Aanbieding

De Mini Goldendoodle

Met een kruising, zoals een Mini Goldendoodle, weet je nooit precies hoe de pup eruit komt te zien. 

© JTs Photography | Shutterstock

Mini Goldendoodle - Een actieve hond met familiegevoel

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Bijgewerkt op

Als je een Golden Retriever kruist met een Dwergpoedel, krijg je een Mini Goldendoodle. Zo schattig, een echte hartenbreker!

De Mini Goldendoodle in het kort

De Mini Goldendoodle is een kruising tussen een Golden Retriever (teefje) en een Dwergpoedel (reutje). De Mini Golden Retriever is de kleinste binnen de categorie waar deze bijhoort. De neven van deze hond worden “medium”of “standaard” genoemd. De Mini Goldendoodle is geen schoothondje, het is een atletische en intelligente hond. Er is een hype voor poedelmixen, daarom is het belangrijk om een goede fokker te kiezen.

De ouders van de Mini Goldendoodle pup

Golden Retriever

Naast zijn goudkleurige vacht, heeft de Golden Retriever óók een hart van goud. De hond is loyaal en erg gehecht aan hun sociale groep en is er op gericht hun verzorger alle liefde te geven die de hond heeft. Deze hond is erg speels en actief, dus doet het goed met kinderen, jong en oud. De hond zal kleine alsook ambitieuzere trucjes uitvoeren om iedereen te vermaken en de aandacht te trekken.

Het onderhoud van de vacht van deze hond is niet moeilijk, maar vereist toch regelmatig borstelen, vooral voor honden met een golvende vacht. De vacht kan gemakkelijk klitten door het buiten zijn en spelen, dus dagelijks borstelen zal soms nodig zijn.

Bovendien zal speciale zorg moeten worden besteed aan zijn hangende oren om oorinfecties te voorkomen.

Dwergpoedel

De Dwergpoedel is een hond die de verzorger in alles zal bijstaan. Vreemde honden is geen enkel probleem, daar kan deze hond het goed mee vinden, vreemde mensen doen de hond niet zoveel. De Dwergpoedel is een waakzame hond, maar zeker niet agressief. De hond is actiever dan de grotere Poedels, toch stellen deze honden geen hoge eisen aan de dagelijkse beweging.

De Dwergpoedel heeft bijna geen jachtinstinct. Het is een hele slimme hond die regelmatig getraind wil worden en geestelijk uitgedaagd moet worden voor een goede balans. Het leren van kleine kunstjes doe je jouw Dwergpoedel een groot plezier mee, deze wil de hond meerdere keren per dag met jou herhalen.

Uiterlijke kenmerken van de Mini Goldendoodle

Bij een hybride hondenras, zoals een Mini Goldendoodle, is het uiterlijk onvoorspelbaar. Het is tenslotte een kruising tussen een Dwergpoedel en een Golden retriever. Beide hondenrassen hebben verschillen in vachtstructuur en -kleur, grootte en lichaamsbouw. Wie uiteindelijk visueel de overhand krijgt, de Golden Retriever of de Poedel, dat kan pas met absolute zekerheid worden gezegd als de hond volwassen is.

De Mini Goldendoodle kan de krullende poedelvacht erven met het gevarieerde kleurenpalet. Of de hond krijgt de dikke crèmekleurige vacht van de Golden Retriever, die twee keer per jaar een vachtwissel ondergaat. Sommige kenmerken van de Mini Goldendoodle kunnen echter wel worden gedefinieerd:

  • Kleur ogen: donkerbruin
  • Maat: middelgroot ( 40-53 cm)
  • Lichaamsbouw: slank maar gespierd
  • Vachtlengte: halflang

Typisch Mini Goldendoodle; het karakter

Het kruisen van een Golden Retriever met een Dwergpoedel is heel compatibel. De twee zijn vergelijkbaar in sommige eigenschappen. Een Mini Goldendoodle scoort hoog op de volgende karaktereigenschappen:

Intelligent

De Poedel behoort naast de Border Collie tot de intelligentste viervoeters. De Poedel kan zich goed aanpassen, leert snel nieuwe trucjes en werkt graag samen met de verzorger. De Golden Retriever is een slimme hond en volgt de Poedel op de voet in de rangschikking van slimste hondenrassen.

Vanuit dit uitgangspunt kan een Mini Goldendoodle niet anders dan uitgerust zijn met een bovengemiddelde intelligentie.

Speels

Een Mini Goldendoodle beleeft veel plezier aan speelsessies met de verzorger en soortgenoten. De hond barst van de energie en raakt die graag kwijt in de vorm van lichamelijke en geestelijke oefening. De speelsheid helpt om de band met de familie te verdiepen. Bovendien blijkt deze positieve eigenschap uiterst nuttig bij de opleiding.  

Gehoorzaamheid

Poedels en Golden Retrievers zijn beide hondenrassen waarvan wordt gezegd dat ze uitstekend gehoorzaam zijn. Geen wonder, want in het verleden waren beide viervoeters werkhonden die met mensen samenwerkten. Bijgevolg is de Mini Goldendoodle een gemengd ras dat de verzorger wil behagen en geen koppigheid vertoont.

Wist je dat er een grotere Goldendoolde bestaat? Lees alles over de Goldendoodle

Verzorging van de Mini Goldendoodle

De Mini Goldendoodle heeft een veeleisende verzorging nodig voor de zachte krullen. Een speciale pinnenborstel zonder nopjes is daarvoor het beste om te gebruiken. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de krullen niet gaan klitten, wat behoorlijk vervelend kan zijn voor de hond. Naast deze noodzakelijke verzorging kan je er ook voor kiezen om je hond iedere 2 tot 3 maanden naar trimsalon te brengen om de verzorging makkelijke te maken.

De hangende slappe oren van de Mini Goldendoodle hebben regelmatig extra controle nodig om ontstekingen te voorkomen.

Mini Goldendoodle: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Mini Goldendoodles hebben een klein risico op heupdysplasie in tegenstelling tot de grotere Poedels. Ondanks dat is het belangrijk dat toekomstige adoptanten van een Mini Goldendoodle zich ervan verzekeren dat de ouders vrij zijn van deze ziekte. De Dwergpoedel moet vrij zijn van patellar luxatie. Met een veterinair bewijs kan dit bewezen worden, een professionele fokker kan dit aan je overleggen.

Waar koop je een Mini Goldendoodle pup? 

Wanneer je een Mini Goldendoodle wilt gaan adopteren, neem daar dan de tijd voor, overhaast het niet. Mixen met Poedels zijn veel gewilde honden, hierdoor zijn er ook fokkers die niet het beste voor de hond willen, en alleen maar geïnteresseerd zijn in snel geld verdienen. Er is maar een beperkte controle op deze nestjes. Dit is anders dan bij stamboomhonden, hiervoor zijn diverse gezondheidsonderzoeken voorgeschreven.

Let erop dat bij een nestje puppies de ouders gezond zijn en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten. In principe moet natuurlijk altijd goed worden overwogen of het een hond van de fokker moet zijn. Met een beetje geluk, kom je je droomhond tegen in het plaatselijke dierenasiel. Misschien is dit geen Mini Goldendoodle, maar een andere charmante mix die de invloed van Poedels of Retrievers vertoont.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen