Amerikaanse staffordshireterriër

Andere namen: Amstaff

#32

Wamiz's top rassen

Amerikaanse staffordshireterriër
Volwassen Amerikaanse staffordshireterriër © Shutterstock

De Amerikaanse staffordshireterriër, die onder fans ook wel bekend staat als ‘Amstaff’, is een huishond die ten onrechte wel eens als gevaarlijk worden gezien. In werkelijkheid, zijn dit sociale, vriendelijke en liefdevolle dieren. Door een nieuwe manier van fokken hebben deze honden tegenwoordig een veel liever en zachter karakter. Slechts een verkeerde opvoeding (bijvoorbeeld door hardhandige opvoedingsmethoden) kan eventuele agressiviteit naar boven halen. Deze hond heeft dus een slechte reputatie dankzij mensen. In feite bestaan er geen ‘slechte’ honden maar alleen slechte slechte begeleiders.

Algemene informatie Amerikaanse staffordshireterriër

Hoe oud wordt een Amerikaanse staffordshireterriër? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Amerikaanse staffordshireterriër :

Herkomst en geschiedenis

De Amerikaanse Staffordshire Terrier komt niet Groot-Brittannië, zoals de meeste Terriers, maar uit de Engelse kolonies van Noord-Amerika en Canada, vandaar de naam. Deze honden stammen af van twee uitgestorven rassen: de "Bull-and-Terrier" en de Blue Paul terrier, dat vroeger werd gefokt in Glasgow, in Schotland, van waaruit het zich verspreidde naar de kolonies. In het begin van de jaren dertig ontstonden twee foktendensen. De eerste richtte zich op het fokken van honden die voldeden aan een precieze standaard, met een sterk temperament maar zeer evenwichtig: het verkregen resultaat was de American Staffordshire Terrier. De tweede trend, gefocust op het ontwikkelen van vechthonden, leverde de American Pit Bull Terrier op met een meer ontwikkelde agressiviteit en een sterkere kaakgreep. Deze wordt erkend door de Amerikaanse Kennel Club maar niet door de FCI.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse staffordshireterriër

  Grootte Amerikaanse Staffordshireterriër

  Teef : 43 tot 45 cm

  Reu : 45 tot 48 cm

  Gewicht Amerikaanse Staffordshireterriër

  Teef : 25 tot 30 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur Amerikaanse staffordshireterriër

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse staffordshireterriër

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse staffordshireterriër

  Een Amerikaanse Staffordshire Terrier is niet groot, maar ongelooflijk sterk. Het heeft een mooi gebouwd lichaam: gespierd maar tegelijk soepel en gracieus. Een bijna vierkante rompconstructie met perfect rechtstaande ledematen. De staart loopt taps toe naar de punt, die min of meer ter hoogte van het spronggewricht ligt.

  Deze honden hebben een karakteristieke kop met ronde, laag aangezette en ver uit elkaar staande ogen. Qua vorm oogt de kop van een Amstaff wat groot, het is niet al te lang de schedel is breed en de stop duidelijk. Daarna de snuit met een wat vierkante vorm.  De oren zijn hoog aangezet. Kenmerkend zijn ook de robuuste kaken, vooral de onderkaak, die een zeer goede grip mogelijk maakt.

  Goed om te weten

  Verwar de Amerikaanse Staffordshire Terriër niet met de Staffordshire bull terrier (bekend als Staffie). Het zijn twee totaal verschillende typen rassen, zowel qua uiterlijk als qua karakter. In Nederland moeten mensen die met een Amerikaanse Staffordshire Terriër willen fokken deze eerst laten testen op zgn Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag. Dit voorkomt te agressieve of onhandelbare honden. 

  In sommige landen, zoals in Frankrijk, valt de Amerikaanse Stafforshire Terriër onder de categorie ‘gevaarlijke honden’. Dit houdt in dat zij in de openbare ruimte erg kort gehouden moeten worden, denk bijvoorbeeld aan een muilkorf.

  Karakter Amerikaanse Staffordshireterriër

  • 100%

   Aanhankelijk

   Heel trouw en toegewijd aan de verzorgers. De Amstaff is aanhankelijk, soms misschien wat koppig, maar bovenal een ontzettende fijne huisgenoot voor het hele gezin.

  • 100%

   Speels

   Een Amerikaanse Staffordshire Terrier is dol op spelen en gezamenlijke activiteiten. Dit huisgenootje loopt over van energie en levenslust. Je kan speel/leer spelletjes heel goed inzetten om gewenst gedrag te stimuleren, energie in banen te leiden en/of om de band te versterken.

  • 66%

   Rustig

   Op het moment dat deze huisgenoot voorzien is van alles wat het nodig heeft en goed is opgevoed kan het zich thuis rustig gedragen. Maar die goede opvoeding is wel een voorwaarde.

  • 100%

   Intelligent

   Met een motiverende en positieve aanpak zal de Amerikaanse Stafforshire Terriër je verassen door oneindig veel kwaliteiten en begripssnelheid. Deze hond is zowel behendig, als moedig als intelligent. Een veelzijdig sporttalent.

    

    

    

  • 66%

   Jager

   Als afstammeling van de Terriër kan je deze hond inzetten voor de jacht. Het zal er niet in uitblinken.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In tegenstelling tot de slechte reputatie is de Amerikaanse Stafforshire Terriër vrij spontaan, ook naar onbekenden toe

   Toch kan een te weinig sociaalvaardige Amstaff of een Amstaff die mensen met verkeerde bedoelingen tegenkomt behoorlijk gevaarlijk uit de hoek komen.

    

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Amerikaanse Stafforshire Terriër is zelfredzaam en kan goed op zichzelf zijn. Dit ondanks de grote trouw aan de verzorgers en een voorliefde voor gezamenlijke activiteiten.

   Gedrag Amerikaanse staffordshireterriër

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Deze huisgenoot kan goed alleen zijn, als het niets tekortkomt en er van jongs af op een prettige manier aangewend is geraakt.

     

     

     

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Aan deze hond heb je heel fijn gezelschap, maar het is ook koppig en vasthoudend wat de opvoeding kan bemoeilijken.

    Door verwantschap met de pitbull zijn Amerikaanse Stafforshire Terriërs ook erg gevoelig. Dit vraagt om een aanpak zowel zachtaardig en geduldig als kortdaad is.

    Je doet er goed aan om vanaf het eerste moment te beginnen met opvoeden. Op die manier vestig je jouw autoriteit als opvoeder en voorkom je tegelijk dat deze huisgenoot slechte gedragsgewoonten aanleert.  Anders dan veelal wordt geloofd, zijn de honden met een consequente en intelligente aanpak erg meegaand.

    Daarbij is het aan te raden honden van dit ras te wennen aan het dragen van een muilkorf en aan de lijn te lopen. In sommige landen als Frankrijk is dit verplicht voor deze honden. 

   • 33%

    Blaft graag

    Blaffen doet de Amerikaanse Stafforshire Terriër niet vaak. Onnodig want ook zonder maakt deze hond al genoeg indruk. 

   • 33%