Aanbieding

nieuwe regels in het bos

nieuwe regels in het bos

© Indebuurt.nl - Lucas Jackson

Wandelen met je hond in het bos: per direct worden er nieuwe en strengere regels gehandhaafd

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Vanaf nu mogen bezoekers maximaal drie honden meenemen naar natuurgebieden. Dit is een maatregel om roedelvorming en verstoring van wildlife te voorkomen.

Natuurmonumenten heeft aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd in de regelgeving voor het gebruik van natuurgebieden. Met de toenemende drukte in de natuur wil de natuurbeheerder planten en dieren beschermen tegen verstoring. Deze nieuwe regels hebben betrekking op het aantal honden, drones, asverstrooiing en het verkrijgen van toestemming voor bepaalde activiteiten.

Maximaal Drie Honden en Verbod op Drones

Vanaf nu mogen bezoekers maximaal drie honden meenemen naar natuurgebieden. Dit is een maatregel om roedelvorming en verstoring van wildlife te voorkomen. Drones zijn voortaan niet meer toegestaan in natuurgebieden, aangezien ze een negatieve impact kunnen hebben op de rust van planten en dieren.

Toestemming Vereist voor Activiteiten Buiten de Basisregels

De basisregel is dat alleen activiteiten die op de gele borden bij de ingang van het terrein vermeld staan, zijn toegestaan. Voor activiteiten zoals fotoshoots, therapiesessies of sportevenementen die niet op deze borden vermeld zijn, moet vooraf toestemming worden aangevraagd. De verkregen toestemming vereist een financiële bijdrage, die wordt gebruikt voor natuurbeheer.

Impact op Fotografie en Natuurrecreatie

Trouwfotografen en natuurliefhebbers uiten hun zorgen over de nieuwe regels. Hoewel begrip wordt getoond voor natuurbescherming, wordt benadrukt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen commerciële fotoshoots en kleinere, respectvolle activiteiten in de natuur. De discussie draait ook om de vraag of het betalen voor natuurrecreatie gerechtvaardigd is.

Handhaving en Uitzonderingen voor Hondenuitlaatservices

Met name hondenuitlaatservices worden getroffen door de nieuwe regels, maar Natuurmonumenten erkent dat aanpassing van bedrijfsmodellen tijd vergt. De 'maximaal-drie-honden-regel' is niet volledig nieuw, maar wordt nu breder toegepast. Na een gewenningsperiode van zes maanden zullen boswachters controleren en handhaven. Staatsbosbeheer hanteert ook specifieke regels per gebied, waarbij maatwerk centraal staat.

Conclusie

De strengere regels voor natuurgebruik zijn ingevoerd om de toenemende drukte in de natuur tegen te gaan en de flora en fauna te beschermen. Het evenwicht tussen natuurbescherming en de wensen van bezoekers blijft echter een discussiepunt, met name bij activiteiten zoals fotografie en natuurrecreatie. Dus was je van plan een grote wandeling te maken met je honden of te gaan hardlopen met ze, zorg ervoor dat je niet teveel honden met je meeneemt!

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen