Aanbieding

Kool voor hond

Verschillende soorten kool kunnen goed zijn voor de gezondheid van de hond, maar het liefst wel gekookt.

© Marina Veder / Shutterstock

Mag een hond kool eten?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Mensen houden van diverse soorten kool, maar zijn die ook geschikt voor honden? Lees snel verder en ontdek het antwoord. 

De een houdt ervan, de ander haat het – we hebben het over kool. Of het nu boerenkool, rode kool, spruitjes of witte kool is, kool is dé wintergroente bij uitstek. Niet alleen de regionale beschikbaarheid, maar ook het hoge vitaminegehalte zorgt ervoor dat kool traditioneel in de koude maanden op ons bord ligt.

Voor hondenverzorgers die zelf dol zijn op kool, komt het vaak voor dat hun viervoeter nieuwsgierig snuffelt wanneer er weer eens een koolgerecht wordt bereid. Maar mag een hond ook kool eten? En zo ja, welke koolsoorten zijn geschikt voor honden? We hebben alles samengevat wat je moet weten over kool voor honden.

Mogen honden kool eten?

Kool is een populaire wintergroente die veel vitaminen en mineralen bevat die ook voor honden erg gezond zijn. Veel koolsoorten bevatten bovendien antioxidanten die het immuunsysteem versterken en ziekten zoals kanker kunnen helpen voorkomen.

Toch moeten honden kool alleen in kleine hoeveelheden eten, omdat bijna alle koolsoorten bij overmatige consumptie winderigheid en buikpijn kunnen veroorzaken. Als je je hond kool wilt geven, voer de groente dan in geen geval rauw.

Gekookte of gestoomde kool is beter verteerbaar voor honden.

Mogen honden boerenkool eten?

Boerenkool heeft een intense smaak die veel honden lekker vinden. Maar honden mogen geen rauwe boerenkool eten, omdat de taaie bladeren moeilijk te verteren zijn en maagpijn, winderigheid en diarree kunnen veroorzaken.

Gekookte, ongekruide boerenkool is in kleine hoeveelheden toegestaan in het hondenvoer. De lekkere kool levert je hond onder andere belangrijke antioxidanten en de vitaminen C, E en K. Omdat de groente zeer caloriearm is, is het ook geschikt voor honden met gewichtsproblemen. Toch moet je het voeren niet overdrijven en je viervoeter slechts af en toe boerenkool geven.

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Mogen honden rode kool eten?

Rode kool is ook erg gezond voor honden, want de kleurrijke kool bevat veel vitamine C, ijzer en waardevolle mineralen. Maar ook voor rode kool geldt dat de groente nooit rauw aan de hond mag worden gevoerd. Rauwe rode kool leidt tot maag-darmproblemen die in het ergste geval zelfs een gevaarlijke maagkanteling kunnen bevorderen.

Mag een hond kool?
Niet alleen konijnen houden van kool, ook honden (Liliya Kulianionak / Shutterstock)

Voor een betere verteerbaarheid moet je verse rode kool volledig gaar koken en daarna pureren. De groentepuree kun je dan door het hondenvoer mengen. Gebruik in geen geval kant-en-klare producten, omdat deze vaak kruiden zoals kaneel en kruidnagel bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de hond. Bovendien is het vitaminegehalte in verse rode kool hoger.

Mogen honden witte kool eten?

Witte kool is een heel gezonde groente, rijk aan vitamine C, B-vitamines en ijzer. Het bevat ook een stof genaamd thiocyanaat, die een natuurlijke antibiotische werking heeft en goed kan zijn voor de darmen en bij ontstekingen. Maar let op: honden met schildklierproblemen mogen bijna geen witte kool eten, omdat thiocyanaat de werking van de schildklier kan verstoren.

Net als andere koolsoorten kan witte kool winderigheid veroorzaken. Honden mogen het daarom niet rauw eten. Kook de witte kool en pureer deze voordat je het door hun voer mengt. Dit maakt het makkelijker verteerbaar voor je hond.

Andere koolsoorten voor honden

Heeft je hond een gevoelige maag of darmen? Dan is Chinese kool een goede keuze, omdat dit minder winderigheid veroorzaakt. Andere koolsoorten, zoals bloemkool, koolrabi, savooiekool en spruitjes, kun je ook aan je hond geven, zolang je ze eerst kookt.

Welke koolsoort je ook kiest, geef het altijd met mate en alleen gekookt. Begin met een kleine portie om te kijken of je huisdier het goed verdraagt zonder bijwerkingen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen