisvlieg de bijnaam "vliegende teek" heeft en hoe het precies zit met deze onbekende parasiet. 

Wat is een hertenluisvlieg?

De hertenluisvlieg behoort tot de vliegen en is ongeveer 5-6 mm groot. Ze leven in bosrijke gebieden en lijken op het eerste gezicht sterk op een kleine vlieg, maar de parasiet voedt zich met het bloed van een gastheer, wat lijkt op hoe een teek te werk gaat. De hertenluisvlieg (Lipoptena cervi) is normaal gesproken op zoek naar herten, wilde zwijnen en andere bosbewoners, maar ook honden en zelfs mensen kunnen gestoken worden door deze hertenluisvlieg. 

Is de beet van de hertenluis gevaarlijk voor een hond?

Het eigenaardige van de hertenluisvlieg is dat ze, in tegenstelling tot muggen of andere vliegende bloedzuigers, hun vleugels laten vallen zodra ze op het lichaam van het slachtoffer geland zijn. Hierdoor kunnen ze zich nog sneller over de huid bewegen. De beet zelf duurt ongeveer 15-20 minuten en is erg pijnlijk. Als ze niet worden opgemerkt kan de hertenluisvlieg maximaal een jaar op huid aanwezig blijven waar ze zich dan tevens voortplanten. 

De hertenluisvlieg kan via een beet de gevaarlijke bacterie "Bartonella" overdragen. Een infectie veroorzaakt een aantal pijnlijke symptomen. 

Hirschlausfliege

De hertenluisvlieg © Shutterstock

Hertenluisvlieg bij honden: symptomen herkennen

Hertenluizensteken zijn extreem pijnlijk voor honden. Het eerste symptoom is dan ook een grote rusteloosheid en schokkerige bewegingen. De hond probeert de parasiet weg te krabben of begint zich paniekerig te "wassen." De plek waar gestoken is kan snel ontsteken. Een onopgemerkte ontsteking kan leiden tot verdere symptomen, zoals koorts en algemene malaise

Hertenluisvlieg bij honden: juiste behandeling

Doordat ze zo klein zijn kun je ze niet gemakkelijk spotten. De parasiet blijft dus vaak onopgemerkt, met name bij langharige honden en viervoeters met een dikke vacht. Je kunt het beste de hond grondig borstelen en kammen wanneer je hond abnormaal gedrag vertoont na een boswandeling. Een douche kan ook helpen om de hertenluis van het lichaam af te spoelen. 

Als de parasiet al gebeten heeft kun je het beste een dierenarts bezoeken.

De dierenarts kan de parasiet verwijderen en de steekwond behandelen. Als de plek ontstoken is kunnen pijnstillers, anti-allergische en ontstekingsremmende medicijnen helpen. Zorgvuldig koelen van de ontsteking verlicht ook de pijn. 

Voorkom hertenluisvliegen bij honden

De vliegende parasiet is van juli tot oktober vooral in de bossen te vinden. Wanneer je vermoedt dat er in de omgeving veel hertenluisvliegen zijn kun je met name in de zomermaanden beter een andere wandelroute zoeken. Om je hond te beschermen kun je vlooiensprays of spot-on supplementen gebruiken. Veel producten die werken tegen teken en vlooien beschermen je viervoeter ook tegen hertenluisvliegen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen