Amerikaanse Stafford

Andere namen: Amstaff, American Stafford, Amerikaanse Staffordshireterriër, Amerikaanse Stafford Terriër

#30

Wamiz's top rassen

Amerikaanse Stafford
© Shutterstock

De Amerikaanse Stafford, die onder fans ook wel bekend staat als ‘Amstaff’, American Stafford of Amerikaanse Staffordshireterriër is een huishond die ten onrechte wel eens als gevaarlijk worden gezien. In werkelijkheid, zijn dit sociale, vriendelijke en liefdevolle dieren. Door een nieuwe manier van fokken hebben deze honden tegenwoordig een veel liever en zachter karakter. Slechts een verkeerde opvoeding (bijvoorbeeld door hardhandige opvoedingsmethoden) kan eventuele agressiviteit naar boven halen. Deze hond heeft dus een slechte reputatie dankzij mensen. In feite bestaan er geen ‘slechte’ honden maar alleen slechte begeleiders.

Algemene informatie Amerikaanse Stafford

Hoe oud wordt een Amerikaanse Stafford? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Amerikaanse Stafford :

Herkomst en geschiedenis

De Amerikaanse Staffordshireterrier komt niet Groot-Brittannië, zoals de meeste Terriers, maar uit de Engelse kolonies van Noord-Amerika en Canada, vandaar de naam. Deze honden stammen af van twee uitgestorven rassen: de "Bull-and-Terrier" en de Blue Paul terrier, dat vroeger werd gefokt in Glasgow, in Schotland, van waaruit het zich verspreidde naar de kolonies. In het begin van de jaren dertig ontstonden twee foktendensen. De eerste richtte zich op het fokken van honden die voldeden aan een precieze standaard, met een sterk temperament maar zeer evenwichtig: het verkregen resultaat was de American Staffordshire Terrier. De tweede trend, gefocust op het ontwikkelen van vechthonden, leverde de American Pit Bull Terrier op met een meer ontwikkelde agressiviteit en een sterkere kaakgreep. Deze wordt erkend door de Amerikaanse Kennel Club maar niet door de FCI.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Stafford

 • Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Stafford
 • Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Stafford
 • Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Stafford
 • Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Stafford
 • Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Stafford

  Grootte Amerikaanse Stafford

  Teef : 43 tot 45 cm

  Reu : 45 tot 48 cm

  Gewicht Amerikaanse Stafford

  Teef : 25 tot 30 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur Amerikaanse Stafford

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse Stafford

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Stafford

  Een Amerikaanse Stafford is niet groot, maar ongelooflijk sterk. Het heeft een mooi gebouwd lichaam: gespierd maar tegelijk soepel en gracieus. Een bijna vierkante rompconstructie met perfect rechtstaande ledematen. De staart loopt taps toe naar de punt, die min of meer ter hoogte van het spronggewricht ligt.

  Deze honden hebben een karakteristieke kop met ronde, laag aangezette en ver uit elkaar staande ogen. Qua vorm oogt de kop van een Amstaff wat groot, het is niet al te lang de schedel is breed en de stop duidelijk. Daarna de snuit met een wat vierkante vorm.  De oren zijn hoog aangezet. Kenmerkend zijn ook de robuuste kaken, vooral de onderkaak, die een zeer goede grip mogelijk maakt.

  Goed om te weten

  Verwar de Amerikaanse Staffordshire Terriër niet met de Staffordshire bull terrier (bekend als Staffie). Het zijn twee totaal verschillende typen rassen, zowel qua uiterlijk als qua karakter. In Nederland moeten mensen die met een Amerikaanse Staffordshire Terriër willen fokken deze eerst laten testen op zgn Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. Dit voorkomt te agressieve of onhandelbare honden. 

  In sommige landen, zoals in Frankrijk, valt de Amerikaanse Stafforshire Terriër onder de categorie ‘gevaarlijke honden’. Dit houdt in dat zij in de openbare ruimte erg kort gehouden moeten worden, denk bijvoorbeeld aan een muilkorf.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De American Stafford is trouw en toegewijd aan de verzorgers. De Amstaff is aanhankelijk, soms misschien wat koppig, maar bovenal een ontzettende fijne huisgenoot voor het hele gezin.

  • 100%

   Speels

   Een Amerikaanse Stafford is dol op spelen en gezamenlijke activiteiten. Dit huisgenootje loopt over van energie en levenslust. Je kan speel/leer spelletjes heel goed inzetten om gewenst gedrag te stimuleren, energie in banen te leiden en/of om de band te versterken.

  • 66%

   Rustig

   Op het moment dat deze huisgenoot voorzien is van alles wat het nodig heeft en goed is opgevoed kan het zich thuis rustig gedragen. Maar die goede opvoeding is wel een voorwaarde.

  • 100%

   Intelligent

   Met een motiverende en positieve aanpak zal de Amerikaanse Stafford je verassen door oneindig veel kwaliteiten en begripssnelheid. Deze hond is zowel behendig, als moedig als intelligent. Een veelzijdig sporttalent.

    

    

    

  • 66%

   Jager

   Als afstammeling van de Amerikaanse Stafford kan je deze hond inzetten voor de jacht. Het zal er niet in uitblinken.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In tegenstelling tot de slechte reputatie is de Amerikaanse Stafford vrij spontaan, ook naar onbekenden toe

   Toch kan een te weinig sociaalvaardige Amstaff die mensen met verkeerde bedoelingen tegenkomt behoorlijk gevaarlijk uit de hoek komen.

    

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Amerikaanse Stafforshireterriër is zelfredzaam en kan goed op zichzelf zijn. Dit ondanks de grote trouw aan de verzorgers en een voorliefde voor gezamenlijke activiteiten.

   Gedrag Amerikaanse Stafford

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Deze huisgenoot kan goed alleen zijn, als het niets tekortkomt en er van jongs af op een prettige manier aangewend is geraakt.

     

     

     

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Aan deze hond heb je heel fijn gezelschap, maar het is ook koppig en vasthoudend wat de opvoeding kan bemoeilijken.

    Door verwantschap met de Pitbull zijn Amerikaanse Stafforshire Terriërs ook erg gevoelig. Dit vraagt om een aanpak zowel zachtaardig en geduldig als kortdaad is.

    Je doet er goed aan om vanaf het eerste moment te beginnen met opvoeden. Op die manier vestig je jouw autoriteit als opvoeder en voorkom je tegelijk dat deze huisgenoot slechte gedragsgewoonten aanleert. Anders dan veelal wordt geloofd, zijn de honden met een consequente en intelligente aanpak erg meegaand.

    Daarbij is het aan te raden honden van dit ras te wennen aan het dragen van een muilkorf en aan de lijn te lopen. In sommige landen als Frankrijk is dit verplicht voor deze honden. 

   • 33%

    Blaft graag

    Blaffen doet de Amerikaanse Stafford niet vaak. Onnodig want ook zonder maakt deze hond al genoeg indruk. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Honden van dit ras zijn erg trouw en beschermend. Weglopen komt bij hen niet in de kop op.

     

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De Amerikaanse Stafford Terriër beschikt over een ongelooflijke dosis energie en levenslust. Dat vraagt om veel activiteiten en een opvoeding waarin het leert zichzelf in bedwang te houden. Als een en ander onvoldoende uitpakt zal deze huisgenoot de overtollige energie op je spullen gaan uitleven.

     

   • 66%

    Eetlust

    Een lekkere snack kan bij deze soms wat grillige hond een effectief motivatiemiddel zijn.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Je kan de Amerikaanse Stafford heel goed inzetten als waakhond. Dit niet zozeer vanwege het wantrouwige karakter, maar meer omdat deze hond bedreigend over kan komen. 

    In eerste instantie wordt dit ras gefokt als gezelschapshond. Desondanks beschikken deze honden over behoorlijk wat beschermingsinstinct. Daar kan je dan nog een enorme toewijding bij optellen. Deze huisgenoot is bereid het leven te geven om dat van hun verzorgers te redden.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Een Amstaff in huis vraagt in het begin behoorlijk wat tijd en investering. Dit ras laat zich niet altijd even makkelijk opvoeden.

    Om deze redenen is deze hond vooral geschikt voor ervaren en goed voorbereide verzorgers.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Amerikaanse Stafford in een appartement leven?

     Voor een Amerikaanse Stafford is een bovenwoning niet de meest ideale woonplek. Aan de andere kant kan deze zich makkelijk aanpassen, zolang in alle levensbehoeften wordt voorzien.

     Deze honden hebben ruimte nodig. Daar kan je ook in voorzien door erop uit te trekken en uitdagende activiteiten aan te bieden.

     Woon je op het platteland, creëer dan plek binnen het huishouden. In een afgescheiden, geïsoleerde omgeving worden deze gezelschapsdieren doodongelukkig.

      

      

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Zie de Amerikaanse Staffordshire Terriër als een combinatie van de kracht van een Bulldog met de behendigheid en alertheid van de Terrier.  Deze combi maakt dat dit sportieve type een grenzeloze behoefte heeft om zichzelf neer te zetten. 

     Een Amstaff is geen stilzitters. Deze honden moeten elke dag hun energie kwijt kunnen. Dat kan goed door lange wandelingen, maar je doet je huisgenoot ook een groot plezier door deze op te geven voor een hondensport, zoals behendigheid, speuren en cani-cross.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Je kan de Amerikaanse Stafford Terriër in principe vrij makkelijk overal mee naar toe nemen.

     Voorwaarde is wel dat je dit huisgenootje van jongs af vertrouwd raakt met reizen en verschillende soorten sociale situaties, zodat deze goed leert omgaan met allerlei prikkels.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Amerikaanse Stafford samen met katten?

      Met een goede opvoeding en ontwikkeling van de sociale vaardigheden kan de Amstaff het doorgaans goed met de huiskat vinden.

      Wel is het belangrijk dat je altijd alert blijft en een plek vrijmaakt waar de kat zich kan terugtrekken zonder dat de hond erbij kan.

     • 33%

      Kan een Amerikaanse Stafford samen met honden?

      Omdat de Amerikaanse Stafford ergens nog de genen heeft van een vechthond, kan het zijn dat deze af en toe de confrontatie zoekt.

      Anderzijds kan je deze huisgenoot vrij makkelijk de juiste omgangsvormen aanleren.

     • 100%

      Is de Amerikaanse Stafford een kindvriendelijke hond?

      Ondanks dat de Amstaff zowel koppig als sterk is, voelt het zich snel bij kinderen thuis

      Een combinatie van prettige karaktereigenschappen, denk aan zachtaardigheid, aanhankelijkheid en intelligentie, levert een fijne huisgenoot op dat in uiteenlopende gezinssituaties soepel kan aarden. 

     • 33%

      Is een Amerikaanse Stafford geschikt voor ouderen?

      De begeleiding van de Amerikaanse Stafford Terriër vergt een behoorlijke dosis sportiviteit en kordaatheid. Om goed in hun vel te zitten hebben deze sportieve typen veel lichaamsbeweging en stimulerende activiteiten nodig.

      %}

      Wat kost een Amerikaanse Stafford?

      Prijzen lopen erg uiteen, en hangen af van de stamboom, de sekse en de leeftijd. Je vindt een Amerikaanse Stafford in prijsklassen van €750 tot €2700 voor een bijzondere stamboom.

      Voor het maandelijks onderhoud ga je het best uit van circa €50 per maand.

      Verzorging

      Aan het onderhoud van een Amerikaanse Stafforshire Terriër ben je niet veel tijd kwijt. Elke week borstelen om de schoonheid en beschermende kwaliteiten van de vacht te onderhouden is voldoende.

      Verder is het belangrijk dat je, zoals bij alle honden, de oren en de ogen regelmatig controleert en schoonhoudt.

      Haaruitval

      De Amerikaanse Stafforshireterriër verliest niet heel vacht, maar in de herfst en de lente, tijdens de ruiperioden, wat meer. In die maanden zal je dan ook wat vaker dan een keer per week moeten borstelen, om zoveel mogelijk doden haren te verwijderen.

      Voeding Amerikaanse Stafford

      Dit zijn geen moeilijke eters. Een Amerikaanse Staffordshire lust veel en eet, ondanks de sterke bouw, geen grote porties.

      Het best zijn goede kwaliteit en proteïnerijke brokken, zorgvuldig uitgekozen, passend bij de leeftijd, het gewicht en de lichamelijke conditie.

      Je geeft deze huisgenoot een of twee keer per dagen, op zoveel mogelijk vaste tijdstippen.

      Gezondheid Amerikaanse Stafford

      Hoe oud wordt een Amerikaanse Stafford?

      De gemiddelde levensverwachting van een Amstaff is 11 jaar.

      Sterk/ bestendig

      American Staffords hebben een sterk gestel. Ernstige gezondheidsproblemen waar andere rassen last van kunnen hebben blijven deze honden meestal bespaard.

      Kan goed tegen warmte

      Hoge temperaturen vormen kan de Amstaff vrij makkelijk hebben. Alleen tijdens extreme hitte doe je deze een plezier met een plekje in de schaduw.

      Kan goed tegen kou

      Ook de kou is geen probleem voor deze sterke en actieve honden. Zij hebben een uitstekende weerstand en lopen over van energie. Koud weer houdt hen niet tegen. Anderzijds, als de Amstaff stil zit bijvoorbeeld in een hok in de tuin, kan deze makkelijk gaan beven.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze honden worden vrijwel nooit te dik. Sportief als de Amerikaanse Stafford is raakt deze opgespaarde calorieën zo weer kwijt.

      Veelvoorkomende ziektes

      Cerebellaire ataxie (aantasting van het zenuwstelsel en het cerebellum (kleine hersengebied).

      Heupdysplasie

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen