Aanbieding

Zwangere Engelse bulldog

Als je hond zwanger is, neem haar dan mee uit wandelen, maar beperk alle inspannende activiteiten.

© Pixabay

Alles over zwangerschap bij de hond: zwangerschap hond van week tot week

Door Lianne van Loon

Online sinds

Er is veel dat je kunt verwachten tijdens de dracht van een hond. Naarmate de weken verstrijken, weet je wanneer je puppy's kunt voelen bewegen. 

Als je nog nooit een zwangere hond hebt gehad, dan weet je niet hoe geweldig, maar ook hoe vermoeiend een dracht voor een hond kan zijn. Er gebeurt inderdaad heel wat tegelijk. Daarom moet je de ontwikkeling van de zwangerschap van week tot week op de voet volgen. Je Kunt al snel puppy's voelen bewegen in je drachtige hond. Het is zo'n magisch moment. In dit artikel lees je hoe de zwangerschap zich week voor week ontwikkelt.

De dracht van een hond duurt ongeveer 63 dagen. Dit kan echter enkele dagen variëren. Zwangerschappen bij honden duren acht tot negen weken. Dus als je een drachtige hond heeft, gebruik dan deze drachtkalender voor honden om precies te weten wanneer jouw hond uitgerekend is en wanneer je puppy's kunt voelen bewegen bij uw zwangere hond.

Weken 0 tot 1: de bevruchting vindt plaats

In deze periode vindt de voortplanting plaats en binnen een paar dagen vindt de bevruchting plaats. Je vraagt je misschien af: is mijn hond zwanger? Maar je kunt natuurlijk niet zien wanneer de eicel bevrucht is door het sperma. Dit kan alleen met een bloedtest of echo door een dierenarts na week drie.

Week 2: innesteling van de eicel in de baarmoeder

In deze week zal de bevruchte eicel zijn weg vinden naar de baarmoeder voor de innestelingsfase. Vanaf nu kun je gedragsveranderingen bij je hond opmerken. Dit zijn de eerste tekenen van een zwangerschap. Je hond kan bijvoorbeeld humeurig of hyperaanhankelijk worden, of met haar speeltjes gaan moederen.

Week 3: embryo's blijven zich ontwikkelen

Als je je afvraagt hoe lang het duurt voordat je puppies voelt bewegen bij een drachtige hond, dan moet je nog even wachten. In deze week ontwikkelen de embryo's zich verder. Je huisdier zal tekenen vertonen van stemmingswisselingen, een toename van de eetlust en het begin van de borstklierontwikkelingsfase.
 

Vanaf drie weken na de dekking kun je bij de dierenarts met een bloedtest of echo bevestigen of je hond drachtig is. Dat gezegd hebbende, kun je misschien al vermoeden dat je hond zwanger is door de veranderingen die je ziet.

Week 4: foetussen worden gevormd

Foetussen zijn meer ontwikkelde versies van embryo's. Nu zijn ze goed op weg om op kleine puppy's te lijken. In week vier zijn foetussen te zien op een echo. Daarvoor heeft de dierenarts alleen kleine zwarte structuren in de baarmoeder kunnen zien. Op dit moment is je hond al minstens 28 dagen drachtig. Op de echo kan je dierenarts de vorming van verschillende anatomische kenmerken aanwijzen. Maar je kunt ze nog niet voelen bewegen.

Week 5: geslachtsorganen verschijnen

Aan het begin van week vijf ontwikkelen foetussen hun geslachtsorganen. Uiteindelijk zien ze eruit als kleine puppy's. Als er een echo wordt gemaakt, kun je gemakkelijk beenknopjes en teentjes zien, maar verwacht niet te weten of het jongens of meisjes zijn. Dat is heel moeilijk te zeggen.
 

Verder zal de buik van je hond er opgezwollen uitzien, omdat puppy's nu sneller beginnen te groeien. Op dit punt moet je beginnen met het geven van kleinere maaltijden, maar vaker, aan je hond. Deze maaltijden moeten veel energie en calcium bevatten voor de zich ontwikkelende botten van de puppy's. Een puppyvoeding, of voeding speciaal voor drachtige honden, is ideaal.

Week 6: puppy's beginnen hun vachtkleur te krijgen

Als puppy's verder groeien, is de volgende stap pigmentatie. Daarna vormen ze oogleden, die verzegeld blijven tot na de geboorte. In deze periode zal je huisdier zich ongemakkelijker voelen en af en toe haar maaltijden omhoog brengen door de extra druk op haar maag. Daarom moeten maaltijden kleiner en vaak worden aangeboden om ervoor te zorgen dat je hond alle calorieën binnenkrijgt die ze nodig heeft.

Week 7: wanneer je puppy's kunt voelen bewegen bij een drachtige hond

Nu zijn de puppy's goed ontwikkeld en beginnen ze de nodige grootte te bereiken voor de geboorte. Als je je nog steeds afvraagt wanneer je puppy's kunt voelen bewegen bij een zwangere hond, dan is dit het moment. Als je geduld hebt, kun je zelfs de beweging van de puppy's in de buik van je hond zien.
 

Maar hoe voel je puppy's en hoe kun je een drachtige hond betasten? Plaats gewoon je handen aan elke kant van haar buik en druk heel zachtjes naar binnen. Je zou harde knobbels in haar onderlichaam moeten kunnen voelen, dat zijn de zich ontwikkelende puppy's. Je moet dit echter heel voorzichtig doen en als je hond niet blij is, moet je niet doorzetten. Ook zullen haar borstklieren zich eindelijk ontwikkelen. Dit is het perfecte moment om de werpkist te gaan zoeken of bouwen.

Week 8: puppy's krijgen hun vacht

Puppy's krijgen eindelijk hun vacht na week acht. Je zult ook veel beweging in de buik van je hond blijven zien. Zorg ervoor dat je de werpkist klaar hebt staan, want je huisdier zal op zoek gaan naar een nestelplek.

Weken 8 tot 9: voorbereiding op het werpen

De puppy's maken zich klaar om naar buiten te komen. Als je hond klaar is om te bevallen, kan ze zich ongemakkelijk en angstig voelen. Volg de instructies van de video onderaan deze pagina en neem om de 12 uur een rectale temperatuur op. Als de temperatuur na twee opeenvolgende metingen onder de 36°C zakt, is de bevalling bijna begonnen. Dit is het eerste teken dat je hond gaat bevallen.

Kijk hier naar een video van een hond die aan het bevallen is:

Hoe kan ik mijn hond verzorgen tijdens de dracht?

Het is belangrijk om tijdens deze negen weken goed voor je hond te zorgen. Volg daarvoor deze lijst met adviezen.

  • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet. Speciale supplementen zijn niet nodig, maar een hoger calorie- en calciumgehalte is wel gunstig. Dit kan gemakkelijk worden bereikt door over te schakelen op puppyvoer of voer voor drachtige honden.
  • Als je hond met de weken hongeriger wordt, geef haar dan meer voer volgens de hoeveelheid die een dierenarts heeft aangegeven. De frequentie van de maaltijden verhogen, zodat ze regelmatiger op een dag eet, is beter dan het volume van de maaltijden verhogen.
  • Beperk inspannende activiteiten. Wandelen met je zwangere hond is essentieel om haar fit te houden, maar laat haar niet rondrennen of over dingen springen.
  • Dierenartscontroles tijdens de zwangerschap zijn heel belangrijk om er zeker van te zijn dat de puppy's zich normaal ontwikkelen.

Nu weet je precies wanneer je puppy's kunt voelen bewegen bij een drachtige hond en wat je kunt verwachten tijdens de ontwikkeling van haar zwangerschap. 

Denk eraan dat dracht niet eenvoudig is en dat je hond in deze periode extra aandacht en zorg nodig heeft. Je kunt dit het beste overlaten aan ervaren fokkers, omdat er gemakkelijk dingen mis kunnen gaan en dit kan resulteren in dure dierenartskosten. Ervaren fokkers hebben ook de beste toegang tot topgenetica om de bloedlijnen van het ras te helpen verbeteren.

Wanneer wordt drachtige teef dikker?

Rond de 35e dag van de dracht zal je teef duidelijk gaan veranderen. Haar lichaamsgewicht zal geleidelijk gaan toenemen tot maximaal 50 % boven het normale gewicht. Vanaf de 40e dag zal de buikomvang van je teef gaan toenemen.

Wanneer dierenarts bellen tijdens bevalling hond?

Als je hond op het punt staat te bevallen, is het essentieel om te weten wanneer het misgaat, want te lang wachten kan leiden tot de dood van puppy's of zelfs je hond. Als je hond meer dan 24 uur geleden een temperatuurdaling heeft gehad en er zijn geen puppy's geproduceerd, of ze heeft een donkere of groengekleurde vulvaluitvloeiing, of ze heeft 30 minuten lang hard moeten persen zonder dat er puppy's zijn geboren, zijn dit allemaal aanwijzingen dat ze misschien een keizersnede nodig heeft, en dat ze dringend een diergeneeskundige behandeling nodig heeft.

Een handige video als je de temperatuur van je hond op wilt nemen:

Dit artikel is geschreven voor Dr Jo de Klerk, BVetMed (Hons) MScTAH MRCVS - dierenarts

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen