Aanbieding

hond wordt omhelsd

Preventie is is altijd beter

© Lizardflms - Shutterstock

Hoeveel kans heeft jouw hond om kanker te krijgen? Deze doorbrekende studie verandert alles!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een nieuwe studie onthult welke rassen het meeste risico lopen op kanker. Een belangrijke ontdekking om de ziekte voor te zijn waar mogelijk.

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren blijkt kanker een van de meest voorkomende dodelijke ziektes te zijn. Een vroege diagnose kan erger voorkomen. En dat is precies wat Californische onderzoekers ontdekten.

De studie

Een studie onder leiding van onderzoeker Jill Rafalko en gepubliceerd in het tijdschrift Plos One werd uitgevoerd in Californië waarbij 3.452 zieke honden betrokken waren.

Het doel van de studie was om zoveel mogelijk gevallen te analyseren om bruikbare statistieken vast te stellen met als doel kanker bij gezelschapsdieren te voorkomen.

De resultaten

Onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde leeftijd waarop kanker wordt vastgesteld 5 jaar is voor honden tot ongeveer 75 kg en 11 jaar voor honden tussen 2,5 en 5 kg.

Bovendien toonden de resultaten aan dat rashonden gemiddeld 8,2 jaar oud waren toen ze werden gediagnosticeerd, terwijl die van gemengde of ongedefinieerde rassen werden gediagnosticeerd na 9,2 jaar. Een ontdekking die bevestigt wat altijd is beweerd door experts in de sector, namelijk dat rasdieren eerder ziek kunnen worden dan de overige honden. En hoe komt dit? Zeer waarschijnlijk door het proces van het selecteren en fokken van de rassen, dat jaar na jaar is gedaan, altijd op zoek naar specifieke kenmerken voor een bepaald ras.

De meest getroffen rassen

Maar ook tussen de rassen zelf zijn er verschillen. Dit zijn degenen die uit de studie naar voren zijn gekomen:

  • Mastiffs, Bulldogs, Duitse Doggen, Sint-Bernards: leeftijd bij diagnose 6 jaar;
  • Berner Sennenhond, Ierse windhond, Hongaarse pointers: leeftijd bij diagnose tussen 6,1 en 7 jaar;
  • Bichon Frisé: leeftijd bij diagnose 11,5 jaar (oudere gemiddelde leeftijd uit onderzoek).

Het geslacht en de "seksuele status" van een hond zijn ook belangrijke factoren. Het is gebleken dat gecastreerde honden later gediagnosticeerd worden met tumoren dan niet-gecastreerde honden. 

Het ultieme doel

Na deze analyses streven de onderzoekers ernaar screeningtests uit te voeren die moeten plaatsvinden vóór de bereikte leeftijden die door de studie zijn geïdentificeerd. Voor sommige rassen kan het zelfs belangrijk zijn om al in het vierde levensjaar analyses uit te voeren.

Ook interessant: 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen