Aanbieding

Pootje van hond tussen verschillende medicijnen

Producten zoals paracetamol zijn niet geschikt voor de hond en kunnen erg giftig en zelfs dodelijk zijn.

© Masarik

Pijnstilling voor de hond: Bestaan er pijnstillers voor honden?

Door Dr Cindy Van den Bogaart Dierenarts

Bijgewerkt op

O nee! Je hond heeft pijn! Wat nu? Hieronder vind je wat meer informatie over de verschillende soorten pijnstilling en waarvoor ze gebruikt worden.

Wanneer jouw hond pijn heeft wil je deze uiteraard zo goed mogelijk helpen om de pijn te verzachten. Producten zoals paracetamol die in de huisapotheek te vinden zijn, zijn niet geschikt voor de hond en kunnen erg giftig en zelfs dodelijk zijn. Er bestaan gelukkig ook voor honden geschikte pijnstillers. Ga niet zelf experimenteren en vraag altijd hulp aan je dierenarts.  

Waar worden pijnstillers voor gebruikt?

Lokale pijnstilling en algehele pijnstilling

Pijnstillers kunnen onder andere lokaal werken. Dat betekent dat op 1 specifiek deel van het lichaam de pijnstiller werkzaam is. Zo geeft een spray of een zalfje enkel een verdovend gevoel op het plekje waar het aangebracht is. Ook kan de dierenarts zenuwblokken aanleggen. Bij een zenuwblok wordt een bepaald deel van het lichaam ongevoelig gemaakt voor pijn. Dit wordt gebruikt bij bepaalde operaties. De bekendste is waarschijnlijk de ruggenprik. Algehele pijnstilling betekent dat de pijnstiller door heel het lichaam heen werkt.

Pijnstilling voorafgaand aan een operatie

Voordat je hond geopereerd wordt krijgt deze vaak een pijnstiller toegediend. De reden dat dit voor de operatie gedaan wordt is om te voorkomen dat het centrale zenuwstelsel te erg gestimuleerd wordt. Het centrale zenuwstelsel zorgt ervoor dat de hond pijnprikkels ervaart. Wanneer dit over gestimuleerd wordt versterkt het de pijnprikkels die de hond ervaart nog intenser. Via deze weg wordt onnodig hoge pijn voorkomen. 

Pijnstillers zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift

Bevestiging van pijn 

Slechte eetlust of minder graag gaan wandelen worden nogal eens gelinkt aan het ouder worden van de hond. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Deze gedragingen kunnen verdwijnen wanneer een pijnstiller wordt toegediend. Dan blijkt dat het gedrag toch aan pijn lag en niet aan de ouderdom. Het kan ook zijn dat je hond ander gedrag laat zien dan voorheen, misschien is hij rustiger of beter benaderbaar. Dit is ook een bevestiging dat je hond pijn had en dat de pijnstiller gelukkig werkt.

Hoe worden pijnstillers toegediend?

Er zijn verschillende vormen waarin pijnstillers voor honden beschikbaar zijn. Meestal krijgt je hond van de dierenarts tabletjes mee voor thuis. Er bestaat ook pijnstilling die met een spuitje in de bek ingegeven kan worden. Op de dierenartsenpraktijk kan je dierenarts ervoor kiezen om je hond een prikje met pijnstiller te geven. Tijdens een operatie kan via het infuus pijnstilling toegediend worden. Er zijn ook pijnstillende sprays, zalfjes en zelfs pleisters.

Verschillende soorten pijnstillers

Er zijn verschillende soorten groepen van pijnstillers voor honden beschikbaar. Deze groepen hebben allemaal een andere manier waarop ze werken. Sommige zijn bijvoorbeeld sterker dan anderen. Ze hebben ook allemaal andere bijwerkingen. Niet elke pijnstiller is geregistreerd voor een bepaalde kwaal. Je dierenarts zal daarom altijd een afweging maken welk middel deze kiest voor welke kwaal en houdt natuurlijk rekening met de specifieke kenmerken van jouw hond. In komend stukje worden de meest relevante groepen pijnstillers beschreven.


De meest belangrijke groep die de dierenarts voor thuis voorschrijft zijn de NSAIDs. Dit is een afkorting voor non steroid anti-inflammatory drugs. Ze werken onder andere ontstekingsremmend, maar daarnaast worden ze gebruikt om chronische pijn tegen te gaan. Carprofen of Meloxicam zijn middelen die vaak in de dierenartsenpraktijk gebruikt worden.


Daarnaast zijn er ook opiaten beschikbaar. Deze worden nagenoeg enkel gebruikt op de praktijk. Deze hebben een sterke pijnstillende werking en vaak ook een sedatieve werking. Morfine is een bekend middel. In de dierenartsenpraktijk worden onder andere methadon, butorfanol en fentanyl gebruikt. Er zit een kanttekening aan het gebruik van deze middelen. Opiaten vallen namelijk onder de Opiumwet. Dit betekent dat de dierenarts moet voldoen aan eisen voor de opslag van dit middel en dat er administratieve regels zijn waar de dierenarts zich aan moet houden. Over het algemeen is dit een veilig middel omdat het weinig bijwerkingen heeft op hart en bloedvaten. 

Help de pijn van jouw hond te verzachten door deze een fijne schone plaats te geven om te rusten
©AJR Photo / Shutterstock

 

Bijwerkingen pijnstillers

De werkingsduur van verschillende medicatie is per middel verschillend. Het kan zijn dat je dierenarts meerdere klassen pijnstillers tegelijk gebruikt. Dit wordt gedaan omdat deze pijnstillers elkaars werking versterken. Dat is erg fijn natuurlijk en het heeft als extra voordeel dat er in totaal een minder grote hoeveelheid pijnstilling gegeven hoeft te worden en dus ook de bijwerkingen verminderen. Wat kunnen deze bijwerkingen zijn? In het geval van de groep van de NSAIDs is maagirritatie de meest voorkomende. Je dierenarts kan een maagbeschermer extra voorschrijven om te zorgen dat eventuele schade aan de maag zo klein mogelijk blijft. Het lichaam scheidt NSAIDs uit via de lever en de nier en legt dus extra belasting op deze organen, daarom is het van belang om voor het geven van NSAIDs te weten dat de lever en nieren van de hond gezond zijn. Opiaten hebben in honden gelukkig minder bijwerkingen zoals die bekend zijn bij de mens. Constipatie komt het meeste voor. Dit betekent dat je hond zijn ontlasting niet meer goed kwijt kan. Wanneer je hond braakt, gaat bloeden of diarree krijgt terwijl hij pijnstilling gebruikt, neem dan altijd contact op met je dierenarts, zodat deze de oorzaak van deze ongemakken kan achterhalen en desgewenst de behandeling met pijnstillers kan aanpassen. 

Hoe help ik mijn hond om de pijn te verlichten?

Naast het gebruik van een pijnstiller zijn er ook andere manieren om je hond het zo comfortabel mogelijk te maken. Plus de pijnstiller effectiever te laten werken en de schade door pijn te beperken. Denk hierbij aan een fijne plek waar je hond kan rusten en herstellen, dit betekent een schone en comfortabele mand in een omgeving met zo min mogelijk stress. De omgeving is vrij van vervelende geluidsbronnen en heeft een juiste temperatuur zonder tocht. Om pijnlijke gewrichten te ontzien zal een hond die te zwaar is een ander dieet krijgen om af te vallen. Daarnaast kunnen de wandelingen of de vorm van spelen met je hond aangepast worden. Denk ook aan niet meer traplopen of in de auto springen. Laat je hond rusten, zo herstelt deze beter en sneller. Ga naar de controle-afspraken van de dierenarts, zodat deze kan inschatten welk pijnniveau je hond ervaart en zo nodig de behandeling kan bijstellen. Deze tips zijn aanvullende zorg bij pijnstilling, ze kunnen niet gebruikt worden als alternatief voor pijnstilling. 

Alternatieven voor pijnstillende medicijnen

Er zijn alternatieve behandelingen voor pijnstilling, onder andere acupunctuur. Mocht je hier interesse in hebben dan kun je contact opnemen met een integratieve dierenarts. Tevens kunnen bepaalde voedingssupplementen honden met onder andere gewrichtspijn ondersteunen. Je gebruikt ze naast de pijnstilling, want ze voorkomen pijn niet. Voor informatie over deze middelen kun je ook bij je dierenarts of de paraveterinair van de dierenkliniek terecht. 

 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen