Toen dit nieuws in de nacht van 26 april 1986 rondging, hield de hele wereld haar adem in. Het ondenkbare was gebeurd - in Oekraïne vond de grootst mogelijke milieuramp plaats. Reactor 4 van de kerncentrale daar explodeerde en vervuilde het milieu met vrijkomende radioactiviteit.
De mensen die in de stad Prypjat woonden, werden geëvacueerd met alleen het hoognodige, hun huisdieren moesten achterblijven. Velen overleefden de ramp in Tsjernobyl niet, maar sommigen slaagden erin. Hun verwilderde nakomelingen zijn sinds 2017 onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Deze honden laten zien hoe het leven zich aanpast aan radioactieve omgevingen.
De honden van Tsjernobyl: resultaten van de studie
In het begin waren er overwegingen om zowel de besmette wilde dieren als de achtergelaten huisdieren in de verboden zone te doden. Maar het bleek dat niet alle dieren gevonden waren, omdat een stabiele populatie van zwerfhonden had overleefd. Momenteel leven er ongeveer 900 halfverwilderde honden in het gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl - en het gaat verrassend goed met ze, zoals wetenschappers al in 2015 ontdekten.
Sinds 2017 richt het onderzoeksproject "Dogs of Chernobyl" zich intensief op de halfwilde zwerfhonden, die medische zorg krijgen en worden geobserveerd. Er zijn zeer interessante bevindingen gedaan aan de hand van bloedonderzoek.
In de verboden zone van Tsjernobyl leven verschillende hondenfamilies
Het DNA dat geanalyseerd werd door Gabriela Spatola en haar collega's van het Nationaal Instituut voor Humane Genoomonderzoek in Maryland, VS, wijst erop dat er binnen een straal van 45 kilometer rond de kerncentrale van Tsjernobyl 15 verschillende roedels honden zijn, elk met verschillende niveaus van genetische mutaties. Het werd ook vastgesteld dat de dieren de voorkeur geven aan paringen met soortgenoten uit nabijgelegen roedels, die op hun beurt vergelijkbare niveaus van radioactieve belasting hebben ervaren.
Tsjernobyl-honden: Onderzoek wordt voortgezet
Aan de Amerikaanse tv-zender ABC News legde medeauteur Tim Mosseau uit dat de honden van Tsjernobyl aantoonbaar vaker lijden aan staar (bijvoorbeeld grijze staar). Experts hebben zich tot nu toe echter terughoudend uitgelaten over andere afwijkingen, hoewel factoren zoals tumoren, kleinere hersenen dan normaal, of veranderingen in lichaamssymmetrie ook zijn onderzocht.
"De hondenpopulatie van Tsjernobyl biedt veel potentieel voor studies naar het beheer van milieuhulpbronnen in een herstellende populatie," concludeert het onderzoek. Daarom blijven de honden centraal staan in wetenschappelijke interesse.
Tsjernobyl-honden adopteren: zo doe je dat
Het is mogelijk om honden uit Tsjernobyl te adopteren. Deze honden zijn nakomelingen van huisdieren die zijn achtergelaten na de nucleaire ramp van 1986. Sindsdien heeft zich een populatie zwerfhonden ontwikkeld in de verboden zone rond Tsjernobyl.
Verschillende organisaties, waaronder de Clean Futures Fund en SPCA International, werken eraan om voor deze honden te zorgen, hen te vaccineren, te steriliseren en klaar te maken voor adoptie. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen als je overweegt een hond uit Tsjernobyl te adopteren:
- Gezondheidszorg: De honden worden medisch onderzocht, gevaccineerd en gesteriliseerd voordat ze ter adoptie worden vrijgegeven.
- Blootstelling aan straling: De honden worden getest op radioactieve besmetting. In de meeste gevallen zijn de stralingsniveaus die ze in hun vacht dragen laag en niet gevaarlijk voor mensen. Toch worden ze grondig gereinigd en onderzocht voordat ze worden geadopteerd.
- Adoptieproces: Het adoptieproces kan uitgebreid zijn, omdat de honden vanuit Oekraïne naar andere landen moeten worden getransporteerd. Dit vereist vaak quarantaineperiodes en speciale vergunningen.
- Verantwoordelijkheid: Geïnteresseerden moeten zich ervan bewust zijn dat veel van deze honden vanwege hun verleden mogelijk speciale zorg en training nodig hebben.
Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een hond uit Tsjernobyl, kun je contact opnemen met organisaties zoals de Clean Futures Fund of SPCA International, die regelmatig adoptie-evenementen en -programma's organiseren.