Aanbieding

Portret van een Cockapoo

De Cockapoo wordt aangeprezen als een hypoallergene hond, maar is dit ook zo?

© Montaintreks / Shutterstock

Cockapoo: een Cocker Spaniel en Poedelmix

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Bijgewerkt op

De Cockapoo is een populair, maar nog niet officieel erkend hondenras. Je leest hier alles over deze bijzondere kruising tussen de Cocker Spaniel en de Poedel!

De Cockapoo in het kort

  • Een Cockapoo kan tussen de 13 en 18 jaar oud worden
  • De honden kunnen er wit, rood, bruin of zwart uitzien
  • De vacht is halflang en licht krullend
  • Een Cockapoo kost tussen de €800 en €2000 bij een fokker in Nederland.

De ouders van de Cockapoo

Cocker Spaniel

Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel
© Yiriy Kozak / Shutterstock

De Cocker-spaniël is een vrolijke en speelse hond. Van nature is het een jachthond en de beste helper van de mens. Het zijn honden die heel geschikt zijn als gezelschapsdieren, mits er aan de behoeften zoals jagen, rennen en spelen wordt voldaan.

De Cocker-spaniël is geen goede waakhond, deze viervoeter is hier te sociaal en vriendelijk voor. Deze spaniël is gefokt om te jagen op houtsnippen (vogels), maar de hond kan ook heel goed jagen op hazen, fazanten ander klein wild. Deze hond is gek op spelen met kinderen en zal vol energie genieten van ieder moment.

Poedel

Poedel

De Poedel
© Diana Kellior / Shutterstock

De Poedel is een vrolijke, speelse, vriendelijke en aanhankelijke hond. Deze hond is geschikt voor veel verschillende levensstijlen. Het is een zeer intelligente hond die ondanks het fragiele uiterlijk robuust is en geschikt voor elk type terrein. 

De Poedel kom je in vier verschillende soorten en maten tegen: Toypoedel, Dwergpoedel, middelgrote en grote Poedels. Deze kunnen de kleuren zwart, wit, grijs, bruin of abrikoos hebben. De Poedel is niet echt geschikt als waakhond, wel is het een hond die je zal waarschuwen als er iets ongewoons gebeurt.

Uiterlijke kenmerken van de Cockapoo

De Cockapoo is er in veel verschillende kleuren - van wit en rood tot zwart. De grootte hangt af van welke poedel de fokker kiest om mee te kruisen. De hond heeft lange hangende oren en een lange pluizige staart. Door deze bijzondere kruising verhaart de Cockapoo amper. De vacht kan lang en recht zijn, maar ook lichte golf tot de echte krullen zoals die van een poedel.

De Cockapoo wordt aangeprezen als een hypoallergene hond, maar dit is volledig afhankelijk van de kruising. Ben je allergisch, pas dan alsnog op met deze mooi mix. Informeer jezelf goed bij diverse fokkers.

Cockapoo

De vacht van de Cockapoo kan lang en recht zijn maar ook licht golvend of krullend
© MT.PHOTOSTOCK / Shutterstock

Variatie aan Cockapoo kruisingen

Teacup Cockapoo

De kleinste Cockapoo is maximaal 30 centimeter groot en weegt drie kilogram.

Toy Cockapoo

De toy Cockapoo weegt maximaal zes kilo en is tussen 25 en 35 centimeter groot.

Dwerg Cockapoo

De Dwerg Cockapoo wordt maximaal 40 centimeter groot en weegt maximaal negen kilogram.

Maxi Cockapoo 

Maxi Cockapoos worden maximaal 45 centimeter groot en wegen maximaal 14 kilogram.

Typisch Cockapoo; het karakter

De Cockapoo is een vriendelijke, vrolijk, intelligent en loyaal, de hond kan goed met andere huisdieren overweg. De hond is aanhankelijk en houdt erg van aandacht, hierdoor wordt het ook gezien als een therapiehond. Het is een kindvriendelijke hond die graag deel wil uitmaken van het gezin. De Cockapoo is niet erg waakzaam en zal vriendelijk zijn tegenover vreemden.

Aangezien de Cockapoo gemakkelijk te trainen is, is hij geschikt als beginnershond. Door de wendbaarheid is de Cockapoo een sportieve metgezel. De Cockapoo brengt goede voorwaarden met zich mee om geschikt te zijn voor mensen met een hondenallergie.

Deze viervoeter is een echte actieveling. Als de Cockapoo actief samen is met de verzorger is deze helemaal in zijn element.  Neem deze viervoeter lekker mee voor een dagelijkse wandeling en leer de Cockapoo een hondensport. De sport hangt van de hond af. Dogdance past net zo goed bij de Cockapoo als gehoorzaamheid of behendigheid. Sommige snuffelende neuzen vinden het heerlijk om naar sporen te zoeken. Anderen geven de voorkeur aan apporteren. In ieder geval is het belangrijk om de Cockapoo zowel lichamelijk als geestelijk uit te dagen.

Cockapoo pup

De Cockapoo is een kindvriendelijke hond
©FON's Fasai / Shutterstock

Verzorging van de Cockapoo

De viervoeter heeft een halflange, golvende vacht die erg snel groeit. Daarom is het belangrijk om de vacht van de Cockapoo regelmatig te scheren. Zo kan vermeden worden dat de vacht er mat en onverzorgd uitziet. Een voordeel van de haren is dat deze verder niet te veel onderhoud vragen. De Cockapoo verhaart niet zo veel als andere hondenrassen. De verzorger kan deze lieveling dus zonder problemen in huis of in het appartement kunnen houden.

Cockapoo: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Net zoals met andere honden heeft de Cockapoo ook een risico op bepaalde ziekten. Patellar luxatie is een lossie knie als gevolg van het kruisen. Door deze losse knie zal bewegen lastig zijn voor de viervoeter. Laat je hond regematig door de dierenarts onderzoeken. De dierenarts kan dan ook in de gaten houden dat je hond gezonde ogen en oren heeft. De oren kan je schoonmaken en droog houden, hiermee verminder je de kans op onstekingen.

Behandel deze hond net zoals je een andere kruising zou behandelen. Verkies altijd het innerlijk boven het vlekkeloze uiterlijk. De Cockapoo moet natuurlijk goed passen binnen het gezin.

Waar koop je een Cockapoo? 

Ben je helemaal gevallen voor de Cockapoo? Neem de tijd om een goede fokker te vinden, dit kan best lastig zijn. Er is maar een beperkte controle op deze nestjes. Dit is anders dan bij stamboomhonden, hiervoor zijn diverse gezondheidsonderzoeken voorgeschreven. Let erop dat bij een nesje puppies de ouders gezond zijn, en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten.  

Lukt het niet om een goede fokker van de Cockapoo te vinden? Je kan natuurlijk ook kiezen voor een rashond zoals de Poedel of de Cocker Spaniël.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen