Aanbieding

Goldador na het zwemmen

Een Goldador is een kruising tussen een Golden Retriever en een Labrador. 

© Marco Rimola | Shutterstock

De Goldador: Een kruising tussen een Labrador en Golden Retriever

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

De Goldador is een hybride hondenras dat het resultaat is van een kruising tussen een Golden Retriever en een Labrador. Verwacht een actieve en mega lieve hond!

Goldador in het kort

Labrador Golden Retriever mix: beide hondenrassen behoren tot de groep van de retrievers (apporterende honden). Dit betekent dat deze werden gefokt als jachthonden om wild of vis naar de jager terug te brengen.

Tegenwoordig kiezen actieve gezinnen of atletische mensen vaak voor een van de twee hondenrassen. Aangezien deze viervoeters de zogenaamde "behoefte om te behagen" hebben, komen deze ook op de shortlist voor beginnende hondenverzorgers of trainers van onder andere drugshonden en hulphonden.

De ouders van de Goldador

De Golden Retriever

De thuisbasis van de Golden Retriever ligt in Schotland. In 1913 werd de vierbenige hond met de crèmekleurige of gouden vacht door de Britse Kennel Club erkend als hondenras. Lange tijd was deze een specialist in het jagen op vuursteen. Dit betekent dat de hond het geschoten wild na het schot naar de jager bracht.

Na verloop van tijd werd de expert en jachtkameraad een echte allrounder. De hoge intelligentie en de wil om iets op te sporen stelt de Golden Retriever nu nog steeds in staat topprestaties te leveren in verschillende missies, zoals lawinedetectie.

De Labrador Retriever

De Labrador komt oorspronkelijk uit Canada, om precies ten zijn, van het Labrador-schiereiland. Voordat deze in Nederland een populair hondenras werd, hielp de viervoeter bij de jacht op het water. De Labrador heeft het plezier in het zwemmen tot op de dag van vandaag behouden.

Labrador Retrievers hebben een natuurlijke drang om te werken en zijn uiterst coöperatief. Het allerbelangrijkste voor een Labrador zijn echter de verzorgers. Tegenover de verzorgers is de hond vriendelijk, aanhankelijk en  zachtaardig.

Uiterlijke kenmerken van de Labrador Golden Retriever mix

Bij honden van gemengde rassen kan van tevoren geen exacte voorspelling worden gedaan over het uiterlijk. Labrador Retrievers en Golden Retrievers vertonen echter veel zichtbare gelijkenissen.

De Goldador is een middelgrote tot grote hond. Teefjes bereiken een schouderhoogte van 58 cm en wegen tot 29 kg. De mannetjes zijn iets groter en gedrongener met een hoogte van 64 cm en een gewicht van ongeveer 36 kg.

De vachtkleur van de Goldador kan zwart, chocolade bruin, geel, licht goud, goud of donker goud zijn. De vachtstructuur is meestal hetzelfde als de Labrador, deze heeft een ondervacht.

Typisch Goldador; het karakter

Evenals de uiterlijke kenmerken, zijn de eigenschappen van honden van gemengde rassen niet precies te beoordelen. Wanneer een Labrador met een Golden Retriever wordt gekruist, is dit gemakkelijker, omdat beide hondenrassen ook hier veel overeenkomsten vertonen.

Een Labrador Golden Retriever mix is sociaal, aanhankelijk en wil de verzorgers behagen. Daarnaast heeft deze hond een hoge intelligentie en uitgesproken spelinstinct. Het temperament kan wat onstuimig zijn, vooral bij een jonge Goldador.

De verzorger kan dit gemakkelijk corrigeren met training dankzij de coöperatieve aard. Als aan de behoeften van de hond is voldaan, komt de zachtaardige en kalme aard thuis naar boven.

Goldador: Hoeveel beweging hebben ze nodig?

De Labrador Golden Retriever mix is een robuust en actief hondenras. Dit is niet gek, Golden Retrievers en Labradors waren in het verleden werkhonden die veel tijd buiten doorbrachten. Het resultaat is dat de Goldador niet alleen actief is, maar ook behoorlijk duurzaam. In het dagelijks leven moeten lange wandelingen in de natuur en uitstapjes naar zwemplekken worden gepland.

Daarnaast zorgen diverse honden sporten voor een welkome afwisseling. Pluspunt: De Goldador is slim en coöperatief en wil dit bewijzen - bijvoorbeeld in gehoorzaamheid of apporteren. Er moet aandacht worden besteed aan een evenwicht tussen lichamelijke en geestelijke bezigheid, zodat van de Goldador een evenwichtige en tevreden hond wordt.

Verzorging van de Labrador Golden Retriever mix

De kans is groot dat jouw Goldador de dubbele vacht van de Labrador zal hebben. Borstel je hond wekelijks met een speciale rubberen borstel om het dode haar te verwijderen. Dit zal helpen om jouw kleding haararm te houden. Twee keer per jaar heb je de ruiperiode, borstel je Goldador dan iedere dag.

Goldador: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Een Goldador heeft een zeker risico om aan een aantal specifieke ziekten te lijden. Daarom is het, zoals bij alle honden, belangrijk om de fokker met de grootste zorg te kiezen. Het is belangrijk om vooraf volledige informatie over de gezondheid van beide ouders te krijgen. De Labrador Golden Retriever mix is vatbaar voor de volgende ziekten:

Het risico van een Goldador om kanker te krijgen wordt voornamelijk geërfd van een Golden Retriever. Helaas zijn deze populaire familiehonden bijzonder vatbaar voor verschillende soorten kanker.

De levensverwachting van een Goldador is ongeveer 10-12 jaar.

Met een gezond dieet en voldoende beweging, kunnen verzorgers van een Labrador Golden Retriever mix de kans op het ontwikkelen van de ziekte minimaliseren.

Waar koop je Goldador pups? 

Let niet alleen op het mooie plaatje, maar ook op de ouders van de Goldador pups. Want als kruising heeft de Goldador het grote nadeel dat het geen erkend ras is. Daarom is het moeilijk om een pup uit een serieuze fok te krijgen.

Zorg ervoor dat je de stambomen van de ouders mag zien. Deze moeten afkomstig zijn van een gerenommeerde overkoepelende organisatie. Goldador pups moeten negen weken oud of ouder zijn en moeten gevaccineerd en gechipt zijn voordat deze naar de nieuwe verzorger gaan. Koop alleen puppies van de Labrador Golden Retriever mix die liefdevol en met een gezin opgroeien.

Het dierenasiel is ook een goed alternatief als je op zoek bent naar een volwassen hond. Dit komt omdat de kans op het vinden van een volwassen labrador golden retriever mix klein is. Als er bij het dierenasiel geen hond voor jou tussen zit, kijk dan eens rond op het internet.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen